KARÁCSONY

Kell-e kenyérsütőgép karácsonyra?

2011. december 4., vasárnap 08:10

Napokon belül választ kell adnom a családnak, hogy kenyérsütőgépet kérek-e karácsonyra, vagy valami mást. A döntést két barátom véleménye alapján terveztem meghozni. Negyven körüli, konyhai tapasztalatokkal bíró férfiakról van szó. A különbség annyi, hogy míg az egyikük géppel süti a kenyeret, a másik a hagyományos kézzel dagasztás és a sütőben sütés híve.

Én magam azért kezdtem kenyeret sütni otthon, mert egyre jobban bosszantott a bolti kenyerekben található nagy mennyiségű állományjavító és egyéb adalékanyag. Sokszor még a jobbnevű pékségek viszonylag drága kenyerei is bőven tartalmaznak ilyesmiket, ahogy azt a tudatos vásárlók tesztje, vagy egyik népszerű gasztrobloggerünk is tapasztalta.

Hogy pontosan miféle adalékanyagokat eszünk meg a mindennapi kenyérrel, arról pedig mindenképpen érdemes a fogyasztók.hu cikkét, és a hvg tesztjét elolvasni. (A hvg-s cikkeket sajnos csak - egyébként gyors és ingyenes - regisztráció után lehet olvasni.) Ugyanott egy másik írásból pedig az derül ki, hogy amit a termékösszetevő cédulákon olvasunk, még korántsem minden. A címkézett kenyereken ugyanis a gyártók nem kötelesek feltüntetni minden adalékot, ami a kenyérbe került. Aki ennél több és tudományosabb információra vágyik, az olvassa el dr. Szalai Lajos – az adalékanyagok létjogosultságát egyébként nem vitató – tanulmányát.

De ez most egy vidám, karácsony előtti cikk arról, hogy érdemes-e kenyérsütőt vásárolni, így hát elárulom, hogy voltaképpen tökéletesen meg vagyok elégedve azzal az alapkenyér recepttel, amit eddig használtam. Ez Dolce Vita receptje, az úgynevezett dagasztás nélküli kenyér (tényleg nem kell dagasztani), nagyon finom, pikk-pakk elkészül, az egyetlen ellene szóló érv, hogy 12 órát kell keleszteni hűvös helyen, tehát jó előre ki kell számítani mikor keverjük be és mikor sütjük meg.

IMAG0020

És mégis. Szeretnék egy kenyérsütőt, mert szeretnék különleges kenyereket, pizzát, kalácsot meg mindenféle hasonló jókat sütni, és az is nagyon tetszik, hogy a modernebb gépeken van olyan időzítő, amivel be lehet állítani, hogy mondjuk reggel 7-re süljön meg a kenyér. És milyen klassz úgy felkelni mondjuk egy szombat reggel, hogy friss, langyos, illatos kenyér van az asztalon. Na jó, olyat egyik gép sem tud, hogy a kenyér kimászik belőle az asztalra. De az már tényleg csak egy mozdulat. Ugyanakkor sok ismerőstől meg azt hallom, hogy valami miatt nem vált be a gép és évek óta ott porosodik a kamrájában…Nehéz a döntés.

István:

"Azért van kenyérsütő gépem, mert nagyon könnyen lelkesedem, és amikor az egyik haverom egy bulira hozott egy géppel sütött kenyeret, nekem is megjött hozzá a kedvem. Alaposan utánaolvastam a dolognak, és vettem is egy megfelelőnek tűnő, kétlapátos gépet.

Sajnos azonban nem igazán sikerült vele jó kenyereket csinálnom. Elkövettem a szokásos hibákat, vagy túl sok volt a víz, vagy túl kevés, és a többi. Ami mégis elfogadhatóan sikerült, az meg nagyon hamar kiszáradt a bolti kenyerekhez képest. Ez persze nyilván az én hibám volt, jobb recepteket kellett volna használnom, vagy jobban odafigyelni, nem tudom. Mindenesetre ez a gép elég régóta megvan, legalább 10 éve.

A kenyérsütős megoldásban több dolog nem tetszik, ez első a fentebb írt gyors kiszáradás. (De ez talán a modernebb gépeknél már nem jellemző) Aztán meg az, hogy a végeredmény egyáltalán nem néz ki kenyérnek. (Ez az egyik legfőbb indokom.) Nem olyan a formája, nem olyan a héja. Emellett lassan készül el, olyan 3 és fél óra egy kenyér.

A gép nélküli megoldásban a kenyérnek legalább kenyér formája van. (Bár a héj még ott sem sikerül mindig tökéletesre.) Emellett élvezem a kenyér meggyúrását is. (Ez a másik fő indokom.) Megdolgozom a kenyérért. A kenyér elkészítése természetesen ilyenkor is sokáig tart, itt is belekerül 3 órába minimum. Kézi kenyeret először egy Márton Levente féle recept alapján csináltam, méghozzá egy kötözött sonka recepthez, amikor is a főtt sonkát kenyértésztába kellett burkolni, aztán kisütni. Alapvetően nem a burok miatt készült, de az egész annyira jó lett, hogy kedvet kaptam további kenyerek elkészítéséhez is. Azóta csináltam bagettet is, az is nagyon jól sikerült. Összefoglalva, a gép nélküli kenyér szerintem jobb, de az is tény, hogy munkásabb és időigényesebb az elkészítése."

Kolbásszal töltött kenyér
Kolbásszal töltött kenyér

Kornél:  

Mennyibe kerül egy kiló házikenyér?

Nekem nem jutott volna eszembe, de Kornél barátom jóban van a számokkal, ezért elvégezte ezt a kis kalkulációt arról, hogy aki vásárláson töri a fejét és az anyagiakat is nézi, mivel számolhat:

109 Ft-ért vettem a BL-55-ös kilós lisztet, ebből egy másfél kilós kenyérhez 960, egy kilóshoz 600 gramm kell. A BL-80-as liszt, ami jobb a kenyerekhez ennél drágább, 406 Ft-ért kaptam 2 kg-ot.

209-Ft-ért vettem sovány tejport, ami olyan 6-8 másfél kilós kenyérhez elég. A friss tej használata ennél drágábbra jön ki.

29 Ft volt a friss (Linco), 129 pedig a szárított élesztő. A magyar Budafok élesztő ára valahol a kettő között van, asszem olyan 50 Ft körül.

Előbbiből valamivel több, mint egy kocka kell egy másfeles kenyérhez. (42 gramm egy kocka, 54 grammot ír a recept, de úgy tűnik, az sok volt.) Szárítottból egy 129 Ft-os tasak kb. 3-4 kenyérhez elég.

Ezen kívül kell még cukor, só, víz, valamint a gép üzemideje.

Egy kiló kenyér olyan 150-230 Ft közötti összegből jön ki, plusz a gép energiaszükséglete, ami olyan 5-10 Ft lehet maximum. Ehhez adódnak a speciális hozzávalók.

"Kenyérsütőgép vásárlásán már tavaly karácsonykor gondolkodtam. Végül azért nem vettem, mert kiszámoltam, és a megtérülési ideje elég hosszú lett volna. Aztán néhány hónappal ezelőtt a barátaimtól kaptam egyet születésnapomra. Azóta már jónéhány kísérleten túl vagyok. Az egyik leglátványosabb sikerélményem az volt, amikor a húgoméknak küldtem egy egész alapkenyeret, majd egy héttel később meglátogattam őket. A kenyérből még volt (nem azért, mert nem ízlett nekik, hanem mert nem esznek olyan sokat), kicsit kiszáradt ugyan és morzsálódott, de tökéletesen fogyasztható volt. Ugyanez a bolti kenyérről nem mindig mondható el, általában 4-5 naposan már penészedni kezd. Ez az egyik ami miatt jobb a házikenyér. No meg mert az ember tudja, hogy mi van benne.

A kenyérsütőben az is jó, hogy nemcsak kenyeret, hanem pizzatésztát is lehet csinálni vele. Az alap pizzatészta recept (hozzávalókkal, beadási sorrenddel 1250 grammos adaghoz) megvan a gép mellé adott könyvben.

1 óra 25 perc kell a tészta elkészítéséhez, a hozzávalók pedig 450 ml víz, 2,5 ek olíva olaj, 2,5 kk só (amit én 9 g zöldfűszeres sóra cseréltem), 800 g finomliszt, és 2,5 kk friss élesztő - amit át kellett számolnom grammra.

Ehhez az átszámoláshoz tapasztalati képletet használok. Elvileg 4 kk élesztő az 36 gramm, azaz 1kk=9g, tehát 0,5kk=4,5g, tehát a 2,5kk=22,5g - de mivel a mérleg csak g pontosságú, ezért 22-nél kicsit többet rakok, de még 23-nál kevesebbet.

Tavaly, még a gép eljövetele előtt kézzel is próbáltam pizzatésztát készíteni. Ott is követtem a receptet, de a vége mégis az lett, hogy a tészta a szemetesben kötött ki, mert nem sikerült, és ötletem sem volt, hogy lehetett volna rajta javítani.

Kel a pizzatészta
Kel a pizzatészta

A kenyérsütő használata egyáltalán nem bonyolult. A kellő eredmény elérése már annál inkább. A gond az, hogy ha valami nem stimmel a végeredménnyel, nem lehetünk benne biztosak, mi volt a hiba oka. Csak egy példa a használatot megtanítani hivatott kézikönyvből: A "beesett tészta, miután túlkelt" tünet oka lehet:  „Túl kevés liszt, és/vagy túl sok élesztő, és/vagy túl sok víz, és/vagy túl meleg víz.”

Ilyet is lehet a kenyérsütővel
Ilyet is lehet a kenyérsütővel

Ettől ugye nem lettem sokkal okosabb.

Szerintem, ha nem csak a bolti "sima" kenyeret akarja enni valaki, hanem valami különlegeset is, akkor érdemes megvenni a gépet. Pláne, ha az ember hozzám hasonlóan lusta, és nem akar kézzel gyúrni, dagasztani.

Kornél chilis kókuszos kenyere
Kornél chilis kókuszos kenyere

A kenyérsütés, ha egyszer kitanulta az ember a gép praktikáit, már pofon egyszerű:

Kiválasztom, 750, 1000, vagy 1500g-os kenyeret akarok-e, kiválasztom, milyen legyen a burkolata - világos, közepes, sötét - ez eddig kb. 4 gombnyomás, majd fogom a tálat, és beleöntöm a hozzávalókat:

Víz(és/vagy tej), olaj, só, cukor, liszt, élesztő. Berakom a gépbe, megnyomom a start gombot, és később kiveszem a kész kenyeret.

A magos, vagy egyéb speckós hozzávalós (pl. kókuszos) kenyér annyival másabb, hogy ott a dagasztás közben van egyszer egy sípszó, akkor beleönthetem a magokat, majd a program folytatódik.

Ha az ember nem bizonytalankodik, és nem mér le mindent kétszer, akkor maximum 10 perc effektív foglalkozást igényel, ami sokkal rövidebb, mint leugrani a boltba. Persze, sütéssel együtt már azért több idő kell, mint egy boltbamenetelhez, hiszen olyan három és fél óra alatt készül el a kenyér."

Azt hiszem kérek kenyérsütőt karácsonyra. A végső, legmeggyőzőbb érv az volt, amikor Kornél elmesélte, hogy eddig milyen kenyérkülönlegességeket készített. Chilis-kókuszosat, sajtos-fokhagymásat, sajtos-citromosat, karamellástejes-kókuszosat. Ezt a legutóbbit én is kóstoltam, fantasztikusan finom volt a bizarr összetevők ellenére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.04 16:53:35

  ennek itt ebben a formában akkor lehetne bármiféle értelme, ha lenne recept a végén felsorolt típusokhoz pl.

 • 2011.12.04 16:57:06LION_heart

  En regebben (amig a szuleimnel laktam) rengetegszer csinaltam hazi kenyeret. A kiszaradas megelozese eleg egyszeru, olajat kell bele tenni, lehet napraforgo-olajat is, de en lehetoleg olivaolajat hasznaltam.
  A recept: kb. 600g liszt, 2 evokanal olaj, 300 ml tej, fel Budafok eleszto, kiskanal so, evokanal cukor. (vizet is lehet hasznalni, ekkor 2 ek tejpor kell).

  A masik kedvenc receptem a fahejjas-mazsolas kalacs, fantasztikusan finom:

  A recepthez liszt es olaj ugyanaz, mint fent, csak amikor meropharban kimerem a tejet, elotte beleutok egy tojast, es ez utan toltom fel 300 ml-re a meropharat tejjel. Cukor is több kell, 2-3 ek izles szerint, valamint 1-2 kk fahely. Aztan, amikor a gep dagasztas kozben van, es a teszta kezd osszeallni, akkor meg beledobok egy fel marek mazsolat. Csodas reggelire kave vagy tea melle.

 • 2011.12.04 16:59:59taecleau

  "a gép évek óta ott porosodik a kamrájában"

  +1

 • 2011.12.04 17:15:50Rozisoft

  Én keverőtálas mixer dagasztó funkcióját használom és sima gázsütőben sütöm ki a kenyeret. És kalácsot, vagy bármit, ugyanazt az alapreceptet variálom ezernyi fűszerrel. Még tervben van, hogy szerzek kisajtolt tökmagot és abból csinálok tökmagos kenyeret. Nyamm.

 • 2011.12.04 17:33:45katy27*

  Nagyon szeretem a kenyérsütő gépet, jóideje kizárólag itthon sütött kenyeret eszünk. Ha valaki vacak felfújt fehérkenyeret szeretne enni, ahhoz tényleg fölösleges a gép, olcsóbban megveheti a Tescoban és társaiban. Mi kizárólag teljeskiőrlésű magos rozskenyeret eszünk, olcsóbb mint a bolti, tudom mi van benne és nem szárad ki pár nap alatt. Kézzel nem készíteném, macerásnak érzem + a sütőm se túl jó. Géppel viszont pikk-pakk megvan, este beszórom a hozzávalókat, reggel kiveszem a friss kenyeret :)

 • 2011.12.04 17:50:26Professzore

  Jókérdés következik:
  BL-80-as lisztet hol? Ahány nagyáruház, annyiban nincs. Sok netes hivatkozás mutat az Úllői úton lévő malomipari szaküzletre. Ezt vagy rossz helyen kerestem, vagy megszűnt. A világ végére nem mennék ki érte, de valami viszonylag Budapest belvárosi megoldás jól jönne...

 • 2011.12.04 18:20:45geyamasszor

  Akinek van kenyérsütő gépe,és sütni is szokott vele kenyeret és esetleg valami újat is szeretne kipróbálni az vegyen pikáns sertésfűszert,és amikor a lisztet+a többi adalékot teszi bele a gépbe,a nagyobb mérőkupakkal tegyen bele másfél sertésfűszert!Nagyon fincsi lesz!!!Na és persze csatlakozom azokhoz,akik azt mondják,hogy ha megtanulod használni,akkor nem fogsz vele szenvedni,élvezetes lesz a kenyérsütés,és nem lesz kérdéses,hogy vegyél-e ha esetleg lejár a régi élettartama!!!Jó sütkérezést!!!

 • 2011.12.04 18:43:34Flashman

  "kb. 4 és fél éve a szekrényben áll, ott rohadjon meg"

  +2

 • 2011.12.04 18:51:28Benkea

  Professzore, a BL 80-ast legkönnyebben a Tescóban veheted meg, de ott is csak 2 kg-os kiszerelésben.
  Van még az ún Tótkomlósi liszt, ők más egyéb finomságokat is szállítanak,[link]
  és a Culináris boltokban (jó sok pénzért) vehetsz jó angol liszteket is, még BL 88-at is.
  Többieknek köszi az ötleteket

 • 2011.12.04 19:27:30atlee

  Szerintem meg nem kellene annyi pékárut zabálni!

  +3


  Egyébként a gép dagasztásra kiváló, másra nem. Szerintem.  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

 • 2011.12.04 19:51:22Usul74

  Van és használom is de csak barna, rozs, magvas kenyerekhez. Egy gondom van vele csak (szülőktől lenyúlt nem top-tier példány) ha megsül benne a kenyér egyből ki kell venni mert a pára kicsapódik és "megvizesedik" a kenyér alja. Más is tapasztalta?

 • 2011.12.04 20:02:10Boston2

  ÉN is használok már évek óta kenyérsütőt, teljesen még egy kenyeret se sikerült elrontanom, ízre szinte mind jó lett (kivéve az egyet, amit gyorsprogrammal csináltam próbaképpen, az felejtős).
  Legfeljebb olyan gond volt néha, hogy visszaesett a teteje vagy túl könnyen morzsálódott.
  A gyári programok nem mindig jók, néha bele kell avatkozni kézzel, persze van olyan, ahol az egyes lépések lefutási ideje programozható, azzal a saját tapasztalat alapján lehet egyedi programot készíteni. Igaz, ez drágább.

  Aki pedig lenézi azokat, akik nem kézzel készítik, gondoljon bele, hogy nem mindenkinek van kedve és ideje gyúrni, mert esetleg van más hasznosabb és fontosabb dolog is, amivel tölti az idejét olyankor, miközben dolgozik a gép.
  A lényeg az eredmény és aligha hinném, hogy jelentősen jobb lenne csak attól, hogy kézzel és nem géppel gyúrták.
  Az érzés persze más, ha az egésszel valaki maga dolgozott, ha megéri neki, hajrá. De attól a kenyérsütőgép még hasznos és jó dolog.

 • 2011.12.04 20:02:14Cnere

  Az a baj a kapható kenyérlisztekkel, hogy a hosszabb eltarthatóság miatt tele vannak "E" vitaminnal. Értem, hogy magokat is szórnak bele, meg hirdetik, hogy barna kenyeret is lehet otthon sütni, de amikor átnéztem az alkotóelemek listáját, hát azóta nem nagyon sütök kenyeret otthon, még akkor sem, ha megéri pár forinttal. Veszem inkább egy olyan péktől, aki alig használ adalék anyagot.

 • 2011.12.04 20:12:00tdammit

  ha kenyérsütőgép kell, akkor panasonic. ezt csak egyszer kell megvenni és nem a konyhaszekrény tetején fog porosodni, mint a többi olcsó vacak.

 • 2011.12.04 20:14:56Rwindx

  Szigorúan gép nélkül sütőben. Ropogós héjú belül puha, lyukacsos, dagasztás nélküli kenyeret egyetlen sütőgép sem tud készíteni. Az időráfordítás meg nem több mintha géppel csinálná az ember, max a kelesztés.

  Ha rendszeresen, mondjuk heti legalább egyszer készül kenyér, akkor még élesztőt sem kell venni, elég kovászt nevelni egy befőttesüvegben.

 • 2011.12.04 20:21:22Oknyomozó

  Van gép több éve és porosodik, mert nincs rá szükség.
  Az idén nem vettem kenyeret, kizárólag kézzel gyúrom, így legalább érzem, hogy jó lesz-e.
  Csak esztétikai hibát okoz, ha túl lágy, akkor lapos lesz, ha túl kemény, akkor kireped, de ízre mindig ugyanolyan.
  Már gyúráskor tudom, hogy jó lesz a kenyér.
  Nem kell 5 percnél tovább gyúrni először, majd 80 perc kelesztés, átgyúrás (1-2 perc), formázás, sütőpapíros tepsiben letakarva még 30 perc, majd 40 perc sütés 200 Celsiuson.
  Fele Gutai liszt, fele Graham-liszt (Tesco), friss élesztő, langyos víz, cukor, só, étolaj.
  Két deci víz egy fémedényben a sütő aljában, a gőzös sütéshez. Mosdatás, ha kisült.
  Ha túl sokáig kel, ugyanaz a hiba, mintha sok vizet kapott volna.
  Ma reggel fonott kalácsot sütöttem, csak hobbiból.
  Vettem sikért is, hátha kell a zsömléhez, de nem használom.

  A pizza a leggyorsabb vacsorák egyike lehetne, ha a feltét előre le van "gyártva", mert nem a tészta a munka benne.
  A légkeverés egy sütőben azért van, hogy több tepsi egyidejű használatát lehetővé tegye. Egy tepsihez alsó-felső sütés kell, légkeverés nélkül!
  Légkeveréssel hamarabb pirul a külseje, mint szükséges lenne.
  A fenti kenyér minimum 5 napig fogyasztható.

 • 2011.12.04 20:40:13acsa77

  @Cnere: a keverékek legtöbbször parasztvakítások. Vagy ha jó, akkor nagyon drága. Piaci törvények :)

  @Oknyomozó: ha valaki a hártyavékony pizzát szereti, akkor összetevőtől függően általában szobahőmérséklet közeli dolgokat érdemes rátenni. Rendkívül gyorsan elkészül. Csak az a baj, hogy háztartási célú sütőt olyan magasra nem lehet feltekerni, hogy igazán profi legyen :)

 • 2011.12.04 20:41:03acsa77

  Nem értem, miért lenne gond a héjával és a száradással. Mindkettő szempontból általában jól sikerül minden kategória, beállítástól függően. A bolti kenyerek egy-két nap után szétesnek, "teljes kiörlésű" címén festés folyik, az igazi teljes kenyerek meg aranyáron mennek. Akárhonnan néztem, orbitális pénzügyi átverés. Pont a spórolás miatt vettem a készüléket, hónapokon belül megtérült. (Nálam a mindennapi kenyér 200-as hamutartalom felett kezdődik.) Csirkét, halat, marhát persze nem vágok le otthon, ezért megfizetem, de a pékek és cukrászok ne nézzenek már hülyének.

  A kísérletezést persze nem szabad feladni, ha épp minden tényező egy kicsit más, mint az átlag, csak egy kicsit át kell gondolni a problémát.

  És egy praktikus, primitív teljes kiőrlésű recept gépbe:
  - 1 EK olaj a lapátra;
  - 320ml víz, amitől adott esetben el lehet térni;
  - 1-2 KK sót beleszórni;
  - 500g teljes kiőrlésű TBL, pontosan mérve, ez legyen a hajszálpontos fix pont, függetlenül az aratás és őrlés sikerétől, lehetőleg friss legyen;
  - egy púpozott KK porélesztő, melynek mennyisége hangolható felfelé;
  igény szerint fűszerek, magok stb.
  Ehhez a kenyérhez a "világos" héj illik, azaz pirítás nem kell, csak benne kell hagyni a kenyérsütőben az utófűtésre. A teljes program helyett a normál, három órás programot kell használni, 750g-ra állítva! Az olcsóbb szabványelektronikánál ez a tapasztalatom.

  Azt mindenki észreveszi, hogy épp mely összetevőből kell picit módosítani. Vízből 3-5% eltérés is számít, mert tökéletes gélesedés kell. Egy olcsóbb porélesztőből többre is szükség lehet, de még egy ilyen is elég erős Magyarországon.

 • 2011.12.04 20:45:41tattila

  1 kg teljes kiőrlésű lisztet milyen géppel lehet összegyúrni (nem egyszerhasználatos módon)?

 • 2011.12.04 20:52:47gabroca

  kenyérsütöben 3 órás a program, aztán 1 óra míg kihül. az 4 óra. nem túl sok ez? kinek izlik az íze? szerintem csak közepes, ami nekem sikerült. kéne kisérletezgetni?

 • 2011.12.04 20:59:26Mamacita

  tdammit igazad van. Én is Panasonic mellett döntöttem, bár dupla - tripla annyiba került, mint a többi, de nem bántam meg. 3 éve van meg lassan, kb. két év alatt hozta vissza az árát, mert mi is tönköly, rozs, grahamliszt és zabpehely alapú kenyereket sütünk olívaolajjal. A gyári receptek tökéletesek, bár én is variálok, és bár 2-3 naponta sütök kenyeret, egyet-kettőt sikerült eddig "elrontanom"...azért ehetőek voltak azok is, csak nem az igaziak. A kalácsrecept, amit a neten találtam "Margit" oldalán, nagggyon szuper, húsvétra, karácsonyra tökéletes!!!! Tényleg nagyon jó kis gép, szuper kenyereket süt, amióta megvan, nem vettünk boltban kenyeret

 • 2011.12.04 21:01:41Mamacita

  Ja, és csakis Haas élesztő, soha nem a Dr.Ötker, az egy nagy nulla, azzal szúrtam el egyszer.

 • 2011.12.04 21:02:06VegaLife

  Nekem van kenyérsütő gépem. Nagyon szeretem. Praktikus, mert míg dagaszt, keleszt, nekem van időm másra. Az én sütőmben van 2 óra 20 perces program. És nem kell várni 1 órát a kihűlésre.
  Egy jó barátomnak van otthoni házi malma, tőle veszem a teljes kiörlésű búzalisztet. Általában fele-fele arányban keverem fehér liszttel.
  Megesik, hogy csak a keverést végeztetem el a géppel, a további műveletek a két kezem munkái.
  Ezekről bővebb leírást - és kemencés élményemet itt találhatjátok:
  Gasztro-élmény kemencében sült kenyérrel:

  [link]

  Kenyér-receptek (kovászmentes is):
  [link]

  Nekem fontos része a háztartásomnak a kenyérsütő.

 • 2011.12.04 21:06:42cserka

  Nekem is volt kenyérsütő, még tönkre nem ment. Majd ráálltam a kézzel dagasztok villanysütőbe sütök, és persze mind ezt kovásszal már vagy fél éve. Teljesen jó. Megsütök kettőt és kb 5-6 napig elég a családnak. Vagyis hetente egyszer. Kézzel dagasztás kb 20 perc, majd kelesztés 3 óra, majd sütés 1 óra.
  Azt hiszem nem veszek egy darabig kenyérsütőt (pedig majdnem 4 évig kiszolgált )
  Igen a bolti más, de én nem rakok bele csak amit nagymamám is (liszt, víz, só, kovász, cukor, és olaj de ez helyett lehet egy kevés zsír )

 • 2011.12.04 21:08:32Zsibrák

  Hülyén hangzik, de pont ma 4. éves a kenyérsütő gépem. Akkor vásároltam, amikor a gyerekem először kezdte kóstolgatni a kenyeret: úgy döntöttem, hogy nem kell neki térfogatnövelő, állományjavító, savanyúságot szabályozó és egyéb ínyencség...
  Tehát négy éve heti háromszor-négyszer dolgozik a kis masina, ha pedig vendégeink jönnek ennél többször.
  A pizza és a lángos tésztáját csak bekészítem reggel, délután pedig 10 perc alatt kész az étel. Maradék krumplipüréből mindig krumplis kenyér vagy lángostészta készül. A folyadék fele mindig valamilyen savanyú dolog, paradicsomlé, joghurt, ettől olyan levegős, puha... Én a magokat egyenesen a keverőtálba szórom, lenmag vagy szezámmag mindig kerül a kenyérbe. Vendégváró kenyérként olajbogyóval, sajttal, aszalt paradicsommal vagy más finomságokkal dúsítom, falják is élvezettel. Nagyon finom, puha, foszlós kalácsot lehet vele készíteni, citromosat, narancsosat, márványosat, mazsolásat.
  Én a kifli és zsömle tésztáját is a gépre bízom, hétvégi reggelikhez megsütöm a sütőben.
  Sok sikert a gépedhez teljen benne sok örömetek!

 • 2011.12.04 21:12:38cserka

  Ja bocsánat kimaradt az almaecet az összetevők közül.

 • 2011.12.04 21:17:31Mamacita

  Egy teáskanál ecettel tovább puha marad a kenyér.

 • 2011.12.04 21:49:34krj

  én legfeljebb dagasztásra használnám, sütésre nem, mert nem szeretem azt a kenyeret, amelyiknek öt oldalán van "alja". mondjuk eddig egyetlen gépben sütött kenyér sem ízlett, amikor vendégségben kínálták.
  amúgy egy pizzatésztát begyúrni nem nagy kunszt, gyakran csinálom.

 • 2011.12.04 21:57:38magyar ember teli szájjal

  Én kemencét fogok kérni karácsonyra.

 • 2011.12.04 22:10:20caixa

  Én eladtam, amit nászajándékba kaptam.

  Egyszer belesült egy elrontott kenyérbe akeverőlapát és ment kenyérrel együtt a kukába...6000 Ft volt a pótlása, később 5000 Ft-ért tudtam nagyon nehezen eladni.

  Mi ritkán eszünk kenyeret, pékárút, este szinte sosem, mert ugye nem kell annyi szénhidrát. Így az a heti 2 db kifli vagy fekete rozskenyér, amit kedvelek, lehet éppen bolti.

 • 2011.12.04 22:41:27Módfelett Kényelmetlen

  Kézzel dagasztva, sütőben!

  Sokkal nagyobb szabadságot enged formában, ízben. Kicsivel talán időigényesebb, viszont kevesebb a technológiai buktató, nem kell idegeskedni a dagasztógép hülyeségein és úgy egyáltalán sokkal jobb az élmény.

 • 2011.12.04 22:49:34Kayassine

  Minden nap sütünk, géppel, második gépünk egy Tesco gazdaságos, merem ajánlani sokkal jobb kenyeret süt mint az előző Moulinex. Mindent grammra mérek mérlegen. Ha van pontos recept nehéz elrontani. A boltban hasonló kenyeret se kapni, mint amit mi sütünk. Mindenképp megéri.

 • 2011.12.05 00:19:11fafej

  Piszok jó kenyereket tudok a géppel sütni!Csak bepakolok,és elindítom,3 óra múlva kész a friss,ropogós héjú vekni. Sokáig jó,alig morzsálódik.
  Nem értem,minek várni 1 órát a kihűlésre? Mi sokszor már az épp kiborított forró kenyeret megszegjük,valami mennyei!

  Alapreceptem: 30 dkg Pannon kenyérliszt,15 dkg graham liszt,15 dkg finomliszt,2 dl házitej,2 dl víz,kb 2 dkg Rama margarin, 2 tk só,1/3 Budafoki élesztő + kis cukor
  Ezt néha megbolondítom kis maggal (sípszókor)
  Rozsos kenyér alaprecept: 30 dkg rozsliszt,30 dkg Graham liszt,4 dl tej,3dkg Rama margarin,2 tk só, 1/2 cs.Budafoki élesztő+kis cukor.
  Nos, ezt aztán rendesen szoktam "megbolondítani": hol 1/3-1/3-1/3 arányban napraforgó-,szezám- és lenmag keverékével,hol frissen vágott bazsalikommal vagy rozmaringgal (vagy kis fris kakukkfűvel), hol a magok mellé még valamelyik friss zöldfűszerből (melyek a kertből jönnek be,nem cserépben nőnek),Ez a kenyér akár 10 napig is ehető!
  Szoktam kalácsot is sütni a kenyérsütőben,de annak a receptjét fejből nem tudom,momentán már nincs hangulatom keresgélni,de készül nálam sima,mazsolás,kakaós és csokoládés kalács is.

 • 2011.12.05 07:59:57különvélemény

  Ja kérem.
  A bolti pont az adalékoktól puhább, tartósabb, finomabb, ropogósabb.
  Aki nem szereti az adalékokat, az fogadja el, hogy otthon nem fog tudni olyat sütni.

  Az egyéb "adalékokkal" (magok, fűszerek, stb) dúsított kenyér miatt viszont érdemes egy minőségi darabot beszerezni, ha valaki rászánja az időt a jó alapkenyér kikísérletezésere.

 • 2011.12.05 08:09:03rhubarbjelly

  Szerintem inkább kérjél dagasztógépet, a kenyeret meg süsd a sütőben. Sokkal finomabb, ropogós a héja, és dagasztás-kelesztés-formázás közben érzed, ahogy él a kenyér, a géppel ez elmarad.Én néha ülök a sütő előtt és nézem, ahogy emelkedik sülés közben. (Amúgy a normál kenyérbe nem kell tej.:-D)

 • 2011.12.05 08:14:23bring

  Én leginkább dagasztani szoktam a géppel, arra szerintem szuperjó!
  De valahogy a bolti kenyér tényleg mégis jobb- a ropogósra sült héja, és a lyukacsos belseje miatt. A kenyérsütő ilyet nem tud produkálni.

 • 2011.12.05 08:44:54káosz

  Tipikus karácsonyi ajándék, januárban fél áron lesznek a vaterán. ;)

 • 2011.12.05 09:02:33ghilea

  Jó a kézzel dagasztott kenyér is, de én egyszer próbáltam és nem jött be. Napi 8-12 óra meló után arra van szükségem, amit a gép kínál: egyenesen a vödörbe mérem a hozzávalókat, aztán beteszem egy gyors programra, végül kiveszem. Mosogatnivaló nincs, csak a mérőpohár, figyelni nem kell rá, mert úgyis sípol, amikor ki kell venni.
  Egy kézzel készített kenyér esetén összekenem a tálat, a tepsit, egy konyharuhát minimum, no meg a kezemet is. Ott nem opció, hogy két dagasztás között vagy után elszaladok zuhanyozni, aztán lerogyok egy film elé, mert újra ragacsos leszek, no meg a sütőm nem hagyja abba a sülést, amikor kész a kenyér.

  Amúgy nálunk pont az volt a családi tapasztalat, hogy kenyérsütőből nem annyira éri meg márkásat venni, a szüleimnél napi egy-két kenyér minimum megsül már bő tíz éve, és átlag másfél évig bírja a tízezres noname gép, meg a harmincezres márkás is. Én emiatt eleve noname gépet vettem :)

 • 2011.12.05 09:20:20félértelmiségi

  nekem Limara az isten, és ő sosem süt kenyeret kenyérsütőben, csak dagasztásra használja. Arra meg teljesen jó egy jobb robotgép vagy a két kezed. Kenyérből én úgyis dagasztás nélkülit csinálok, BL80ból (tesco, interspar), jénaiban sütöm, mindig ugyanabban. így nem nagyon kell mosogatni. Sokkal jobb, mint a bolti. A kalácsot, pizzatésztát megcsinálja a robotgép.

  Szóval, ha rám hallgatsz, kérsz egy komolyabb robotot, és az még ezer más dologra jó.

 • 2011.12.05 09:37:54Lille havfrue

  A frissen sült kalács illatára ébredni vasárnap reggel - remek érzés!
  (Sajnos, a mérőeszközöm elveszett, nem tudom pótolni, azóta nem tudok sütni...)

 • 2011.12.05 09:42:23félértelmiségi

  Ja, és bármilyen kelt tésztát (kalács, kifli, kakaós csiga, stb) be lehet rakni formázás után, kelesztés előtt éjszakára a hűtőbe, reggel a hideg sütőben indítod, és megsütöd. Abban végképp nem hiszek, hogy kalácsot olyat tudsz csinálni géppel, mint sütőben.

 • 2011.12.05 09:48:54tonno

  Fölösleges a gép, a kézi kenyér egyszerű, gyors és legfőképp élvezetes. Én leggyakrabban a Jamie féle receptet használom, 5 perc dagasztás majd 1 óra múlva még1szer 1 perc. 2 óra alatt kész a kenyér ( persze ha tovább kel levegősebb lesz ). A trükk amit én használok egy kis víz tálkában a sütőbe. Mondjuk a kukoricás kenyeret elsőre bebuktam, hiába írták hogy keverni kell a lisztet, de nem adom fel... Ja és gyúrni, dagasztani remek móka, majdnem olyan jó mint sártornyot csöpögtetni a tengerparton :-)

  Nyár óta tésztát is csinálok kézzel, amíg felforr a víz elkészül a tészta ( persze gyúrás, pihentetés után ). Tésztanyújtógép rulez - azt is próbáljátok ki! Ezekről a dolgoktól régen azt gondoltam hogy elérhetetlen magasságokban lakoznak miközben nem nehezebbek a palacsintánál - és nem mellesleg remek szórakozás.

  Na jó, ez persze a hobbi kategória, azt a kézi kemencés kovászos kenyeret amit a Mecsekben ettem soha nem fogom megközelíteni se de a gyerekeim így is imádják ( sokkal jobban mint a bolti kenyeret, tésztát).

 • 2011.12.05 09:51:46Sándor Zsolt András

  Gép jó. Kell hozzá fütés főzési tapasztalat. Receptből főző nem fog változtatni kereatívan hogy kiismerja saját eszközét. Igen kiaszárad. nem tudom miért. Dagasztani isteni. És ha nincs kedved visszameni este 8 kor a tecsóba szárazkenyértért akkor reggelre frirss kenyeret ehetsz.
  Ja macera. Kiváncsi lennék azon hozzászólók akiknek a polcon van a gép sütenek-e mást?

 • 2011.12.05 09:52:22Plumper_

  mi a sz@r az a karácsony?!

 • 2011.12.05 10:08:03ed_

  Professzore: BL80-as liszt kapható a Lehel téri piacon az aluljáró szinten a Magor boltban, a Szabó Malom terméke.

  Régóta magam sütöm a kenyeret és ez vált be a lagjobban. Évekig kenyérsütő géppel csináltam, és meg is voltak az előnyei (kevés időráfordítás, nulla figyelmet igényel stb), de a héja puha lett, nem ropogós és a bele tömörebb, mint a megszokott. Emiatt átszoktam arra, hogy robotgép dagasztófunkciójával dagasztom a tésztát, abban is kel meg, és sima sütőben sütöm meg. Ugyanúgy kevés figyelmet igényel, viszont sokkal finomabb, levegősebb a textúrája, ropogós a héja, szóval a bolti kenyérre hasonlít formájában, alakjában, és tudom, hogy mi van benne.

 • 2011.12.05 10:10:58gaijin

  "Lille havfrue
  (Sajnos, a mérőeszközöm elveszett, nem tudom pótolni, azóta nem tudok sütni...)"

  atyaisten, milyen mérőeszköz volt?! mert mérleg és térfogat mérő edény beszerzéséhez nem kellenek titkosszolgálati kapcsolatok.

  egyébként meg tényleg Limara minden pékáru istennője.

 • 2011.12.05 10:41:11Yumurdzsak

  én még nem ettem finom home made kenyeret, akármivel is készült. mindenki nyammogott meg hümmögött,h "hú milyen ügyes vagy" aztán ráittunk egy pohár vizet, oszt ennyi

 • 2011.12.05 13:41:07kristofxx

  Szerintem első lépésnek jó a kenyérsütőgép, de azért sok a kötöttség ( recept, alapanyag, élesztő) és a minőség sem az igazi, arra jó, hogy az ember megtanulja, miből áll a kenyér. Egy darabig használtam , később pedig vettem egy Kitchenaid dagasztót ( tudom drága, de a mindennapi kenyérsütéshez nélkülözhetetlen) és sütőben sütöttem és még most is a kenyeret.
  A jobb minőségű, tartós kenyérhez kovász kell, és azzal nem lehet sütőgépet használni. Valamint a sütőgépek nem túl jók a teljes kiörlésű kenyerek készítésében sem, a sütési időt és hőmérséletet nem igazan lehet szabályozni.

 • 2011.12.05 21:49:29CernaGeza

  mi örököltünk egy gépet 3 éve (valami olcsó típus), sokat kísérleteztem vele de nem tudtam normális kenyeret sütni. puha héjú, tömör, furcsa ízű kenyerek lettek mind, pedig boldog-boldogtalan receptjét kipróbáltam már.
  Aztán egy ideje áttértem a gázsütőre, a gép csak bedagasztja (öregtésztás recept)... és lassanként kikísérleteztem a módját, hogy jó legyen.

  Hozzáteszem, én a lágy, ropogós fehér kenyeret szeretem, a kemény, traktorgumi-szerű magos féltéglák nem az eseteim.

  Szóval, dagasszon csak a gép, süssön a sütő, valamint ahány liszt, annyiféle.

 • 2011.12.07 13:16:41cucurbita pepo

  nem kell..

  attól lesz igazán jó a kenyér, ha a dédelgetett etetgetős kovász benne van!!!!
  Az otthoni sütőben kisüthető! Rá kell szánni az időt, és szépen etetni kell a kovászt!! :-))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta