Miért viselkedik így Amber Heard? A hisztériás személyiségzavar legfeltűnőbb jelei

2022-04-28T203043Z 207223185 RC2KWT9ZHBPM RTRMADP 3 PEOPLE-DEPP

Johnny Depp és volt felesége, Amber Heard 50 millió dolláros kártérítési pere jelenleg is zajlik. Hetek óta ezzel az üggyel foglalkozik a világ, de ha a bírósági adok-kapokon túl nézünk, akkor azt látjuk, hogy bekúszott a köztudatba egy pszichológiai kifejezés: hisztériás, avagy hisztrionikus személyiségzavar.

Johnny Depp és Amber Heard sorsa jelenleg a virginiai esküdtszék kezében van. A fairfaxi tárgyalást felügyelő hét esküdt fogja eldönteni, hogy a 36 éves Heard rágalmazta-e az 58 éves Deppet, amikor 2018-ban a Washington Postnak írt véleménycikkében családon belüli erőszak áldozataként mesélt sérelmeiről. A meglehetősen csúnya ügy mégis egy komoly pszichológiai témára irányítja rá a figyelmet.

Mi az a hisztériás személyiségzavar?

A kifejezést a bíróságon használták Shannon Curry igazságügyi pszichológus tanúvallomása során, aki elvégezte Heard pszichológiai értékelését. 

Curry elárulta, hogy Heardnek borderline személyiségzavara mellett hisztrionikus személyiségzavara is van.

Heard a per során azt állította, hogy a mai napig poszttraumás stresszben szenved férje bántalmazásai miatt. A pszichológus azonban eskü alatt vallotta, ő erre utaló jeleket nem fedezett fel a színésznőn. Azonban azt is hozzátette, ez önmagában még nem zárja ki, hogy bántalmazták volna.

A szakértő szerint Heardnek borderline személyiségzavara mellett hisztrionikus személyiségzavara is van
A szakértő szerint Heardnek borderline személyiségzavara mellett hisztrionikus személyiségzavara is vanProfimedia

„A hisztrionikus személyiségzavar – a hisztrion azt jelenti, hogy túlságosan teátrális vagy melodramatikus – általában a nőknél gyakoribb, tanulható vagy örökölhető, és »intenzív, instabil érzelmekkel és torz énképekkel jár«” – írja a Cleveland Clinic.

Drámai viselkedés, bármire képesek a figyelemért

A pszichológusok szerint az ebben a betegségben szenvedők általában drámaian viselkednek, mások jóváhagyására hagyatkoznak önbecsülésük erősítésében, és elsöprő vágyuk van arra, hogy észrevegyék őket. A hisztrionikus személyek még a leghétköznapibb történéseket is teátrálisan adják elő. Úgy érzik, folyamatosan színpadon vannak, vágynak a figyelemre, és a népszerűség érdekében bármire képesek. 

Kaméleon módjára alkalmazkodnak hallgatóságukhoz, hogy elbűvöljék és magukhoz láncolják őket, gyakran vetik be szexualitásukat, vonzerejüket is.

Képesek megjelenésüket és véleményüket is helyzetről helyzetre változtatni, annak érdekében, hogy elnyerjék mások szimpátiáját. Hangulatuk és érzelmeik rendkívül változékonyak, ami őket és a környezetüket is megterhelheti.

Amikor még úgy tűnt, minden rendben van a pár között
Amikor még úgy tűnt, minden rendben van a pár közöttDominique Charriau / Getty Images Hungary

„A hisztrionikus személyiségzavart sokkal ritkábban diagnosztizálják, mint a narcisztikus vagy borderline személyiségzavart. A rendellenességet valószínűleg gyakrabban észlelik, mint diagnosztizálják, mert ahhoz, hogy valakinél hisztrionikus személyiségzavart állapítsanak meg, kilenc nagyon specifikus kritériumból ötnek meg kell felelnie” – jelentette ki Jessica January Behr okleveles pszichológus.

Kezelhető ez a fajta szorongás?

A kezeléshez a betegségben szenvedők általában tanácsot kérnek, hogy feltárják a gondolataikkal és viselkedésükkel kapcsolatos motivációkat, félelmeket. 

A pszichológus pedig segít a személynek megtanulni, hogy pozitívabban viszonyuljon másokhoz.

Egészségügyi szakember gyógyszert is felírhat a depresszió és a szorongás kezelésére, amelyek gyakran ezzel a rendellenességgel együtt járnak.

Behr szerint jó, hogy az emberek megtanulják ezt a pszichológiai kifejezést, de fontos elkerülni a „foteldiagnózist”. „Arra is ügyelnünk kell, hogy ne keverjük össze a »drámai« és a »hisztrionikus« fogalmakat. A hisztrionikus személyiségzavarhoz bizonyos kritériumok teljesülése szükséges, és ezt a kifejezést nem szabad könnyelműen használni” – tette hozzá a szakember.

A túlzott óvatosság nemcsak a betegségre, hanem erre az egész ügyre is igaz, a két színész között. Jelenleg szinte lehetetlen lenne megítélni, kinek van igaza, mindkettőjükről bőven derültek ki olyan információk, amelyeket önszántukból egészen biztosan nem osztottak volna meg a nyilvánossággal.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra