Maximum ünnep, no stressz

Sokak számára a karácsonyi szünidő nem kikapcsolódást, hanem újabb stresszforrást jelent, még egy helyzetet, amiben meg kell felelni az elvárásoknak. Megvizsgáltunk és megvalósíthatósági szempontból elemeztünk néhány internetes jótanácsgyűjteményt. Remek szórakozásnak bizonyult, mindenkinek javaslom, ha stresszoldásra van szüksége.

A stressz – „örökös szó, amit szánk egyre hajtogat”. Mindenkit, mindig, folyamatosan megtalál, gyötör, fenyeget. De idén, mintha még a szokásosnál is többen panaszkodnának. Nincs pénz, bizonytalan a munkahely, muszáj túlórázni.

És van benne valami. Egy olyan cégnél dolgozom, amelyik kommunikációs képzéseket tart, elsősorban multinacionális vállalatoknak. A harmadik negyedévben majdnem mindenhol elbocsátások voltak, a hajtás pedig nagy. A HR osztályok kétségbeesetten próbálják követni az utolsó pillanatban is változó jogszabályokat, sokan emiatt nem is tudják a karácsony előttre tervezett szabadságot kivenni. Mindenki, akivel beszélek az ereje végén van, karikás szemekkel, zombi módjára próbálja végigcsinálni az év utolsó napjait.

A karácsonyi stressz kezelésére persze sok jótanácsot olvashatunk itt-ott, az Interneten. Mielőtt megvizsgálnánk, vajon mennyire működnek a valóságban, győződjünk meg arról, szükségünk van-e egyáltalán segítségre. Az angolul nem beszélőknek a hazipatika.com stressz-tesztjét javaslom, akik pedig beszélnek angolul azok emellett még a Mayo Klinika tesztjét is elvégezhetik.

Ha az eredmény pozitív lett, akkor nincs más hátra, mint megnézni, mit tehetünk a probléma megoldásának érdekében. Három portált választottam ki, ahol az ünnepeket övező stressz elkerülésére kínáltak megoldást. Ezeket olvastam fel a velem egy szobában ülő négy kollégának, hogy véleményezzék őket. Már most elárulhatom, hogy az a fél óra, amit a jótanácsok elemzésével töltöttünk, önmagában is remek stresszoldásnak bizonyult. Volt olyan pillanat, hogy komolynak ismert, és kamaszkorúnak még a legnagyobb udvariassággal sem nevezhető kollégák is visítva hahotáztak a stresszkezelő javaslatokat hallván.

A nyertes portál (amelyik a legtöbb vidámságot okozta) egyértelműen a lelkititkaink.hu volt. Ők a következő intelmekkel kímélnének meg minket az ünnepek előtti és alatti stressztől:

1 - Tegyünk hosszú sétákat a szabadban, kerüljük el a városi forgatagot!

A kollégák egy emberként hördültek fel, hogy vajon mikor tegyük ezeket a sétákat. Természetesen azonnal mondtam nekik, hogy ez helytelen hozzáállás, hiszen ha igazán tenni akarnánk a stressz ellen, felkelhetnének fél órával hamarabb és maradna még idő egy hajnali sétára. Az egyik kollégám erre megjegyezte, hogy ő minden reggel sétával kezdi a napot, mivel kutyája van, de az ő stressz-szintjét ez inkább növeli, mert folyamatosan azt figyeli, nem bukkan-e fel agresszív szomszéd az agresszív kutyájával.

2 - Kerüljük el a zsúfolt bevásárlóközpontokat!

A kollégák, bár mélyen egyetértettek abban, hogy jó lenne kerülni a zsúfolt bevásárlóközpontokat, az életszerűségi skálán mégis nullára tették ennek kivitelezhetőségét, aminek a „vajon hol élnek ezek?” felkiáltással adtak nyomatékot.

3 - Hagyjunk időt a munka után egy kis lazításra, kikapcsolódásra mielőtt belevetnénk magunkat a karácsonyi feladatokba! – hangzik a harmadik tanács.

Itt felmerült bennünk a kérdés, hogy a tanácsok osztogatói vajon mit hisznek, mi okozhatja az olvasókban a megnövekedett stressz-szintet? Mert mi azt gondoltuk, hogy az, hogy az amúgy is sok túlórázás és hagyományos háztartási feladatok mellé harmadikként betársul a karácsonyi ajándékvásárlás, a fa beszerzése, és a menü kitalálása, beszerzése, elkészítése is. Mindez együtt vajmi kevés lehetőséget biztosít a fentiekre.

4 - Az ünnepek alatt szakítsunk időt magunkra is.

A kollégáim döntő többsége nő, ezért egyetértettünk abban, hogy ez a pont valóban nem maradhat el. Viszont kiderült az is, hogy karácsony előtt csak otthoni szépségápolásra jut idő, arra is csak extrém időpontokban, a kozmetikus meglátogatását inkább a szilveszteri buli előttre tartogatjuk.

5 - Óvakodjunk a túlköltekezéstől! – int a következő tanács.

Ez józan és megfontolásra érdemes tanács, ámde a jelen lévők közül csak azoknak sikerült megvalósítania, akiknek még semmilyen ajándékot nem volt idejük beszerezni. Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve azonban, ők is azt mondták, hogy ez még sohasem sikerült nekik, bármennyire igyekeztek is, sőt még senkivel nem találkoztak, aki azt mondta volna, hogy neki bezzeg igen. Illetve, Judit kolléganőmnek eszébe jutott, hogy van egy igen szigorú elveket valló, vallásos nagybácsija, aki nem szokott túlköltekezni, mert elvből nem vesz senkinek semmit.

6 - Gondolkodjunk el azon, hogy vajon a karácsonyi készülődés örömet, vagy feszültséget okoz bennünk. Ha úgy érezzük, jókedvvel tölt el minket az ünnepi készülődés, akkor hagyjuk, hogy ez az érzés motiváljon bennünket!

Mindannyian egyetértettünk abban, hogy süteménysütés közben nem azon töprengünk, hogy miért tép minket a balsors, de az is igaz, hogy amikor belegondolunk, hogy mostantól szilveszterig folyamatos házimunka és lótás-futás vár ránk, akkor nem mindig tudjuk megőrizni életigenlő hozzáállásunkat. Az egyik kollégám elmondta a saját módszerét. Amióta a gyerekeik felnőttek, ő és a felesége karácsony másnapján elutaznak és az év hátralévő részét a rokonoktól, ismerősöktől, és a várostól távol töltik el. Nekik mindig ez a közösen, sajátmaguknak adott karácsonyi ajándék.

7 - Ne feledjük, a karácsony azért van, hogy pihenjünk, és együtt legyünk a szeretteinkkel, ne vegyük túl komolyan a külsőségeket!

Ez így szépen hangzik, de mindenki azonnal elképzelte, amint mondjuk közli anyósával, hogy Teri néni, idén ne gyertek, mert pihenni szeretnénk, vagy megkéri a sógorát, hogy a három szörnyeteg kölykét ne hozza magával a karácsony másnapi ebédre, legfeljebb ha szájkosarat és ketrecet is hoz melléjük. Az egyik, átlagosnál magasabb empatikus készséggel bíró kolléganőm szerint mindennek az a titka, hogy változtatni kell a nézőponton. Ő például ma már csak elnézően röhög magában, amikor szeretett nagybátyja megérkezik nem szeretett feleségével. Az asszonyka ötven évesen is úgy öltözik, mint Madonna a Material Girl videoklipjében, és csak az hozható fel a mentségére, hogy legalább énekelni nem szokott.

Másodikként a borostyán magazin oldalát elemeztük. Itt más jellegű tanácsok szerepeltek, amelyek közül valóban volt egy-két megfontolásra érdemes. Csak éppen ezek általános stresszkezelési megoldások voltak, amelyeknek kevés köze van a Karácsonyhoz.

1. Lélegezzen! – tanácsolja a portál. Hozzáteszik, hogy naponta többször is, ami mindenképpen hasznos figyelmeztetés, semmiképpen ne mulasszák el. Persze ők a mély hasi légzésre gondolnak, ami valóban közismert stresszkezelő módszer, bár a karácsonyhoz nincs sok köze. Aki először próbálkozik vele, annak mindenesetre a fokozatosság elvét ajánlom, mert szédülni kezdhet.

2. Nevessen! – szól a második tanács, amivel szintén egyetértettünk, hiszen akkora már saját bőrünkön is érezhettük a nevetés áldásos hatását. Ráadásul az újabb derűs pillanatra sem kellett sokáig várni, mert a következő mondat így hangzott: „Ne olvassunk rossz híreket, és ne nézzünk komoly filmeket, helyettük inkább olyanokat, melyek jókedvre derítenek.”

Nevettünk, - így ismét megfogadtuk a tanácsot, - mert nehéz volt elképzelni, hogy két hétig ne nézzünk híradót, és ne olvassunk újságot. A film terén nem tudtunk megegyezni, hogy vajon a kifejezetten agymosónak szánt gyilkosos sorozatok komolynak számítanak-e, avagy inkább jókedvre derítenek. Igaz, nem szoktunk rajtuk hahotázni, viszont sajnos a nevettető céllal alkotott műsoroknak sem sikerül mindig elérniük ezt a célt.

3. Mozogjon! – teljesen józan, normális jó tanács, amit mindenkinek érdemes megfogadnia. Igaz, hogy ez is inkább általános, semmint specializáltan karácsonyi, és ezt valószínűleg a szerzők is így érezték, mert különben nem biggyesztették volna oda ezt a mondatot a végére: „Akár két étel elkészítése között is mozoghatunk egy keveset.” Rögtön láttuk is magunkat, amint a bejgli és a töltött káposzta között lebukunk a földre és megcsinálunk néhány fekvőtámaszt.

4. Legyen határozott, ha döntést kell hozni! – egy újabb általános stresszkezelő tanács. Igaz, de igaz az év bármelyik napján, márpedig mi itt most karácsonykor fokozottan stresszesek vagyunk.

5. Emlékezzünk, mit jelent a Karácsony! –  ez a szentencia szerepel utolsó tanácsként, érezze úgy az olvasó, hogy karácsonyi tanácsokat kapott. Megtudhatjuk, hogy „A Karácsony a szeretet ünnepe, és az örömről szól, valamint, hogy örömönket megosszuk másokkal. Nem számít sem az ajándék értéke, sem az étel különlegessége. A legfontosabb, hogy együtt lehet a család.”

A harmadik megvizsgált portál a Mayo Klinika munkatársai által összeállított lista volt (angol nyelvű). Ez egy megfontolásra érdemes, és komoly gyűjtemény, mégis inkább csak azok olvassák el, akik már amúgy is depressziósak, az ünnepektől, mert egy kicsit elcsendesítették a mi jókedvünket is. Rögtön az első pontban elmondják, mit tegyünk, ha nemrég, vagy az előző évben vesztettük el közeli hozzátartozónkat. Úgy folytatódik, hogy tanuljunk meg nemet mondani a rokonoknak és ismerősöknek, és úgy ér véget, hogy ha mindezek után sem vagyunk képesek megszabadulni a lelkünket nyomó nehézségektől, akkor legjobb lesz, ha szakemberhez fordulunk.

Zárómondatként annyit, hogy félre a tréfával, mert ez az első olyan írás, ahol a tíz pont közül az egyik az volt, hogy figyeljünk oda azokra a körülöttünk élőkre, akik egyedül, magányosan töltik a karácsonyt. Az érzés, hogy segítünk másokon ugyanis minket is jó, megnyugtató érzéssel tölt el.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek