Ez a cuki mexikói víziszörny egész életét lárvaként éli le

tcs cover

A mexikói axolotl kifejlett korában is külső kopoltyúkkal lélegzik, noha ez a légzőszerv a kétéltűekben rendszerint csak a lárvákra jellemző.

Mexikóváros közelében, a Xochimilco-tónál van a természetes élőhelye annak a szalamandrafajnak, amely gyakorlatilag az egész életét lárvaként éli le. A mexikói axolotl (Amblystoma mexicanum) felnőtt, ivarérett korában is megtartja fiatalkori jellegzetességeit, például azt, hogy külső kopoltyúkkal lélegzik. Ezt a jelenséget nevezi a fejlődésbiológia neoténiának vagy pedomorfózisnak.

A neoténiás fajok környezete rendszerint hegyes vagy dombos, az élelem kevés, és jódban szegény. Egy ilyen környezetben a szalamandrák számára előnyös, ha nem érik el a felnőtt méretet, mert így kevesebb és rosszabb minőségű élelemmel is beérik. Ha közvetlenül vagy közvetve sok jód kerül a szervezetükbe, akkor az átalakulás végbemegy, és szárazföldi szalamandraként több és jobb élelmet kell fogyasztaniuk.

Az axolotlnak a természetben a színe általában sötét színű, szürke vagy barna, fekete pöttyökkel…
Az axolotlnak a természetben a színe általában sötét színű, szürke vagy barna, fekete pöttyökkel…aureapterus / Getty Images Hungary

Az átalakulás elmaradásának oka a mexikói axolotl esetében az, hogy a pajzsmirigy nem választja el azokat a hormonokat, amelyek hatására az átalakulás végbemenne. Az érintett kétéltűek esetén a metamorfózis elmaradása nem jelent hátrányt, mivel ritkán száradnak ki azok a vizek, amelyekben élnek. Ha mégis, akkor az axolotl lapos, széles fejének két oldalán található, szerteágazó bokorrá terebélyesedett több pár kopoltyúja leválik, és az állat átáll a tüdővel való légzésre. 

Ezt kell tudni a szalamandrafélékről

  • A farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe tartozó tüdőtlenszalamandra-félék (Plethodontidae) főcsaládjába hozzávetőleg 250 faj tartozik.
  • Valamennyi plethodontoidának tipikus szalamandraalakja van: gyík formájú test, nedvesen csillogó bőr, mozgatható szemhéj, normálisan fejlett végtagok: elöl négy, hátul öt ujjal. Ezzel szemben az oldalukon bordaközi barázdák vannak, ami a szalamandráknál hiányzik.
  • A legnagyobb fajok teljes hossza sem több mint 30 cm. A kizárólag észak-amerikai előfordulású amblystomatidák zömök kinézetűek. A föld felszínén élnek vagy beássák magukat (innen ered a mole-salamander, vakondok-szalamandra kifejezés), főként a szaporodásuk idején láthatók, ilyenkor tömegesen lepik el a vízfelületeket. A lárvastádium hosszú ideig, néha egy évig tart.
  • Egyes lárvák nem alakulnak át, mindazonáltal mégis képesek szaporodni: így egyszerre két reprodukcióra képes csoportot lehet megfigyelni: az átalakult kifejlett és a neoténiás egyedeket.
  • A neoténia az axolotl mellett a barlangi vakgőte és még néhány közeli rokon kétéltűfaj jellegzetessége.

Az axolotl metamorfózison átesett felnőtt formáját csak mesterségesen lehet előidézni, ez esetben akár a 25 éves kort is elérheti. „Természetes élőhelyéről ma már csaknem teljesen eltűnt, de albínó változata rendkívül gyakori az állattani kísérleti laboratóriumokban. Szalamandra volta könnyen bebizonyítható, ha az eledeléhez pajzsmirigy-kivonatot adagolnak: ekkor elveszíti külső kopoltyúit, és a normális egyedfejlődésű fajokra, például a Floridában élő ásószalamandrára emlékeztető teremtménnyé alakul” – olvasható David Attenborough Élet a földön című könyvében.

...de a tenyésztés során kialakult az albínó, valamint többféle színes változat, az aranytól kezdve a feketéig.
...de a tenyésztés során kialakult az albínó, valamint többféle színes változat, az aranytól kezdve a feketéig.izanbar / Getty Images Hungary

Az axolotl leginkább rákokkal, kisebb halakkal, rovarokkal és kétéltűekkel táplálkozik, táplálékát szaglásával keresi, és a zsákmányt vákuumerővel szippantja a gyomrába. Előfordul, hogy saját fajtársait is megeszi.

Újranöveszti szerveit 

Amellett, hogy kopoltyúval, bőrön át és tüdővel is lélegeznek, a kétéltűek másik általános jellemzője, hogy képesek visszanöveszteni lábaikat, farkukat, több belső szervüket, sőt szívük és agyuk egy részét is. Így van ez az axolotl esetében is: a sérülés után a sebhám serkenti a mögötte levő szövetek fejlődését. Néhány nap múlva láthatóvá válik a regenerációs csíra, amiből az elvesztett testrész pár hét alatt nemcsak simán visszanő, de méretben és formában egyaránt pontos mása lesz az eredetinek.

Vigyori víziszörny

Mexikó őslakosainak, az aztékok mitológiájában Xolotl a tűz, a villámlás, illetve „minden zord dolgok istene”, aki a holt lelkeket az alvilágba vezeti. Csontvázként, kutyafejű emberként vagy fordított lábfejű szörnyként ábrázolták, és egyes értelmezések szerint róla kapta a nevét az axolotl (’vízi szörny, vízi kutya’), valamint a mexikói szőrtelen kutya, a Xoloitzcuintle is. Ahhoz képest, hogy víziszörnyként emlegetik, egyáltalán nem tűnik ijesztőnek, sőt vigyori ábrázata inkább barátságos megjelenést kölcsönöz neki. 

Források: 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra