Eltűnhet az EU-s szabályok miatt ez az ikonikus nemzeti étel

GettyImages-123165718

A spanyolok egyik nemzeti étele, a paella az európai uniós szabályozásnak eshet áldozatul.

Egy gomba miatt tűnhet el a sokak által kedvelt nemzeti étel alapanyaga, így könnyen lehet, hogy a pealla a jelenlegi formájában megszűnik létezni. 

Nincs elég rizs a spanyolok nemzeti ételéhez

Gomba fenyegeti a spanyolok nemzeti ételének legfőbb alapanyagát, a paellához használt rizst, amely ellen egy, az Európai Unió által betiltott úgynevezett triciklazol nevű növényvédő szer nyújtana védelmet. Valenciai rizstermelők szerint a szinte kizárólag Spanyolországban termesztett „arroz bomba rizs” terméshozama 2023-ban a 10 éves átlag felére esett vissza a Pyricularia gomba okozta növénybetegség miatt.

Miguel Minguet, a valenciai Albufera Természeti Park rizstermesztője nem finomkodott, hanem a történtekre reagálva kijelentette, 

az előírások miatt egyszerűen eltűnik majd a paella a spanyolok asztaláról.

A paellát jellemzően nyúlból, csirkéből, zöldbabból és vajbabból készítik, amihez azért a legjobb választás az arroz bomba rizs, mert – egy paellaszakács szerint – harmonikaként tágul, vagyis nehéz túlfőzni, nem tapad össze, nem ragad le és nem is szárad ki.

A spanyolok nemzeti ételének legfőbb alapanyaga került veszélybe
A spanyolok nemzeti ételének legfőbb alapanyaga került veszélybeGuillermo Spelucin / Getty Images Hungary

A triciklazol használatát még 2018-ban állította le az Európai Unió, miután úgy ítélte meg, hogy az káros lehet az emberi egészségre. Eközben a fő exportőrök, mint például Brazília, India és Kambodzsa, széles körben használják a növényvédő szert saját terményeik védelmére, amelyre a spanyol gazdák is 40 évig támaszkodhattak. 

A termelés visszaesése miatt három év alatt megduplázódott a paellához használt rizs ára, így kilónként több mint 5 euróért, azaz 2000 forint körüli összegért kelt el a spanyol kiskereskedésekben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra