Kőolaj helyett termálvíz tört föl Mezőkövesden: az élő hagyományok mellett a feltöltődés vár Matyóföld szívében!

b1 03
Olvasási idő kb. 6 perc

Családi üdülés vagy csillagtúra, wellness vagy aktív feltöltődés: a hagyományokon túl is sokat kínál Mezőkövesd minden utazónak.

A közelgő tavaszi szünetre is sokan keresnek most úti célt: Matyóföld szívében, Mezőkövesden jártunk, és most elmeséljük, miért is érdemes ide látogatni, akár már a matyó húsvétra, párban vagy családdal: bármilyen típusú üdülést is kedvelsz, itt megtalálod a számításodat.

Csillagtúrák ideális kiindulópontja Mezőkövesd

Akár egy-két napot, akár egy teljes hetet töltenél el Mezőkövesden és környékén, könnyen megtöltheted azt tartalmas élményekkel: erre garancia a település elhelyezkedése. Bár most mezőkövesdi programokat kínálunk, érdemes megjegyezni, hogy 

Eger és a Tisza-tavi Ökocentrum egyaránt 25 kilométeres távolságra találhatók a várostól, így a török hódoltság emlékei, az egri vár vagy a Tisza-tó szépségei is könnyen elérhetők.

Még közelebb, mindössze 13 kilométerre található Bogács, ahol a pincesoron múlathatjuk időnket, 12 kilométerre pedig a szomolyai kaptárkövek várják, hogy meghódítsuk őket. Tartalmas egy hetet tölthetünk tehát a régióban: de lássuk, Mezőkövesd mi mindent kínál!

Mezőkövesd egyik nevezetessége
Mezőkövesd egyik nevezetességeZsóry Fürdő

Élő hagyományok: a Hadas városrész

A matyó hagyományok megismeréséhez ideális terepet jelent a Hadas városrész meglátogatása. Kis területet foglal magában, ám annál érdekesebb ez a skanzenszerű városrész, ahol a hagyományos építészet a jellemző. Néhány állandó lakója is van a negyednek, melynek nevében a hadas jelző a hadakra, azaz nemzetségekre, atyafiságokra utal, amelyek ezt a területet lakták.

A helyben élők már meglehetősen kevesen vannak a negyedben, amelyben az alkotóházak és a Kisjankó Bori tájház mellett megtaláljuk a nemrégiben megújult Hadas Látogatóközpontot is. A központban egy kisebb, de annál érdekesebb interaktív kiállítás is helyet kapott: itt azon túl, hogy megismerkedhetünk a matyó élettel és hagyományokkal, belehallgathatunk a népdalkincsbe, egy különleges hologúla segítségével figyelemmel kísérhetjük, hogyan is öltötték fel annak idején a matyók jellegzetes viseletüket, virtuálisan pedig egy-egy fejfedőt magunk is felpróbálhatunk.

Matyóföld hagyományait mutatja be a látogatóközpont
Matyóföld hagyományait mutatja be a látogatóközpontTourinform

Akinek ez nem elég, az a Népi Művészetek Házában fel is próbálhat egy komplett viseletet: a díszes matyó blúz, a litya, a gazdagon hímzett kötény, azaz a surc, és alsószoknya, no meg szoknya is dukál a nőknek, míg a férfiak hetyke, tollal díszített kalapot is húzhatnak a bő szárú ing mellett.

A legkisebbeket is szívesen beöltöztetik a házban, ahol a mai napig készülnek is autentikus viseletek – 200 ezer forintot is megér egy, melynek csak a kötény részét hetekig hímzik a helyi asszonyok.

Több divatmárka matyó ihletésű darabjait is itt hímzik ki az asszonyok.

Matyóföld színe-java vár itt

Az alkotóházak és a tájház meglátogatása hozza igazán közel a matyó kultúrát a látogatóhoz: előzetesen érdemes tájékozódni a nyitvatartásról, mert valódi élményt jelent egy-egy ilyen, úgynevezett háromosztatú házba belépni.

A kamrából, konyhából és tisztaszobából álló otthonokban az asszonyok és gyermekeik éltek, a férfiak leginkább az istállókban töltötték az évet.

A nagycsaládok apraja-nagyja megtöltötte az otthonokat, amelyeket igyekeznek megőrizni a maguk autentikus valójában, azokkal a bútorokkal, eszközökkel berendezve, ahogyan a matyók lakták őket.

A hagyományokat őrzik a kézműves alkotóházak
A hagyományokat őrzik a kézműves alkotóházakTourinform

A különbség annyi, hogy ma már bútorfestők, mézeskalács-készítők, fazekasok töltik meg a házakat – bármelyikbe is lép be az ember, házigazdája különleges történetekkel telve várja: Kovács Szabolcs bútorfestővel elég volt tíz percet együtt töltenünk ahhoz, hogy elmesélje, nagyapja a koporsókészítést választotta praktikus okokból hivatásául, hiszen holtak mindig vannak. Egy tulipános ládája, melyet a menyecskék hozományuk tárolására használtak, megmaradt. Gyakorlatias szemlélet vezette akkor is, amikor ezt meghagyta, bármennyire is meglepő látványt nyújtott műhelyében – ám ennek köszönhette, hogy végül egyre többen keresték meg bútorfestéssel, ő pedig fiának, majd unokájának is átadta a tudományt.

A mézeskalácsos ház takaros udvarával és a süteményillatával csalogat: főszezonban 14-16 órán át is díszíti a mézeseket Pető Anna és családja, akiknél mézeskalács-díszítésre is vállalkozhatunk. De érdemes csak úgy körbesétálni a Hadas városrészben, amely húsvétkor különösen nagy élettel telik majd meg: húsvét vasárnapján és hétfőjén kézműves és zenés programok várnak mindenkit.

Wellnesszel lesz teljes a kikapcsolódás

A sok élmény után lazítani is érdemes, amire a Zsóry Fürdőben nagyszerű lehetőség kínálkozik. A névadó Zsóry Lajos annak idején kőolajat keresve fúrt a mélybe, ám termálvíz tört fel onnan, mégpedig kénes jellegű gyógyvíz, melynek áldásos hatását máig élvezhetjük. Jelenleg a fürdő beltéri részei várják a pihenni szándékozókat, de már húsvétkor megkezdhetik a kültéri medencék feltöltését is, ha az idő alkalmas lesz rá. 

Odabenn a termálmedencék mellett fedett élménymedence, úszómedence, gyermekmedence és egy, a közelmúltban kialakított, Kneipp-fürdővel is ellátott wellnessrészleg vár mindenkit.

Aromaterápia, bio- és infraszauna, finn szauna, sószoba és gőzkabin teszi teljessé a wellnessélményt, de természetesen különböző kezelésekre is be lehet jelentkezni.

Wellnessre a hotelben is van lehetőség
Wellnessre a hotelben is van lehetőségBalneo Hotel

A gyógyvizet a fürdőtől sétatávolságra található Balneo Hotelbe is bevezették, így egy fárasztó nap után akár vacsora előtt is ejtőzhetünk benne a szállodában, ahol wellness-szolgáltatások is várják a vendégeket, sőt, különböző szaunaszeánszokon is részt vehetünk, de akár a halpedikűrt is kipróbálhatjuk. Az elmúlt két évben teljesen felújított hotel környékén nemcsak a fürdő jelenthet kellemes kikapcsolódást: jól felszerelt játszótérrel és rekortán futópályával, valamint szabadtéri kondielemekkel kiegészülő parkban is lazíthatunk, a Rózsa étterem pedig kivételesen finom ízekkel szolgálja ki azokat, akik gasztronómiai utazásra is vágynak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek