KARÁCSONY

Advent a Bazilikánál: tündérbogár, fél disznó és Blikk-előfizetés

2011. december 16., péntek 11:42

Akinek tömegiszonya van, annak a Vörösmarty tér helyett érdemes az attól nem is olyan messze található Szent István Bazilikához elbattyogni, ugyanis itt igazán kellemes a népsűrűség, és még jégpálya is van. Persze ha nem szereti a csülök látványát, akkor ez sem az ideális adventi vásár az Ön számára, pedig itt már 1490 forintért lehet vásárolni tündérbogarat. Csodás, nem?

Amikor az adventi vásárokról van szó, akkor Budapesten talán a legtöbb embernek a Vörösmarty téren található zsibongó jut eszébe. A kirakodóról írt cikkünkhöz érkezett hozzászólásokban többen is felhívták a figyelmünket arra, hogy érdemes lett volna elnézni a Szent István Bazilikához is. M.Islander nevű olvasónk szerint sokkal hangulatosabb ez a vásár, és az ételek és italok is jobbak. „A Vörösmarty téren vasárnap hatalmas tömeg tolongott, ezért gyorsan átsétáltunk – útba ejtve a "fashion street"-et és az Erzsébet teret – a Bazilika elé, ahol már kicsit kevesebben voltak és valahogy a hangulat is jobb volt” – írta H&K G3. Mit volt mit tenni, mi is elmentünk megnézni, vajon mire is lehet számítani a Szent István téren.

Egy szerdai napon, fél négy körül érkeztünk a helyszínre, és nem mondanánk azt, hogy kongott a tér az ürességtől, de viszonylag kevesen voltak, a Vörösmarty téren délelőtt tíz körül láttunk ennyi embert lézengeni. Ahogy egyre sötétebb lett, és egyre több helyen ért véget a munkaidő, persze nőtt a kószálók száma, de így is kényelemesen el lehetett férni a sorok között, tömegnyomornak nyoma sem volt, és ami nagyon meglepett minket, hogy az emberek milyen figyelmesek voltak: a Telenor hoszteszei például szóltak, hogy egyikünk hátizsákja nincsen rendesen becipzározva, egy hölgy pedig elnézést kért, amikor nekünk jött.

Ami a külsőségeket illeti, akárcsak egyes bevásárlóközpontokban, itt is van egyenkarácsonyfa, amelyet arról lehet felismerni, hogy szinte minden második bódénál van belőle egy példány, és vörös, néha igen depressziós bokrok díszítik. A vásárnak van egy igen méretes adventi koszorúja, amelyen sajnos egyik gyertya sem égett, a viasz viszont ízlésesen belepte a díszítőelemeket. Mellette közvetlenül található a fából készült betlehem, ahol persze minden turista készít egy képet. Akiket nem zavar a sok szponzorfelirat, az korcsolyázhat is pár kört a vásár közepén található jégpályán. A szervezők egyébként nagyon készültek, van egy információs oszlop is a Zrínyi utca felüli bejáratnál, amely mellett rengeteg megható és elszomorító levél olvasható gyerekektől.

Az árusok neveit is egyforma feliratok jelzik, jó, ezeket néha nehéz kiolvasni a rájuk lógó girlandok miatt, de hát ez szakmai ártalom, a legtöbben nyilván a portékákat figyelik. Igen, a felhozatal többsége itt is a kézműves cukiságokból áll: vannak kekszet, paprikát formázó kiegészítők 1800 forintért, tündérbogár néven futó kis izék 1490 forintért, és nagyon édes szalmaállatok nagyon sok pénzért (az általunk kiszemelt bagoly például 3600 forint). Kilencszáz forintos porcelánrózsával is találkoztunk, de ezt nem tudtuk megörökíteni, ugyanis a standra ki volt írva, hogy tilos fotózni.

Kerámiában és szőrmesapkákban és mindenféle karácsonyi biszbaszokban egyébként itt sincs hiány. Az egyik kedvenc standunk egyébként az volt, ahol különböző irónokat lehetett kapni tintával és pecsétviasszal. Persze kaja és pia is van bőven, a boroktól, pálinkáktól, csokoládéktól kezdve az óriási mézeskalács szíven át az 1500 forintos grillázsmalacig minden kapható. Ha a szellemi étkek jobban bejönnek, akkor ott van a Bookline standja, amellyel szemben szép kontrasztként elhelyeztek egy Blikk-lelőhelyet, hiszen mi is lenne jobb ajándék egy remek előfizetésnél.

Bár nem hosszú idő bejárni a vásárt, hogy valaki igazán megéhezzen és kitikkadjon, azért itt is lehet mit enni és inni vegák és absztinensek kíméljenek mottóval. Az illattal és látvánnyal viszonylag könnyű telítődni, így mi csak némi sült krumplit vállaltunk be. Szerencsére kis étkűek vagyunk, így beértük egy adaggal, ami így 700 forintba fáj, és még 200 lett volna, ha szószt is kérünk hozzá. Bár szinte mindenhol lehet kapni forralt bort, a Bazilika mellett van pár bódé, amely kifejezetten az italozni vágyóknak szól. Ha jól láttuk, akkor egy bögre letétje itt 300 forint. Ha valaki viszont kürtőskalácsra vágyik, szemfülesnek kell lennie, ugyanis a tér egyik oldalán 700 forinttal olcsóbban hozzájuthat, mint a másikon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.16 13:51:59Bozdurgán

  Amikor ezt a teret látom akárhogy szeretném nem a bazilikát látom, hanem azt a gusztustalan panelházat. Mintha Salgótarjánban adventeznék a lakótelepen.
  Úgyhogy még a környékét is elkerülöm ha tehetem.

 • 2011.12.16 13:56:07Bozdurgán

  Ja igen, és csak nekem van elegem ezekből az egyen népművészeti - még a kézművesmézet is fából farajuk két mangalicaszalonna között, ezért mindent 4x áron adunk egyenkézművesfabódéból vásárokból?

 • 2011.12.16 14:04:30SirKaan

  Akkor nézz szét egy kisit jobban, mert vannak olyan népművész standok is (nem, nem a sült kolbászos, nem is a nyalókás de még csak nem is a nagymagyrországkulcstartósos akikről 3-3 kép is fent van) ahol autentikus termékeket vehetsz normál áron, de a sok giccstől meg sem látod. Hiába, erre van igény!!!

 • 2011.12.16 14:12:20lifelike

  A kepeken lathato cuccok nagy resze kinai, nem?

 • 2011.12.16 14:24:03Jenő_bácsi

  Igény még lenne a minőségre, de a kínálat egyértelműen alsó színvonalú.
  Annak idején is megvettük volna a Bosch-t, de csak NDK mixer volt.
  Most is ez a minőség ömlik mindenhonnan.
  Ha csak ezt vehetünk, nem biztos, hogy a hiba bennünk van!

 • 2011.12.16 14:30:35uspineni

  "A Bazilika simán veri a Vörösmarty teret"

  Mert egy lélek sincs ott???
  Nem derült ki a cikkből, pláne nem a képekből, miért lenne jobb?
  Ennyi erővel menjünk strandra, ott sincs tömeg!

 • 2011.12.16 14:56:36asimlis

  Ez valószínűleg egy Hamu és Gyémánt - "Rogánszomszédjavagyok120milláért” - által szervezett PR cikk. Mind a két helyen voltam többször is, és egyaránt magas a színvonal, egyaránt jók az árusok. A Bazilika téren sokkal kevesebben vannak és a műkoripálya is behatárolja a lehetőségeket, tehát ha valaki a választékért megy, menjen a Vörösmarty térre. Ha csak zabálni, mehet mind a két helyre, Picanter, kürtőskalács, tökipompos van mindenütt.

 • 2011.12.16 15:51:05Balázs_FWD

  Kövezzetek meg, de nekem is sokkal jobban tetszik, mint a Vörösmarty tér. És ha már ok, indok kell: Emberibb! Értsétek ez alatt a tényleg kisebb zsúfoltságot, a hangulatos koripályát és fát, és magában azt, hogy (szerintem) valamivel olcsóbb, mint a Vörösmarty. Budapest legjobb vására. Engem a "panel" sem zavar, a Bazilika gyönyörű.

  Jó, hangulatos, rosszat nem lehet rá mondani!

  (((És ha tömeget jómagam is említettem, akkor Bécs... na, ott van aztán tényleg tömeg!!!)))

 • 2011.12.16 16:42:02goldblum

  Szerintem csak olyan vesz itt bármit is, aki nem járt magyarkarácsonyivásáron az utóbbi 10 évben. Újdonság: 0.

 • 2011.12.17 12:03:37cso zsi

  @2011.12.16 13:51:59Bozdurgán
  Nem állítom, hogy nincs igazad, de ennek a helyére mit építettél volna akkoriban?
  [link]

  [link]

  A "panel" már állt, amikor a szomszéd utca még így nézett ki 30 évvel az előbbiek után:[link]
  (azóta eltelt még 25, és semmi különbség)

 • 2011.12.17 22:32:44élvezetesélet

  Hát, elég pr-cikk szaga van, az biztos, de ennél nagyobb baj, hogy igénytelen fotókkal, forralt borral együtt egy óra alatt összecsapott írásról van szó. Ez az eredménye a rengeteg bloggernek,a magát tanulás, tapasztalat, világlátás, józan és kiforrott értékítélet nélkül újságírónak hívó "értelmiségiek" internetes uralmának. A szervezői szándék, hogy a Bazilika előtt is legyen valami, egyébként nyílván jó volt,(és ebből a szempontból nem érdekes, hogy a szokásos V. kerületi "üzletemberek" vannak a háttérben, persze nem önzetlenül) kár, hogy az ízléstelen szponzorlogók, a szombat délután ötkor még csak lézengő emberek okán elég hangulattalan a tér. Este már jobb, de a választék és hangulat miatt is napközben a 'Vörösmarty simán veri a Bazilikát.'

 • 2011.12.18 23:43:33belekotyogok

  "itt is van egyenkarácsonyfa, amelyet arról lehet felismerni, hogy szinte minden második bódénál van belőle egy példány, és vörös, néha igen depressziós bokrok díszítik."

  Próbálom megfejteni, hogy ez mit jelenthet. De valószínűleg én járkálok figyelmetlenül, mret nem láttam még depressziós bokrokkal díszített egyenkarácsonyfát. Valaki segítsen!

 • 2011.12.18 23:51:06belekotyogok

  Megnézve a képeket már értem: a szerző egy kis népiesch zamattal nevezi bokornak a dekorációt.
  Csak persze én a köznyelvben inkább használt cserjére gondoltam és nehéz volt elképzelnem egy búsan ágait csüggesztő, fenyőfán csücsülő cserjét. Persze tudom, hogy a depresszió szónak is van még más jelentése, mint búskomor lelkiállapot.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta