Fruzsi mindig is szeretett sütni, és a sütés abszolút a szeretetnyelvének része. Természetes számára, hogy családi összejöveteleken vagy baráti találkozókon saját készítésű édességekkel lepi meg szeretteit. Ezért is érezte úgy: eljött az ideje annak, hogy megossza azokat a receptjeit a sütni vágyókkal, amelyeket bárki el tud készíteni. Fruzsi szerint az interneten gyakran találkozhatunk olyan receptekkel, amelyek vagy működnek, vagy nem:
Szerettem volna garantálni, hogy aki nekivág, biztos sikereket érjen el.
Mennyire jelentett számodra kihívást az egyes receptek kidolgozása? Akadt olyan édesség, amely különösen sok tesztelést igényelt?
Nem mondanám kihívásnak, mivel én kifejezetten azokat a recepteket szeretem a leginkább, amelyek nem túl macerásak. Ezért válogattam össze úgy a recepteket, hogy szinte lehetetlen legyen elrontani, és ezért is született meg az "elronthatatlan" fejezet. Természetesen akadtak olyan sütemények, amelyeknél finomhangolásra volt szükség, de minden esetben feltüntettem apró tippeket, hogy segítsek a rizikósabb lépéseknél,így biztosítva, hogy senkit se érjenek majd váratlan meglepetések.
Van olyan recept a könyvben, amelyet kifejezetten kezdőknek ajánlasz?
A tepsis palacsinta például mindig hatalmas siker. Ez egy rendkívül egyszerű alaprecept, viszont egy kis csavarral egészen különleges és látványos édesség válhat belőle. Szerintem sokan nem ismerik ezt a megoldást, pedig könnyen elkészíthető, és garantáltan örömet okoz a családnak vagy a barátoknak.
A könyvben hangsúlyos a tudatosság és a maradékmentés. Hogyan építetted be ezeket az elveket a desszertekbe?
Az ilyen típusú receptek szerintem ma már elengedhetetlenek. Például a banános gofri és a banánkenyér is azért került a könyvbe, mert
ezekhez a receptekhez tökéletesen felhasználható a megfeketedett banán, ami mindenki otthonában a konyhapulton vagy a hűtőben lapul.
De az is gyakori, hogy sütés közben marad egy kis tojásfehérje vagy más alapanyag, amelyet nem tudunk eltenni, vagy nem tudjuk, hogyan használhatnánk fel. A receptek összeállításánál mindig arra törekedtem, hogy ezekre az elkerülhetetlen esetekre is adjak megoldást, így minimalizálva az élelmiszer-pazarlást.
Az utazásaidból is merítettél ihletet a könyved elkészítése során. Melyik ország édességei állnak hozzád a legközelebb?
Talán az olasz konyhát mondanám, mert egy tiramisuval nem lehet mellélőni. De nagyon szeretem a japán konyha desszertjeit is, mert teljesen más élményt nyújtanak, mint amit itthon Európában megszokhattunk. A Dangót például itthoni alapanyagokból is könnyű elkészíteni, és mindig hatalmas sikert arat a barátaim körében.
Az utazásaim során összegyűjtött desszertreceptek nemcsak finomak, hanem olyan kellemes emlékeket is felidéznek bennem, amelyek számomra fontosak.
Mit üzennél azoknak, akik számára a konyha legnagyobb mumusa a desszertkészítés?
Nem kell profi cukrásznak lenni ahhoz, hogy valaki desszertet készítsen, és ha valami nem lesz tökéletes, attól az még nem lesz kudarc.
A sütés egy fantasztikus közösségi élmény is, amely boldoggá teszi azt is, aki készíti, és azt is, aki megkóstolja a desszerteket. Az a célom, hogy minél többen érezzék ezt az örömöt, és bátran próbáljanak ki új dolgokat a konyhában.
A Desszertet én hozom már elérhető a könyvesboltokban, itt meg is tudod rendelni. A könyv ideális választás azoknak, akik biztos sikerrel szeretnék elkápráztatni szeretteiket – egyszerű, de annál szívmelengetőbb desszertekkel.