Egy gomba miatt tűnhet el a sokak által kedvelt nemzeti étel alapanyaga, így könnyen lehet, hogy a pealla a jelenlegi formájában megszűnik létezni.
Nincs elég rizs a spanyolok nemzeti ételéhez
Gomba fenyegeti a spanyolok nemzeti ételének legfőbb alapanyagát, a paellához használt rizst, amely ellen egy, az Európai Unió által betiltott úgynevezett triciklazol nevű növényvédő szer nyújtana védelmet. Valenciai rizstermelők szerint a szinte kizárólag Spanyolországban termesztett „arroz bomba rizs” terméshozama 2023-ban a 10 éves átlag felére esett vissza a Pyricularia gomba okozta növénybetegség miatt.
Miguel Minguet, a valenciai Albufera Természeti Park rizstermesztője nem finomkodott, hanem a történtekre reagálva kijelentette,
az előírások miatt egyszerűen eltűnik majd a paella a spanyolok asztaláról.
A paellát jellemzően nyúlból, csirkéből, zöldbabból és vajbabból készítik, amihez azért a legjobb választás az arroz bomba rizs, mert – egy paellaszakács szerint – harmonikaként tágul, vagyis nehéz túlfőzni, nem tapad össze, nem ragad le és nem is szárad ki.
A triciklazol használatát még 2018-ban állította le az Európai Unió, miután úgy ítélte meg, hogy az káros lehet az emberi egészségre. Eközben a fő exportőrök, mint például Brazília, India és Kambodzsa, széles körben használják a növényvédő szert saját terményeik védelmére, amelyre a spanyol gazdák is 40 évig támaszkodhattak.
A termelés visszaesése miatt három év alatt megduplázódott a paellához használt rizs ára, így kilónként több mint 5 euróért, azaz 2000 forint körüli összegért kelt el a spanyol kiskereskedésekben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés