Mit keresett 1972-ben Kleopátra Budapesten? A nem mindennapi szülinap története

GettyImages-160649325
Berényi Bianka

Az Intercontinental Hotelben sosem feledik azt az estét, melyen olyan vendégek érkeztek a szállodába egy éjszakára, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Grace Kelly, Michael Caine és felesége, vagy a Beatles dobosa, Ringo Starr. De volt a bulin lovag és rózsa is, és majdnem lett csontváz is.

Tudtátok, hogy Elizabeth Taylor és Richard Burton egyenesen rajongott Budapestért? Bizony! A legendás szépségű színésznő és párja fővárosunkban tartotta Taylor születésnapját 1972-ben. A szülinap minden volt, csak nem átlagos, már csak azért sem, mert 1972. február 27-én olyan világsztárok voltak a parti vendégei, mint Ringo Starr, Michael Caine és felesége, Grace Kelly és Raquel Welch.

A különleges buli személyzete Liz Taylor tiszteletére szép summát is kapott

A szülinapot az Intercontinental Hotelben rendezték meg, mely akkoriban még régi fényében tündökölt: ez volt az egyetlen hotel hazánkban, mely felért azokkal a sztenderdekkel, melyeket egy világsztár megkövetel. Az Intercontinental teljes személyzete a vendégek kegyeit kereste este 9-től egészen reggel 6-ig. De Burton ezt busásan meg is térítette, a személyzet figyelmessége nem maradt hálátlanul, a színész ugyanis a személyzet minden egyes tagjának kifizetett egyhavi fizetést azért az egy estéért.

Liz Taylor és férje, Richard Burton, alias Kleopátra és Marcus Antonius, Budapesten ünnepelték a színésznő 40. születésnapját
Liz Taylor és férje, Richard Burton, alias Kleopátra és Marcus Antonius, Budapesten ünnepelték a színésznő 40. születésnapjátMirrorpix / Getty Images Hungary

Gasztronómiai orgia a budapesti születésnapon

A parti ételkülönlegességeket tekintve sem volt átlagos. A séfhelyettes visszaemlékezése szerint hideg előételekként egyebek mellett halak szerepeltek az étlapon, de még az Intercontinentalnak sem volt akkoriban tengeri hala, így a sztárházaspárnak meg kellett elégednie zalai rákokkal, illetve fogassal, süllővel, harcsával, csukával, ponttyal, füstölt angolnával és pisztránggal. 

A hidegháború kellős közepén különös megvilágítást kapott, hogy az amerikai vendégek az orosz kaviárt meglehetősen kedvelték.

Az előételekhez tartoztak még a hideg sültek – angol bélszín és Wellington-marhasült – és a libamáj zsírjában, fokhagymával ugyanúgy, mint a májjal vagy halkrémmel töltött tojás. Ezek után következett a gulyás, valamint az Újházi-tyúkhúsleves és a fácánleves. A főételek angol ízlés szerint elkészített sült húsok voltak, például sóágyon sült marharostélyos, amelyben direkt benne hagyták a csontos részeket is, mert a szigetországban így szeretik.

Ezenkívül pulyka-, liba- és kacsasültet is feltálaltak, amelyhez az akkori nagy divat szerint tócsnit, valamint almával, szilvával és fehérborral dúsított lila káposztát kínáltak. 

Akik magyar specialitásokra voltak kíváncsiak a hajnalig tartó buliban, azok ehettek töltött káposztát vagy borjú-, illetve csirkepaprikást is.

Különösen nagy sikere volt a szintén magyar különlegességnek számító hortobágyi palacsintának. Ami a sajtokat illeti, Taylor csak az extravékonyra szelt ementáli sajtból volt hajlandó fogyasztani.

A desszertek között nagy népszerűségre tettek szert a minyonok és a krémekkel töltött torták, a magyar gyümölcsök – a még februárban is asztalra kerülő szőlő, továbbá a körte és az alma – úgyszintén mindenkinek ízlettek. A szőlőt kénnel kenték be és pincében tartották, hogy megőrizze frissességét a téli időszakra is.

A dió- és mandulatörő szerkezeteket a sztárok asztalára tették, hogy kedvükre bontsák fel maguknak a csonthéjas gyümölcsöket, ezzel is némi extravaganciát biztosítva a kulináris élvezeteknek. A fehér- és vörösborokat Franciaországból hozták, ugyanis a magyar borok „csomagolása” akkoriban még – főleg mai összehasonlításban – csak ritkán ütötte meg a világsztárokhoz illő minőséget, mivel szinte valamennyit a budafoki borkombinátban palackozták.

A tokaji aszút azért természetesen megkóstolta a díszes társaság. A svédasztalról mindenki a pincérek segítségével választott, aztán vagy a saját asztalánál, vagy a közös térben elhelyezett bútorok egyikénél, állva fogyasztotta el a kiszemelt fogást. A csaknem százfős vendégcsapat mellé húsz pincért rendeltek ki, a szálloda kínosan ügyelt arra, hogy senkit se várakoztassanak meg.

Különleges allűrök

A vendégeknek – világsztárokhoz híven – rengeteg különleges hóbortja és sztárallűrje is volt persze. A Taylor–Burton páros a hotel egész 8. emeletét kibérelte a bulihoz, és Taylor például a hotel egész 8. emeletét beszóratta dunai homokkal, hogy a kutyája otthonosabban érezhesse magát. De ez még semmi!

A legendás páros szerette volna, ha a hotellel szemközti budai Várat kivilágítják aznap estére az ő tiszteletükre, de ezt a kérésüket nem sikerült teljesíteni.

Ebbéli csalódottságuknak hangot is adtak az este folyamán többször is. Ez lehetett az a pont, amikor rádöbbentek, hogy Budapest valószínűleg mégsem olyan nyugati szemléletű város, mint hitték. Állítólag elhangzott az a mondat, hogy ha Belgrádban rendezték volna a szülinapot, ilyen nehézség nem merült volna fel. Richard Burton egyébként a Kékszakáll című filmet forgatta hazánkban, így adta magát a budapesti szülinapi helyszín.

A média magyar képviselői teljes egészében ki voltak tiltva az eseményről, csak néhány nyugati lap újságírója lehetett jelen,

és a személyzetnek is megtiltották, hogy képeket készítsen az estéről. De a hangulat az tagadhatatlanul jó volt a szülinapon. Ringo Starr például egyszer csak kézzel nyúlt át Grace Kelly tányérjába, mert megkívánta az ő tányérján lévő falatot.

Illusztris volt a meghívott vendégek névsora, a képen Ringo Starr és felesége, Maureen látható
Illusztris volt a meghívott vendégek névsora, a képen Ringo Starr és felesége, Maureen láthatóManchester Daily Express / Getty Images Hungary

A 400 éves gyémánt és a csontvázak

Az est fénypontja kétségkívül az a nyakék volt, amit Taylor kapott Burtontől, amely egy 400 éves gyémánt fekete indiai gyémánt nyaklánc volt. A gyémánt benne szív alakú volt, és párszi nyelven az alábbi feliratot vésték rá: „A szerelem örök”. A nyaklánc igazán gáláns ajándék volt, mert átszámítva nagyjából 70 millió forint értékűnek felelt meg. Később, Liz Taylor 2011-ben bekövetkezett halálakor 2 milliárd forint értékben talált új gazdára árverésen.

De Burton más meglepetéssel is kedveskedett színésznőnek, melyek extravagáns és kissé morbid humorérzékéről is tanúbizonyságot tettek. Eredeti tervei szerint 40 csontvázat akart használni dekorációként, kezükben 40 rózsacsokorral, de ehelyett páncélos lovagokat béreltek fel a szerepre felbérelve. A dekoráció

romantikus oldalát pedig azok a pezsgősüvegek szolgáltatták, melyekbe Burton gyertyákat rakott, így világítva ki a lépcsőt.

Ezen túl fehér és aranyszínű lufik is emelték az est fényét, melyekért direkt Magyarországra hozatott dekoratőrök feleltek.

Érdekesség, hogy a szülinapon duplán ünnepeltek, mert nem csak a színésznőnek esett február 27-ére a születésnapja, de fiának, Christophernek is aznap volt a 17. szülinapja, így őt is felköszöntötte a neves társaság. Különleges nap volt, melyen Budapest is belekóstolhatott az igazi csillogásba.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra