A bohóchalak mindig hímnek születnek, de képesek megváltoztatni a nemüket

tcs cover

Sorozatunk legújabb részének főszereplője a bohóchal, aki minden esetben hímként kel az ikrából.

A legtöbben, ha a bohóchalra gondolunk, egy narancssárga, fehér csíkos halat látunk magunk előtt, pedig összesen 29 különböző színű faja létezik. A leggyakoribb azonban valóban a Némó nyomában című animációs filmből ismert narancs bohóchal. 

A bohóchalak az Indiai-óceán, a Vörös-tenger és a Csendes-óceán sekély vizeiben és Ausztrália Nagy-korallzátonyában élnek. Azon kevés halfajok egyikét képviselik, amelyek képesek elkerülni, hogy a tengeri rózsák kárt tegyenek bennük: nyálkaréteggel vonják be testüket, ami ellenállóvá teszi őket a méreggel szemben. Sőt, a bohóchalak szimbiózisban élnek ezekkel a virágállatokkal: a tengeri rózsa megvédi a bohóchalat a ragadozóktól és élelmet biztosít számára, a bohóchal pedig hasonlóképpen viszonozza a támogatását.

A bohóchalak képesek megváltoztatni a nemüket
A bohóchalak képesek megváltoztatni a nemüketRobert Smits / 500px / Getty Images Hungary

Minden bohóchal szekvencionális hermafordita, azaz hímnek születik, de később nemet válthat, de csak bizonyos körülmények között. Amikor a közösség nőstény egyede elpusztul, a domináns hím veszi át a helyét, és képessé válik az ikrarakásra. Ha pedig egyszer így döntött, később nem gondolhatja meg magát. A nemváltás visszafordíthatatlan.

Bizony, ha eddig azt hitted, hogy a Némó nyomában Pizsije Némó apukája volt, tévedtél. A természet törvényei szerint Korál halála után Pizsinek kellett átvennie a nőstény szerepét az aprócska családban. 

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra