KARÁCSONY

Menő ajándék lett az elektronikus cigi

2011. december 14., szerda 14:47 |

Ha egy dohányosnak elege van a hidegben álldogálásból, vagy hogy a wc-ben rejtőzködve tölti a fél napját, akkor érdemes megpróbálkoznia az elektronikus cigarettával. Annál is inkább, mert jövőre legalább 100 forinttal drágul a cigi.

Mire gyanakodjunk, amikor észrevesszük, hogy az a kollégánk, aki egyébként az utóbbi időben állandóan vöröslő orrát fújja, folyamatosan tüsszög, és csak úgy dönti magába a forró teát, egyszerre csak elkezd gyanúsan hosszú időkre bezárkózni a wc-be?

Nem kell találgatni, elárulom. A tünetegyüttes arra utal, hogy a kolléga dohányzik. Megfázva azért van, mert ilyenkor, télen is kénytelen az épület előtt az utcán hódolni káros szenvedélyének, és sokszor nem veszi a fáradtságot, hogy rendesen felöltözzön. A wc-be pedig azért költözik be olykor, mert már tényleg beteg, és abban reménykedik, hogy talán nem bukik le, ha sutyiban ott szív el egy cigit.

üres

Nem vagyok dohányos, és engem is zavarna, ha az irodában cigifüstöt kellene szívnom, de sajnálom szegény dohányzó ismerőseimet, akik egyre megalázóbb körülmények közt gyújthatnak csak rá.

A végső csapás azonban csak ezután jön, mert 2012-től megint drágul a cigi, mégpedig nem is kevéssel, dobozonként körülbelül 87 forinttal, de ez még a költségvetés újraszámolása előtti állapot.

Ez több dolgot is jelent majd. Az egyik, hogy valószínűleg megugrik a csempészáru eddig is hatalmas forgalma. A másik, hogy sokan megpróbálkoznak leszokni a dohányzásról.

Ez nem egyszerű. Egy erős dohányos tanárnő ismerősöm mesélte, hogy neki egyszer négy egész évre sikerült letennie a cigit. „Közben folyamatosan úgy éreztem, hogy hülyülök – mondta – sokszor megtörtént, hogy ott álltam az előadásom közepén és nem jutott eszembe mit kellene mondanom.” Mindezért a nikotin a felelős, amelyik – több más, káros hatása mellett – stimulálja az agy neuronjait, és élénkíti memóriát.

Az egyik lehetséges megoldás az elektromos cigaretta. A cigaretta töltelékpatronjaiban nikotin van, ugyanazt az ízt háromféle erősségben lehet vásárolni.

Rengeteg a vita ezzel a termékkel kapcsolatban, és ha az ember nem szakértő, akkor nehéz eldönteni, hogy mi az igazság. Még furcsább, hogy maguk az orvosok sem igazán foglalnak állást a kérdésben. Ha mégis, akkor általában azt hangsúlyozzák, hogy az elektromos cigarettában található nikotin is képes függőséget okozni, és éppen ezért nem alkalmas arra, hogy leszoktasson valakit a dohányzásról. Azt azonban a legtöbben elismerik, hogy a hagyományos cigikkel ellentétben ez viszont nem tartalmazza a szénmonoxidot, arzént, ólmot és higanyt, ráadásul nincsen egészségkárosító hatása a dohányos környezete számára sem. Korábban azt gondoltam, hogy a vízipipa is hasonlóan működik, de most találtam egy olyan írást, amiből kiderül, hogy nem, mert az azzal beszívott füst is tartalmaz szén monoxidot. Csak hidegen.

Sokan félnek attól, hogy ha leteszik a cigarettát, el fognak hízni. Ez sokszor így is történik, bár a legfrissebb kutatási eredmények szerint, hogy ki hízik el és ki nem, az csupán genetika kérdése. Igaz, ezek a tanulmányok sem tagadják, hogy a nikotin erős anyagcsere-élénkítő hatással is bír.

Engem – nem dohányzóként – az nyűgöz le az elektromos cigiben, hogy finom illat lesz tőle a szobában. Egy kicsit ahhoz hasonló, mint amikor az ember beleszagol egy cigarettásdobozba, de kevésbé erős.

Hosszan beszélgettem az egyik forgalmazóval, aki majdnem az összes hazánkban kapható elektromos cigaretta típust árusítja. Elmondta, hogy az utóbbi hetekben nagyon megnőtt a forgalma, alig győzi a sok vásárlót kiszolgálni. Viszonylag sokat beszélget egy-egy vevővel, mert a legtöbben tanácstalanok a típusválasztást illetőleg, ezért tudja, hogy ebben az esetben nem a karácsony, hanem a közelgő áremelés a vásárlói dömping első számú oka.

elektromos-cigaretta-ego-1

Megkérdeztem néhány vásárlót is, mivel az üzletben ki lehet próbálni a különböző cigarettákat és dohánypatronokat. Volt olyan erős dohányos, aki például a közepes erősségű patron ízét nagyon erősnek érezte, de abban mindegyikük egyetértett, hogy a slukk élménye nagyon hasonló az igazi cigarettáéhoz. A legtöbben nehezen barátkoznak meg viszont a cigaretta külsejével, ami valljuk be eléggé ormótlan, ráadásul pont az erős dohányosoknak javasolt, nagyobb kapacitású darabok néznek ki a legrosszabbul. Az viszont ismét pozitívum, hogy sok modell mellé adnak USB töltőt, mint ahogy az is, hogy a patronok közt megtalálhatóak a legnépszerűbb cigarettamárkák ízeit visszaadó típusok is.

Kínálat és árak

Érdekes, hogy bár a kínálat elég széles, mégsincs túlzottan nagy különbség az egyes cégek szortimentjei között. Az alapkészlet, ami a legtöbb esetben két cigarettát tartalmaz, 10 és 30 ezer forint között van.

A szerkezet úgy működik, hogy a patronban lévő folyékony nikotinból és ízanyagból, valamint a levegőben található páratartalomból hevítést és porlasztást követően vízgőzt állít elő. Kívülről nézve olyan, mintha a cigi füstölne, de persze ez a füst nem füst, hanem gőz. Szíváskor a cigaretta vége sok modellnél ugyanúgy pirosan izzik, mint az igazi cigarettánál. Állítólag, bár ennek a hírnek nem találtam hivatalos megerősítését, a legnagyobb dohánygyártó cégek elkezdték fejleszteni saját készülékeiket, hozzá az igazi, korábban valódi cigarettáikhoz használt aromákkal.

Meg is érkeztünk az ár és a spórolás kérdéséhez. Mert maga a készülék nem olyan nagy befektetés, egy erősebb dohányos esetében 2-3 hónap alatt visszahozza az árát. A lényeg, hogy mennyibe kerül egy doboz igazi cigarettának megfelelő elektronikus. Ez pedig attól függ, hogy milyen típusú a cigi és a hozzá használatos patron. Utóbbiak több tekintetben is különböznek egymásból, például, hogy hányszor lehet utántölteni őket, illetve, hogy hány slukkra elegendő a kapacitásuk. De annyi azért elmondható, hogy egy doboz ára 160 és 260 forint között mozog.

Az egyik webáruház  készített egy nagyon jól használható felületet, ahol egyfelől össze lehet hasonlítani mit tudnak az egyes típusok, másfelől pedig azt, hogy mennyit spórolhatunk, ha vásárolunk egyet. Itt meg kell adni, hogy naponta hány szál cigarettát szív el valaki, valamint azt a modellt, amit kiválasztott magának, a program pedig kiszámolja a fél év alatt megtakarítható pénzösszeget.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.15 16:37:43Radikális Antiradikális

  Tegnap óta nem szólt senki, hogy a cikk vége 3x szerepel, és hogy hibás a link? A "jól használható felület" érdekelne, javítsátok pls.

 • 2011.12.15 16:58:52úgyiselfelejtem

  Egyik haverom vett 1-2 ezerért, a cigihez teljesen hasonló elektromost. Nagyon dícséri :)

  Amúgy a keretes részben a végén 3-szor van a tartalom :D

 • 2011.12.15 17:01:42úgyiselfelejtem

  A link talán a[link]

  Holnap megkérdezem, mennyiért, és hol vette a haverom. Gyanítom piacos áru :)

  Vajon erre mikor lesz jövedéki adó?

 • 2011.12.15 17:06:09Benkea

  Köszi, javítva

 • 2011.12.15 17:07:38s

  Szarság. Elektromos cigi, nescafé, guminő. Ugyanaz.

 • 2011.12.15 17:07:39buller

  Szép kis cikk, de sajnos nem teljes. Jó lett volna megemlíteni például azt a vegyületet, ami a füstölés látszatát kelti. Az ugyanis nem csak vízgőzből áll, hanem az ú.n. propilén glikol nevű vegyületből is. Ez az anyag nagyon sok gyógyszerben megtalálható vivőanyag, ételek is tartalmazzák, de repülőgépek jégtelenítésében is fontos szerepet játszik. Teljesen ártalmatlan a szervezetre, de gőz formában tüdőbe lélegezve még senki nem vizsgálta a hatását. Nyilván nem annyira káros, mint a cigiben lévő anyagok, de a fene tudja mit okoz 10 év használat után.

 • 2011.12.15 17:51:02huong

  Sokfajta elektromos cigi van a piacon, de ha nem értesz hozzá, "megszívhatod" gyenge vagy éppen talán kevésbé egészséges modellekkel. Valaki itt írta, hogy 2-3 ezer Ft-ért is lehet kapni. Az olyan is. Az osanban is van 6-7 ezer Ft körül, de az is gagyi: régi, de még a piacon keringő modelleket árulnak, amelyeknek kevés a füstje és az akksijuk is hamar lemerül. Kulcsszó a cigaretta formájú modelleknél a CARTOMIZER: a fűtőszál egybe van építve a "füstölnivalóval". Ami cartridge-es, az régebbi és vacak modell.
  Itt olcsóbban is hozzá lehet jutni a jó modellekhez, mint a magyar árak: www.ecowboy.hu

 • 2011.12.15 18:00:23Radikális Antiradikális

  Ismerem az 1-2000-es kategoriat, nem is rossz, de csak kiprobalasra, mert eleg hamar merul az akksi, meg vannak gyerekbetegsegei.. A jobbak igeretesebbek!

 • 2011.12.15 18:17:05desp

  Én innen vettem és szerintem elég jót kaptam:
  [url]http://elektromoscigi.net/[/url]

 • 2011.12.15 18:19:58huong

  ja, de minek elb.ni kétezer forintot, amikor 9-1o-től már kapsz normálisat?

 • 2011.12.15 18:23:15huong

  itt rendelhetsz, és akkor fizetsz, amikor átveszed.
  www.ecowboy.hu

  Ez egyenesen Keletről jön, nincsenek rajta cifra kezelési költségek.

 • 2011.12.15 18:31:28Inverse

  huong, az elektromoscigi.net is elég olcsó, és jó a választék is. Nekem elég gyorsan ki is hozták.

 • 2011.12.15 18:40:09huong

  Inverse, lehet, hogy az is jó, nem ismerem. Az www.ecowboy.hu viszont a legolcsóbban adja ugyanazt a motyót :)

 • 2011.12.15 21:25:04childrenofthekorn

  én az [link]e-cigishop.hu[/link]nál vásároltam, teljesen korrektek voltak. A termék pedig korrekt, főleg a 2 ezer forintos piaci szutyok után

 • 2011.12.16 09:42:21Mamintee

  Sajnos sok emberben az olcsó, elavult technológiájú készülékek által nyújtott, nem éppen kielégítő élménnyel társul az elektromos cigarettázás, mint olyan, pedig már Magyarországon is kapható jó minőségű e-cigi. Az aluljárósnál természetesen drágábbak, viszont százszor jobbak. Akit érdekel, nézze meg a greensmoke.hu-n. A kiszolgálás elsőrangú, a webes rendeléseket pedig másnapra kihozzák.

 • 2011.12.16 09:49:51nick066

  Széles választék, jó árak, szállítás másnapra, saját fórum, tanácsadás:
  www.ecigionline.com

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta