Láttál már zebralábú zsiráfot? Íme az okapi!

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy zavarba ejtően furcsa állatot mutatunk be.

Afrika egyik legkülönösebb külsejű lakója, az okapi (Okapia johnstoni) olyan, akár egy kisgyerek fantáziaszüleménye: a feje egy zsiráfé, a teste egy lóé, lábai pedig egy zebráé. Ha a modern technológia vívmányainak köszönhetően nem láthatnánk róla készült képeket és videókat, könnyen hihetnénk, hogy valójában nem is létezik. 

Zebra, ló vagy zsiráf?

Az okapi a fentebb felsorolt állatok közül a zsiráfhoz áll a legközelebb. A zsiráffélék családjába tartozó ősi faj, amely csontozatában és életmódjában nagyban hasonlít az évmilliókkal ezelőtt élt ősihez, ezért az élő kövületekhez, vagyis a fosszíliákból is ismert élőlényeknek a csoportjához sorolhatjuk őket. 

Ez az ősi állat kizárólag a Kongói Demokratikus Köztársaság sűrű esőerdeiben fordul elő. Lószerű teste csokoládébarna, pofája világosabb, szürkés színű, lábait zebracsíkok díszítik, amelyeknek köszönhetően könnyen beleolvad környezetébe. Mindegyik egyed megismételhetetlen mintázattal rendelkezik. A zsiráfokhoz hasonlóan bőrrel borított szarvak nőnek a fején, azonban nem éri el rokonai méretét, marmagassága átlagosan 1,5-2 méter. 

Az okapik rejtőzködő életmódot folytatnak a Kongó-medence esőerdeiben
Az okapik rejtőzködő életmódot folytatnak a Kongó-medence esőerdeibenpicture alliance / Getty Images Hungary

Nyelve 30 centiméter hosszú. Segítségével könnyedén eléri a fák leveleit, és akár fülét és szemét is képes vele megtisztítani. Növényevő állat, főként gyümölcsökkel, gombákkal és fűvel táplálkozik. 

Az okapik társas élete a párzási időszakra korlátozódik. Udvarlásuk kölcsönös szaglászásból és nyalogatásból áll. A párzás után az egymásra talált pár elválik egymástól, a nőstény pedig 15 hónap múlva világra hozza egyetlen kicsinyét. Az alig 30 kilós csikó szinte azonnal, születését követően fél órán belül lábra áll. Hogy elkerülje a ragadozók felbukkanását, az okapimama infrahagon kommunikál vele az elkövetkezendő hat hónapban, az elválás előtti időszakban.  

A rejtőzködés mesterei

Az okapi nem véletlenül választotta élőhelyéül az esőerdőt, rejtőzködő életmódot folytat, ennek ellenére a fák rejtekében is számtalan veszély leselkedik rá. A megfelelő eszköztárral azonban könnyűszerrel elbújhat a rá vadászó fenevadak elől. A szemében található rúdsejteknek hála jól lát a sötétben, nagy és bolyhos füleivel könnyen meghallja a felé közeledő állatok léptét, ezenfelül szaglása is kiváló. Lábának illatmirigyeivel nyomot hagy maga után az avarban, így jelöli ki territóriumát és látja el információval fajtársait. 

Fogságban született okapicsikó
Fogságban született okapicsikópicture alliance / Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy a rejtőzködés mesterei egészen a 20. szádig rejtve maradtak a nyugati természettudósok előtt. A helyi őslakosok viszont már i. e. 500 környékén is vadászták különleges mintázatú bőrük miatt. A populáció nagyságát még ma is nehéz felmérni. Számukat 10 ezer körülire becsülik. 

A Természetvédelmi Világszövetség 2013 óta veszélyeztetett fajként tartja őket számon. Az elmúlt 25 évben felére csökkent a számuk. A legnagyobb veszélyt a deforesztáció és az orvvadászok jelentik rájuk nézve.

Ha érdekelnek a természet csodái, szemezgess előző cikkeinből!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra