Részeg, mint az ágyú – de miért lenne részeg az ágyú?

Senki sem látott még részeg tűzfegyvert, mégis, ha valaki erősen felönt a garatra, azt mondjuk rá: be van rúgva, mint az ágyú. Miért pont az ágyúval hozták összefüggésbe őseink a mértéktelen ivást?

A részeg, mint az ágyú, illetve be van rúgva, mint az ágyú tréfás szólások keletkezését egyesek a népi megfigyeléssel magyarázzák: a rossz úton vagy a földeken keresztül vontatott ágyú pont olyan lassan, bizonytalanul, dülöngélve halad, mint a részegségében tántorgó ember. O. Nagy Gábor szerint azonban sokkal nagyobb az esélye, hogy egy német szólás szó szerinti fordításából született a nép ajkán ez a hasonlat.

Miért részeg az ágyú?
Miért részeg az ágyú?Philip Laurell / Getty Images Hungary

A német er ist betrunken wie eine Kanone pontosan ugyanazt jelenti, mint magyar megfelelője, eredete pedig a Kanonenrausch, vagyis („ágyúrészegség”) kifejezésre vezethető vissza. Részeg ágyúval viszont a németek sem találkoztak, a Kanonenrausch eredetileg teljesen mást jelentett: a kolostorokban a berúgott barátokra társaik tréfásan azt mondták: „szabályszerűen”, vagyis „a kánonnak megfelelően” részegek (kanonischer Rausch), később a köznyelv ezt ferdítette el az ismert ágyús formára.

Az eredetileg németből fordított szólás annyira meggyökeresedett a magyar nyelvben – írja O. Nagy –, hogy számos más fogalom nyomatékosabb kifejezésére is használják az ágyút hasonlatként: buta, mint az ágyú; szerelmes, mint az ágyú; süket, mint az ágyú. A fokozás, melyben a „mint az ágyú” annyit tesz, „nagyon”, hatását erősíti, hogy az ágyú egy nagy tárgyat, a legnagyobb lőfegyvert jelenti.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra