Csináld magad karácsony

Nem állítom hogy olcsóbb, de azt igen, hogy maradandó élményt jelent saját kezűleg készíteni karácsonyi ajándékokat. Segítségképpen bemutatunk párat a leginspirálóbb magyar és külföldi karácsonyi csináld magad weboldalak közül.

Idén is így van, szerencsére kevés az időm, ami miatt lehet, hogy nem kell újabb frusztráló élménnyel szembesülnöm, de azért körbenéztem néhány idevonatkozó internetes oldalon inspirációért. A választék – főleg a külföldiek terén – nagyon nagy, de a magyar oldalak is kitűnőek.

Utóbbiak közül nekem a Kreatívközpont.hu tetszik a legjobban, mégpedig azért, mert viszonylag szép, van rajta webáruház is (ami remek üzleti ötlet), a bemutatott kreatív ötletek tömkelegét pedig maguk az olvasók küldik be. Ezt az impozáns papír karácsonyfadíszt például így lehet elkészíteni, de nekem ez a gyufásdobozokból készült adventi naptár is nagyon tetszik.

Kreatívközpont.hu
Kreatívközpont.hu

A honlapon számos egyéb ötlet is van, meg egy pályázat, amire a nálam ügyesebbek december 23-áig beküldhetik kreatív ötleteiket, fényképekkel és a megvalósítás menetének ismertetésével.

Ezen a másik weboldalon, aminek valószínűleg kreatív karácsony a neve, szintén rengeteg karácsonyi csináld magad ötlet található, a dekorációktól az ablakdíszig. Nekem például eszembe sem jutott volna, hogy felrázós karácsonyi hóesés-gömböt is lehet készíteni házilag. Pedig igen. Viszont az oldal tulajdonosa igazán választhatna egy másik ingyenes blogszolgáltatót, mert ennek a minősége nagyon rossz, a felületes szemlélő észre sem veszi, hogy nem egy reklámoldalon van, hanem egy jó kis dekorblogon.

Kreatívcafé.hu
Kreatívcafé.hu

Külsőre is szép, és nagyon-nagyon sok jó ötlet közül válogathatunk a Kreatívcafe oldalon. Ez az oldal úgy hirdeti magát, hogy Magyarország Vezető Kreatív portálja, és valószínűleg valamilyen magánkiadó áll mögötte, mert bár médiaajánlat szerepel a portálon, nevek és szerkesztőségi cím nem, és elérni is csak egy rejtélyes email sablonon át lehet őket. Igaz, a legtöbben nem elérni akarják őket, hanem a weboldalt olvasgatni, és ők biztosan nem fognak csalódni. Náluk is van ötletpályázat, de annak határideje néhány napon belül, már december 10-én lejár, tanácsos tehát igyekezni.

A dekorötletek között itt is találtam téli gömböt, úgy látszik ez csak nekem volt akkora újdonság. De a gömbön és a számtalan karácsonyi ötleten, recepten, mindenfélén kívül találhatunk itt, például farsang aloldalt jelmez ötletekkel. Van Halloween oldalt és mindenféle alkalomra és ünnepre való is, igazi kincsesbánya azoknak, akik szeretnek saját kezűleg alkotni.  Az egyik aloldalon komoly szakértői gárdához fordulhatunk – persze csak regisztráció után, - kérdéseket tehetünk fel nekik, vagy elolvashatjuk bejegyzéseiket, amelyekben hasznos és praktikus tanácsokat adnak az érdeklődőknek.

Néhány jó angol nyelvű oldal

A Goodhousekeeping internetes oldalán sok-sok karácsonyi dekorációs és ajándékötlet van, no meg természetesen receptek. Az ajándékötletek elkészítésének leírásával nem vesződnek túl sokat, de első olvasásra úgy tűnik, hogy ez csak azért van, mert a bemutatott dolgok tényleg egyszerűen elkészíthetőek. (Ezt azért nem garantálom, mert nem próbáltam meg elkészíteni őket.)

Instructables.com
Instructables.com

Az én abszolút kedvencem az Instructables.com weboldal, igaz nem kifejezetten a karácsony miatt. Ez egy olyan online platform, ahol az olvasók szinte bármilyen témában elmesélhetik egymásnak, hogy ők mit hogyan szoktak elvégezni, mi az ami nekik jól bevált. Van például házimunka aloldaluk, ahol olyasmiket tudhatunk meg, hogy mi a legtutibb módszer plüssállatok kimosására, ha szeretnénk, hogy azok ugyanolyan puhák és selymesek maradjanak a beavatkozás után is. De most a karácsonyon a hangsúly és természetesen számtalan karácsonyi ötletet is elleshetünk az oldalról.

Nagyon sok jó ötletet találhatunk részletes leírással, videókkal magyarázatokkal a diynetwork oldalán. Ezt egy nagy cég üzemelteti,  televíziós műsorok, magazinok, és lakberendezési webáruház tartoznak az érdekeltségi köreikbe. Ezért aztán a karácsonyi ötleteken kívül érdekes megnézni az „Utálom a konyhámat”, vagy az „Utálom a fürdőszobámat” aloldalakat, amelyeken rengeteg átalakítási és dekorációs ötletet találunk, és előtte-utána eseteket, amikor a cég brigádja valódi konyhákat, fürdőszobákat alakított át.

Végezetül pedig Martha Stewart online magazinját szeretném ajánlani. Ezen az oldalon igazán szépen összegyűjtött és kategorizált bemutatóját találhatjuk a különböző saját magunk által készíthető ajándékoknak. Van külön gyűjteménye a személyre szabott ajándékoknak, az ajándék finomságoknak, a befőttesüvegből (tulajdonképpen inkább az üvegekbe rendezett mindenféléről van szó) készíthető ajándékoknak, a kisgyerekes szülők pedig biztosan örülni fognak annak a 20 leírásnak, amik gyerekek által elkészíthető ajándékötleteket mutatnak be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek