Nagylelkűbb leszel, ha több időt töltesz a természetben: 4 ok, amiért zöldben nyaralj

GettyImages-648834091

A nyaralásról általában a tengerpart jut eszünkbe, pedig az árnyas erdők, vadvirágos mezők legalább akkora felüdülést nyújtanak. Emellett a sok zöld növény egyfajta természetes nyugtatóként hat ránk.

A tudósok egyre több bizonyítékokat találnak, ami egyértelműen igazolja a természetben töltött idő gyógyító hatását. A környezet hatással van agyunkra és viselkedésünkre, segít csökkenteni a szorongást és a stresszt, fejleszti a figyelmünket, kreativitásunkat és a kapcsolattartási képességeinket is. David Strayer, a Utahi Egyetem kutatója szerint fizikailag és mentálisan egészségesebbek vagyunk, amikor kapcsolatba kerülünk a természettel. No de nézzük, mit jelent ez pontosan.

A természet hatására csökken a stressz

Amint egyedül állunk egy erdő vagy mező közepén, távol az épített környezettől, gyakran nem épp a nyugalom érzése az, ami eltölt minket – sokkal inkább a szorongásé. Már nem érezzük magunkat biztonságban emberek, betonépületek, civilizáció nélkül, odakint homályos veszélyek százait vizionáljuk mérges kígyóktól a kiszáradáson át a viharig. Átéljük a természettől elszakadt ősállat szenvedését, aki már nem tudja megállapítani, honnan fúj a szél, nem érzi meg a ragadozó közeledtét, és fegyver nélkül nem tud magának élelmet sem keríteni. Ezek után nagyon érdekes tudományos tény, hogy a természetben megnyugszunk, és csökken a kortizolszintünk. A kutatók nyilvánvalóan a kirándulást, a társaságban, de legalábbis biztonságos felszereléssel ellátott túrázást figyelték meg. Érdekes, hogy akármennyire is elfelejtettünk vadászni, halászni vagy patakot követni, a testünk még emlékszik. Már csupán a testmozgás képes csökkenteni a stresszt, de emellett azok, akik ezt természeti környezetben és nem városban teszik, kimutathatóan jobb hangulatúak, ellazultabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek – veszélyek ide vagy oda.

A természet hatására megváltozik a viselkedésünk – nyaraláskor érdemes útba ejteni néhány erdőt
A természet hatására megváltozik a viselkedésünk – nyaraláskor érdemes útba ejteni néhány erdőtDima Viunnyk / Getty Images Hungary

A zöld az igazi otthonunk

Hogy ez miért van így, arról sok tudós is csak találgat. Az egyik feltevés szerint úgy fejlődtünk, hogy a természetes terekben nyugalmat találjunk. Egy 2015-ös tanulmányban 60 résztvevőt vizsgáltak meg, egyik felüket tölgyerdőbe küldték 50 perces sétára, másik felüket városi környezetben, négysávos út mentén. A résztvevők érzelmi állapotát, rövid távú memóriáját is felmérték. Kiderült, hogy a zöldben sétálók memóriája jobban működik, kevésbé szoronganak, nem látják magukat annyira negatívan, mint a betondzsungelben túrázók. Egy másik tanulmányban az agyi aktivitást MRI-vizsgálatokkal is figyelték: a séta után a természetből érkezők depresszióért és szorongásért felelős agyi területén pozitív változásokat tapasztaltak. 

Miért leszünk kreatívabbak az erdőben?

A válasz elsőre egyértelműnek tűnik: mert ezzel a problémamegoldó hozzáállással tudtunk annak idején életben maradni benne. Az agyunkat alapvetően a szagok, hangok, a természetes környezet látványára huzalozták, és nem számítógép előtt végzett ülőmunkára vagy okostelefonozásra. A dolgos városi mindennapokban szemünket, agyunkat és lelkünket is túlterheljük információkkal a nap szinte minden percében. Amint ez legalább egy órára megszűnik körülöttünk, csökken a kortizol és az adrenalin, illetve a vérnyomás szintje, a prefrontális kéreg helyreáll, nő a kreativitás, a problémamegoldás és a jóllét érzése. Rendszeres erdősétákkal gyógyíthatjuk vagy megelőzhetjük a kiégést, a mentális fáradtságot, helyreállhat a figyelmünk, így mérhetően javulnak a kognitív képességeink. A nyitottabb, meditatív lelkiállapot már csak a ráadás. Nem véletlen, hogy Japánban az erdőben töltött időt tulajdonképpen megelőző gyógymódként írják elő az embereknek. Ez egyfajta terápia, amely shinrin-yoku néven ismert. Szerencsére erdők-mezők hazánkban is vannak szép számmal, így mi is elkezdhetünk tenni saját kreativitásunkért, jóllétünkért.

Kedvesség és nagylelkűség nyaraláskor is

A természet viselkedésünket más módon is megváltoztatja. Eleve kevesebb a stressz, agyunk is jobban működik, lelkünk kisimul, így már emiatt nyugodtabban viselkedünk embertársainkkal, családtagjainkkal. A bizalom és a segítőkészség mérhetően növekszik, minél szebb, megnyugtatóbb környezetbe érünk. A kutatók szerint talán felismerjük, hogy egy nagy egész részei vagyunk, ettől pedig minden korábbinál mélyebben érezzük át, hogy szükség van az összetartozásra. A természet nagysága, zordsága által kiváltott félelem automatikusan átkapcsol minket egy megértőbb és együttműködőbb állapotba, hiszen ez szolgálta oly sokáig a túlélésünket. 

Mennyi időre van szükségünk odakint?

A pozitív hatások már 50 perc séta után is mérhetők, de a kutatások szerint három nap az a minimumidő, ami valóban kiszakít a mindennapi életünkből. Ha esélyt adunk neki, a természet – ami ráadásul ingyen van – testileg és lelkileg is egészségesen tart minket, ami hozzásegít a megújuláshoz, az életerő és az öröm megéléséhez. Ha élünk és nem visszaélünk vele, az hatással van a gondolkodásunkra, jövőképünkre is, s talán nagyobb erőkkel kezdjük el védeni, ami még megmaradt belőle.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra