Szófejtő: Hol van a kutya elásva?

GettyImages-842445800

Itt van a kutya elásva! – kiáltunk fel, amikor végre rájövünk a lényegre, megtaláljuk egy probléma valódi okát (és remélhetőleg ezzel együtt a megoldást is). De kik és miért ástak el egy szegény kutyát, és hogyan kapcsolódik az eltemetett négylábú a mindennek értelmet adó felismeréshez?

A gyakori szólásmondás – ami itt van a kutya eltemetve és itt van az eb elhantolva formában is előfordul a magyar nyelvben – egy régi német szállóigéből lett átvéve: Hans Sachs A kovács fia és az álma című meséjében a címbeli legény azt hiszi, pénz van a zsebében, ezért hetykén, kérkedve megpaskolja, mondván „Da ligt der Hund” (vagyis „itt fekszik a kutya”).

A mondat egy régi babonára utal – írja Bárdosi Vilmos nyelvész –, amely szerint, ha valaki megbotlik és elesik, a lába alatt egy ördög által megátkozott kutya teteme fekszik. Az eb nem egyedül nyugszik a talajban, kincseket őriz magával, vagyis a felismerés kifejezetten jót jelent – legalábbis annak, aki hajlandó kiásni az eltemetett kincseket.

A szólás valamilyen változata szinte minden európai nyelvben megtalálható, a franciában és az olaszban azonban kutya helyett nyúl szerepel (C'est là que git le lièvre, illetve Qui giace le lepre!), a spanyolok pedig a macskát „temetik el” képletesen (Aquí hay gato encerrado), amikor rájönnek egy bonyolult dolog megoldására.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is! 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra