Az állat, amely három szívével és csonttalan testével egy sci-fi főszereplője is lehetne

tcs cover

A polipok óceánjaink legmisztikusabb teremtményei. Alakjaik köré számtalan legenda szövődött, de nem pusztán szokatlan testfelépítésük teszi őket bolygónk egyik legrendkívülibb lényeivé.

Ma közel háromszáz polipfajtát különböztethetünk meg, amelyek legkisebbike elfér egy feles pohárban, legnagyobbika pedig – a tengerészek legendáinak táptalajt adó óriáspolip – akár kilenc méter hosszúra is megnőhet. Fajtájuktól és méretüktől függetlenül egytől egyig kivételes állatok. 

Három szív, kék vér

A polipok anatómiájukat tekintve a legelrugaszkodottabb science fictionben is megállnák a helyüket. Kezdjük mindjárt azzal, hogy szervezetük oxigénellátásukért három szív felel, amelyek közül az egyik a testük, a másik kettő pedig a kopoltyúik szükségleteiről gondoskodik.

A vérükben található hemocianin nevű vegyület közel sem olyan hatékony oxigénszállító, mint a mi vörösvértestjeinkben megtalálható hemoglobin, ezért elkél számára a három szív segítsége, réztartalma viszont kék színűre festi az állatok vérét. 

Szagló, ízlelő karok

A polipok idegrendszeri felépítése is különleges. Idegsejtjeik kétharmada az agyukon kívül, a testükben, főként karjaikban találhatók. Szívókorongjaik receptorainak köszönhetően nyolc végtagjukkal képesek mind ízeket, mind szagokat érzékelni.  

A polipok tapadókorongjai ízeket és szagokat is érzékelnek
A polipok tapadókorongjai ízeket és szagokat is érzékelnekullstein bild / Getty Images Hungary

Ezeknek a csodálatos fejlábúaknak az intelligenciája a fejlettebb gerincesekével vetekszik. Hosszú távú memóriájuknak hála nem okoz gondot számukra, hogy megoldják az őket kutató tudósok feladványait, vagy útvesztőkből találjanak ki. Játékra való hajlamuk egyébként szintén magas intelligenciájuk bizonyítéka. 

Volt, nincs polip

Mivel csonttalan testük védtelen a rájuk vadászó ragadozókkal szemben, kivételes készségeikre és képességeikre kell hagyatkozniuk, ha túl akarnak élni az óceán fenekén. A polipok az álcázás mesterei, bőrük színét és textúráját a másodpercek törtrésze alatt könnyűszerrel idomítják a környezetükhöz. A nyomukba szegődött ellenségeiket pedig tintát kilövellve képesek megtéveszteni. 

A legtöbb faj sajnos nagyon rövid ideig, mindössze egy-két évig él, ráadásul a nőstények nem sokkal azután elpusztulnak, hogy lerakták petéiket. Ezért örök rejtély marad, hogy mire lenne képes ez a nagyszerű faj, ha sokkal több idő jutna számára a Földön. 

A természet csodái előző részében a rettenetes nyílméregbéka halálos fegyveréről írtunk. Ha lemaradtál róla, ide kattintva elolvashatod a cikket. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra