Veszélyben lehetsz, ha innen rendeltél: tucatnyi terméket vontak ki a forgalomból

GettyImages-1327127856
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyes termékek a megengedett szintnél jóval magasabb arányban tartalmaznak veszélyes és káros anyagokat.

A biztonsági szintet meghaladó mennyiségű káros anyagokat tartalmaznak több kínai webáruházban, köztük az AliExpress, a Temu és a Qoo10 platformokon keresztül értékesített kozmetikumok és gyermekjátékok – számolt be az MTI egy vizsgálat eredménye alapján. 

Játékokat és kozmetikumokat is veszélyesnek találtak: 88 terméket vizsgáltak

A vizsgálatok során 88 terméket ellenőriztek. Ezek közül 27 nem felel meg az ország biztonsági előírásainak – közölte a vizsgálatokat végző Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA).

Egyes kozmetikai termékekben is találtak veszélyes anyagokat
Egyes kozmetikai termékekben is találtak veszélyes anyagokatKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A kínai és szingapúri székhelyű kereskedelmi vállalatok által Dél-Koreában értékesített kozmetikai termék közül 40-et vizsgáltak meg. Ezek 7 esetben tartalmaztak többek között kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot. A 28 darab, gyermekeknek szánt vízi játékból 11 termékben ftalátot, különféle tartósítószereket és nehézfémeket is találtak.

A ftalátok az iparban elsősorban lágyítószerként alkalmazott vegyületek, amivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért a különböző termékekből hosszú ideig képesek felszabadulni. Könnyen kimosódhatnak az élelmiszerekbe, vízbe és más, közvetlenül az emberi szervezetre felvitt termékekbe. Érintéssel, belélegzéssel vagy ftaláttal szennyezett ételek, italok elfogyasztásával kerülnek a szervezetünkbe.

Egyes veszélyes ftalátokat betiltottak az EU-ban 

Az Európai Unióban számos ftalát alkalmazását már betiltották a műanyag árucikkekben, gyermekjátékokban, élelmiszerrel érintkező műanyagokban, illetve a kozmetikumokban. Ugyan újonnan előállított, az unió területén gyártott termékek már nem tartalmazhatnak ftalátokat, de előfordulhatnak még régebben gyártott, valamint az unión kívülről származó  termékekben is.  

A fentieken túl bukósisakokat is vizsgáltak, amelyek közül 10-ből 9 nem felelt meg az ország ütéscsillapítási szabványainak.

A beszámoló szerint az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission (FTC) szervezettel a múlt hónapban kötött önkéntes megállapodás értelmében leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését. A példájukat követte később a Qoo10 is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek