Ennél aranyosabbat ma még nem láttál: a vidrák egymás kezét fogva alszanak

tcs cover

A tengeri vidrák nem azért fogják egymás kezét álmukban, hogy így mutassák ki szeretetüket.

Mi aranyosabb egy vidránál? Természetesen több vidra. Na és több vidránál? Valószínűleg ezen sem fogunk összeveszni: több vidra, akik egymás kezét fogva lebegnek a vízfelszínen. 

A bunda mindenek előtt

Az Észak-Csendes-óceánon őshonos tengeri vidrák ugyan képesek a szárazföldön is mozogni, de napjaik nagy részét a vízben töltik, életmódjuk ezért sokkal inkább alkalmazkodott az óceáni körülményekhez. 

Míg a víz alá merülve vadásznak, a felszínen, hátukon lebegve pihennek és alszanak. A fennmaradásban úszóhártyás hátsó lábuk, tüdejük nagy befogadóképessége és vastag bundájuk segíti őket. Sűrű szőrzetük sok levegőt képes megtartani, és testhőmérsékletük szabályozásában is hasznát veszik. 

A tengeri vidrák egymás kezét fogva alszanak, nehogy elsordódjanak társaiktól
A tengeri vidrák egymás kezét fogva alszanak, nehogy elsordódjanak társaiktólFotó: Jeff Foott / Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy ezek a tengeri emlősök nem veszik félvállról a szőrzetápolást. Sok időt töltenek a bundájuk takarításával, kibogozásával, az elhullt szőrszálak eltávolításával és a szőrzetbe való levegőbefújással. 

Vidraszieszta

A felnőtt vidrák egyedül, önállóan vadásznak, de az óceáni körülmények miatt csoportba gyűlve, úgynevezett tutajokba rendeződve, egymás mancsát fogva alszanak. Az összekapaszkodók száma változó, általában tíz és száz egyed között mozog, de az eddigi legnagyobb tengeri vidratutajhoz összesen kétezer állat csatlakozott. 

Számos oka van, amiért ezek a vitathatatlanul szeretni való lények az emberi szem számára ilyen szívmelengető alvási szokással bírnak. Az egyik legalapvetőbb, hogy így miközben alszanak, nem sodródnak el egymástól, és nem fenyegeti őket a veszély, hogy egy kiadós szundítás után a nyílt óceánon találják magukat. De ez a stratégia a rájuk leselkedő ragadozók távoltartásában, a hímeknek pedig nőstény párjuk megtartásában is segít.

A vidrakölykök anyjuk hasán alszanak
A vidrakölykök anyjuk hasán alszanakFotó: Clinton Harris / Getty Images Hungary

A vidrák az elsodródást egy másik technikával is képesek megelőzni: ha nem csoportosulnak tutajba, testüket hínárba csavarva horgonyozzák magukat a tengerfenékhez.

Bébik

Mivel a kölyökvidráknak túl kicsi a mancsuk, hogy csatlakozzanak egy tutajhoz, anyjuk hasán fekve alszanak, amikor pedig a nősténynek el kell hagynia kicsinyeit, hogy táplálékot szerezzen számukra, hínárba csavarja őket. A vidrák sosem alszanak el úgy, hogy ne ellenőriznék, utódaik mind biztonságban vannak.  

De a vidráknak nem csak az alvási szokásaik érdekesek: A természet csodái sorozatunk egyik előző részében azt mutattuk meg, hogyan képesek zsonglőrködni a kavicsokkal.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.