Amikor elhagyja az embert a józan esze: 10 egészen bizarr okból elkövetett bűncselekmény

GettyImages-565879147

Pénz, hatalom, szerelem, féltékenység – a legsúlyosabb bűnök elkövetésére gyakran hasonló okok viszik rá a tetteseket, egyesek azonban teljesen furcsa, látszólag értelmetlen és megdöbbentő indítóokból oltják ki embertársaik életét vagy visznek végbe más súlyos bűncselekményt.

Ezekből a bizarr esetekből gyűjtöttünk egy csokorra valót a Listverse összeállítása alapján, amely a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságtól a nekrofíliáig szemezgetett a nem hétköznapi bűnügyi hírek közül. Vigyázat: felkavaró tartalom!

Pelenkáztatta magát, felfüggesztettet kapott

Tavaly állt bíróság elé a harmincéves, New Orleansban élő Rutledge Deas IV, aki ellen egészen különös vádpontok alapján kezdeményeztek eljárást: a férfi egy internetes bébiszitter-kereső oldalon azt hazudta, lebénult öccse mellé keres ápolónőt, aki segít kicserélni a magatehetetlen fiú összepiszkított pelenkáját. A fiktív testvér, Cory sohasem létezett, Deas saját maga játszotta el a szerepet a hirdetésre jelentkező fiatal nők előtt, akiknek folyamatosan pelenkázniuk kellett őt – alkalmanként egy szupermarketben vagy kávézóban is.

Az egyik nő azonban rájött a csalásra, és szexuális visszaélés vádjával beperelte a férfit, azt állítva, láthatóan felajzott állapotba került, miközben pelenkázták. A vádat az ügyész ejtette, ugyanis nem volt rá bizonyíték, hogy Deas bármikor hozzáért volna áldozataihoz, miközben azok a pelenkáját cserélték. Egy másik vádpontban, emberkereskedelem bűnében azonban vétkesnek találták, hiszen csalással vette rá a nőket arra, hogy kvázi szexuális szolgáltatást nyújtsanak neki, és ezért fizetett is számukra. Deas ügyvédjei azzal védekeztek, hogy a férfi gyerekkorától kezdve súlyos szexuális traumáktól szenved. A vádlott végül megúszta öt év felfüggesztettel és 400 óra közmunkával, emellett igazolnia kell, hogy terápiára jár, és megtiltották számára, hogy a közösségi médiát használja.

Lelőtte, mert mobilozott a film közben

Egyesek tényleg nem szeretik, ha zavarják őket mozizás közben: 2014 januárjában egy nyugdíjas floridai rendőr, Curtis Reeves még az előzetesek vetítése közben arra lett figyelmes, hogy nem messze tőle egy férfi folyamatosan a telefonját babrálja. Felháborodva hozzávágta pop-cornos zacskóját az illetlen alakhoz, aki válaszként fejbe dobta őt egy ismeretlen tárggyal – Reeves erre felállt, előhúzta a pisztolyát és hidegvérrel mellkason lőtte a szerencsétlen rendbontót, aki ott helyben meghalt.

Curtis Reeves a bíróság előtt.
Curtis Reeves a bíróság előtt.Andy Jones / Time.com

A bíróságon az exrendőr ügyvédje önvédelemmel indokolta kliense tettét, és egy Floridában érvényes törvény alapján – amely kimondja, hogy bárkinek megengedett akár élet kioltására alkalmas védekezést bevetni, ha életveszélyesen fenyegetve érzi magát – felmentették a férfit. 2017-ben azonban a bíróság újból elővette az ügyet, és úgy ítélt, hogy Reeves esetében nem állja meg a helyét az idézett törvény, ezért ismét eljárást kezdeményeztek ellene: a tárgyalást a koronavírus-járvány miatt 2021 áprilisára, majd 2022 februárjára halasztották.

Fingás miatt támadt a barátnőjére

Szintén az Egyesült Államokban, Iowa államban történt a következő bizarr eset: 2020 januárjában a 41 éves Christopher Ragsdale barátnőjével egy közös barátjuk lakásán tartózkodott éppen, amikor eleresztett egy kiadós szellentést. A nő panaszkodni kezdett, párja mennyire büdöset fingott, mire a férfi agya elborult: a hajánál fogva megragadta, a földre teperte a barátnőjét, ráült a hátára és fojtogatni kezdte. Csak akkor állt le, amikor ismerősük visszatért a szobába és felszólította őket a távozásra. Ragsdale azonban még ezután sem csillapodott: amikor a nő átsétált egy másik szobába, követte és lefejelte őt, mire a lakás tulajdonosa kihívta a rendőröket. A nem éppen birkatürelmű elkövetőt végül 10 ezer dolláros (kb. 3 millió forintos) óvadék fejében engedték szabadon.

Nem köszönte meg a vacsorát, feldarabolták

2003 márciusában véres gyilkosság dúlta fel a kedélyeket Új-Zélandon: egy 33 éves, háromgyerekes férfi, Craig Glen volt az áldozat, aki nem sokkal korábban vált külön a feleségétől, ezért hazaköltözött édesanyjához és a bátyjához. Az éjszaka leple alatt Craig bátyja, a 36 éves Fergus John Glen baltával a kezében belopakodott a gyanútlanul alvó férfi szobájába és nyolcszor belevágta a fejszét a nyakába és az arcába. A zajra az anya is felriadt – azt hitte, valaki fát hasít fel az éjszaka közepén –, a gyilkos pedig őszintén bevallott neki mindent.

Fergus elmondása szerint az vette rá a bestiális tettre, hogy öccse nem köszönte meg neki a vacsorát, ezen pedig iszonyúan felhúzta magát. A két férfi között már régóta feszült volt a viszony – egy ízben ököllel estek egymásnak –, és Fergus számára, aki egyébként részeg volt a gyilkosság elkövetésekor, ez jelentette az utolsó cseppet a pohárban. A férfi bűnösnek vallotta magát a bíróságon és életfogytiglani börtönbüntetést kapott, az ítélet szerint azonban tíz év után lehetősége nyílt a feltételes szabadlába helyezésre, és jó magaviselete miatt végül 2019 májusában elhagyhatta a fegyházat.

A nürnbergi vámpír esete sokkolta a németeket

A ’70-es évek elején a bajor rendőrség különös sírgyalázási ügyben nyomozott: egy ismeretlen tettes az éjszaka leple alatt besurrant a nürnbergi temetőkbe, ahol friss női holttesteket hantolt ki, hogy fajtalankodhasson velük és késsel megcsonkítsa őket. 1972 májusában egy temetőőr rajtakapta a behatolót és dulakodni kezdett vele: a tettes elmenekült, az őr azonban elégséges személyleírást tudott adni a hatóságoknak, amely alapján letartóztattak egy 41 éves, siketnéma férfit, Kuno Hofmannt.

A sajtó által „nürnbergi vámpírként” emlegetett, zavart elméjű elkövetőt gyerekkorában folyamatosan verte és alázta alkoholista apja, és egy ízben annyira elbánt vele, hogy elveszítette hallását és beszédképességét. Később Hofmannt lopás vádjával kilenc év börtönre ítélték, ekkor vált az okkultizmus és a nekrofília megszállottjává: azt hitte, ha holttesteket fejez le és iszik a vérükből, illetve „szeretkezik” a női hullákkal, erősebbé válhat, jobb külsőt nyerhet, és tovább élhet. Az áldozatokat az újságok gyászjelentései alapján kutatta fel. A hatóságok legalább harmincöt esetben bizonyították a sírrablás és hullagyalázás tényét.

Egy idő után azonban nem elégítette ki a holttestek meggyalázása. Mivel nem lett sem erősebb, sem jobb külsejű, elhatározta, hogy frissebb áldozatokra van szüksége a rituáléhoz: 1972. május 6-án lelőtt egy autóval utazó fiatal párt, majd a szokásos módon ivott a vérükből. Elfogása után Hofmann készségesen bevallotta a gyilkosságot és a sírgyalázásokat, minek következtében életfogytiglanra ítélték.

Azt hazudta, exe lelőtte a gyereküket

2020 májusában a Tennessee állambeli Nashville-ben élő 32 éves Glenna Brook Pinkerton felhívta a rendőrséget, hogy bevalljon egy addig eltitkolt családi tragédiát: exbarátja, Antonio Allen két évvel korábban hidegvérrel agyonlőtte egyéves közös kislányukat, a holttestet pedig a közeli parkban temette el. A hatóságok kutyákkal keresték az elhantolt áldozatot, azonban a helyszín többszöri átfésülése után sem bukkantak kisgyermektetemre. Az ügy még bizarrabb fordulatot vett, amikor Pinkerton családja elmondta, tudomásuk szerint a nőnek sohasem volt gyereke. Glenna végül bevallotta, hogy az egész ügyet – a fiktív kislányt és a gyilkosságot – ő találta ki, ugyanis figyelemre vágyott. A figyeleméhes asszonyt hamis rendőrségi bejelentés vádjával helyezték eljárás alá.

Kislánymúmiákkal élt együtt az orosz történész

Anatolij Moszkvin, a moszkvai tudományos körökben jól ismert, a kelta kultúra szakértőjeként számontartott egyetemi tanár kollégái és barátai szerint teljesen átlagos embernek tűnt, soha semmilyen gyanús viselkedést nem vettek észre vele kapcsolatban – nem csoda, hogy mindenkit alaposan lesokkolt, amikor 2011-ben a rendőrség 26 gyermek múmiájára bukkant az akkor 45 éves férfi lakásán. Moszkvin – akit a szakértők paranoiás skizofrénként diagnosztizáltak – évek óta járta a temetőket, és 3–12 éves kislányok holttestét hantolta ki, majd hazavitte és saját eljárásával mumifikálta őket.

A múmiákat kisminkelte, szép ruhába öltöztette és együtt élt velük, gyakran csókolgatta, ölelgette őket – elmondása szerint a „felélesztett” kislányok beszéltek hozzá, megköszönték neki, hogy életre keltette őket, sőt, csak olyan sírokat fosztott ki, amelyek lakói előzetesen hozzájárultak a „segítséghez”. Moszkvin édesanyja azt hitte, a férfi egyszerűen babákat gyűjt otthonában, elmondása szerint fogalma sem volt róla, hogy azok mumifikált holttestek. Letartóztatása után a történész 44 bűncselekményt elismert, azonban nem bánta meg tettét és a szülőktől sem kért elnézést, akik szerinte magukra hagyták a kicsiket a hidegben. A skizofrén elkövetőt 2014 óta kezelik elmegyógyintézetben.

A WiFi-jelszó miatt ölt a kamasz fiú

2018 februárjában a Georgia államban élő 16 éves Kevon Lamar Watkins összeszólalkozott édesanyjával, miután az szóvá tette, hogy a fiú megváltoztatta az otthoni WiFi-hálózat jelszavát. A veszekedés hamar tettlegességig fajult, Kevon nővére, a húszéves Alexus pedig közbelépett, hogy megvédje anyját. A fiú ekkor nővérének esett neki, a földre szorította és fojtogatni kezdte, miközben édesanyjuk tárcsázta a 911-et.

Tíz perccel később megérkezett a rendőrség, Kevon ekkor még mindig a nővére torkát szorította. Alexust többször próbálták újraéleszteni, de néhány órával később elhunyt a kórházban. Öccsét hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádjával életfogytiglanra ítélték. Az ítélet kihirdetése után Kevon sírva fakadt és bocsánatért esdekelt.

Bekattant, mert nem kapott paradicsomot

Szintén a bizarr esetek fellegvárában, Floridában történt, hogy 2019 szeptemberében egy 19 éves lány késsel rontott neki a nagyszüleinek, amiért nem kapott paradicsomot a vacsorájához. A Callahan városában élő Katie Jade Gate annyira feszült lett, hogy először egy cigarettásdobozt hajított nagyanyjának, ami a 73 éves asszonyt a szemén találta el, majd kést ragadva üldözni kezdte a párja védelmére kelő nagyapát, azt kiabálva, „Arcon szúrlak, te kib.... rohadék!”.

Katie-t a rendőrség 18 ezer dolláros (kb. 5,3 millió forintos) óvadék ellenében engedte szabadjára, a lány ellen két vádpontban, 65 év feletti személy sérelmére elkövetett erőszakos cselekedet és élet kioltására alkalmas eszközzel való tettlegesség miatt indítottak eljárást, a bírósági ügy lezárásáig pedig megtiltották számára, hogy nagyszüleivel érintkezzen.

Fogadásból ölte meg exbarátnőjét a brit kamasz

A walesi Bridgendben élő, 15 éves Joshua Davisszel 2010 elején három hónap együttjárás után szakított a barátnője, Rebecca Aylward. A fiú ezután a Facebookon részletesen ecsetelni kezdte, milyen módszerekkel tenné el láb alól exszerelmét. Barátai nem vették komolyan a csendes, templomba járó, jó tanuló Joshua fenyegetéseit, és ahelyett, hogy értesítették volna a hatóságokat, inkább viccből még biztatták is őt a tett elkövetésére. „Mit tennél, ha megölném a csajt?” – kérdezte a fiú egyik ismerősétől, aki így felelt: „Fizetnék neked egy reggelit.” „Ne szólj semmit, de hamarosan veheted nekem a reggelit” – válaszolta erre Joshua.

A fiú két nappal később találkozóra hívta és egy közeli erdőbe csalta Rebeccát, ahol egy kődarabbal ütlegelni kezdte a fejét, míg végül a lány koponyacsontja több helyen betört. Joshua barátainak vallomása alapján a rendőrség gyorsan összekötötte a szálakat, a zavart elméjű kamaszt végül legkevesebb 14 év börtönre ítélték tettéért.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra