A bohóchalak mindig hímnek születnek, de képesek megváltoztatni a nemüket

tcs cover

Sorozatunk legújabb részének főszereplője a bohóchal, aki minden esetben hímként kel az ikrából.

A legtöbben, ha a bohóchalra gondolunk, egy narancssárga, fehér csíkos halat látunk magunk előtt, pedig összesen 29 különböző színű faja létezik. A leggyakoribb azonban valóban a Némó nyomában című animációs filmből ismert narancs bohóchal. 

A bohóchalak az Indiai-óceán, a Vörös-tenger és a Csendes-óceán sekély vizeiben és Ausztrália Nagy-korallzátonyában élnek. Azon kevés halfajok egyikét képviselik, amelyek képesek elkerülni, hogy a tengeri rózsák kárt tegyenek bennük: nyálkaréteggel vonják be testüket, ami ellenállóvá teszi őket a méreggel szemben. Sőt, a bohóchalak szimbiózisban élnek ezekkel a virágállatokkal: a tengeri rózsa megvédi a bohóchalat a ragadozóktól és élelmet biztosít számára, a bohóchal pedig hasonlóképpen viszonozza a támogatását.

A bohóchalak képesek megváltoztatni a nemüket
A bohóchalak képesek megváltoztatni a nemüketFotó: Robert Smits / 500px / Getty Images Hungary

Minden bohóchal szekvencionális hermafordita, azaz hímnek születik, de később nemet válthat, de csak bizonyos körülmények között. Amikor a közösség nőstény egyede elpusztul, a domináns hím veszi át a helyét, és képessé válik az ikrarakásra. Ha pedig egyszer így döntött, később nem gondolhatja meg magát. A nemváltás visszafordíthatatlan.

Bizony, ha eddig azt hitted, hogy a Némó nyomában Pizsije Némó apukája volt, tévedtél. A természet törvényei szerint Korál halála után Pizsinek kellett átvennie a nőstény szerepét az aprócska családban. 

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.