A gumicsizmás futó megalázta a profikat, amikor birkák helyett emberekkel versenyzett

GettyImages-976693662

Vettél már részt profi futóversenyen? A jelentkezők dizájnos, a sporthoz tervezett ruhában, zokniban, drága futócipőben melegítenek és nyújtanak, koncentrálnak, vagy épp az edzőjükkel beszélik meg a taktikát. Képzelheted, hogyan reagált a világ, amikor a farmerként dolgozó Cliff Young odaállt közéjük gumicsizmában meg munkásnadrágban.

Hajlamosak vagyunk nem túl sokra értékelni a farmereket, akik zömében időjárásálló öltözékben, farmokon gondozzák és etetik az állatokat, vagy művelik a földet. Nincs jó szaguk, koszosak, gyakran szűkszavúak is, traktort vezetnek, sárban csúszkálnak, bálát hordanak, almoznak, magányosan élnek. Városi emberként nehezen tudunk kapcsolódni hozzájuk, hiszen hiába származik tőlük az ennivalónk nagy része, teljesen elszoktunk már a vidéki élet mindennapjaitól. Ez nem napjaink népbetegsége, így volt ez pár évtizeddel ezelőtt is, amikor senki sem gondolta volna, hogy a birkák mellől a rajthoz álló Cliff Young bárkinek is újat tudna mutatni. 

Épp ezért nem is tudunk túl sokat az ausztrál farmer korábbi életéről. Annyi bizonyos, hogy birkákat tenyésztett és krumplit termesztett, az édesanyjával és testvérével élt együtt, még párkapcsolata sem volt soha. 55 éves korától vett részt futóversenyeken, maratonokon, de soha nem sportolt versenyszerűen, a farmon végzett munka volt az első. 1983-ban, amikor először jelent meg az ausztrál ultramaratonon, már a 61. évét taposta. Erről a versenyről azt kell tudni, hogy a versenyzők 6-7 napon át futnak kisebb megszakításokkal, azaz elképesztő állóképességgel kell rendelkezniük, s évekig edzenek, hogy egyáltalán le tudják futni a 875 kilométeres távot. A verseny emiatt nagyon híres is, az ottani tévé minden évben közvetíti.

A gumicsizmás futót a birkák tanították kitartásra

Cliff Young egészségéért sokan aggódtak, amikor a rajtnál kiderült, hogy nemcsak a felszerelése hibádzik – még a műfogsorát sem tette be, mondván, zavarja a zörgése –, de edzésekre sem járt soha, s korábban ugyan megpróbálta megdönteni az új-zélandi Siegfried „Ziggy” Bauer 11 nap alatt lefutott 1600 km-es távját, félúton fel kellett adnia a világrekord-kísérletet. Ennek ellenére engedték elindulni, s eleinte szánakozva nézték furcsa, lassú futását, amit nyilván nem könnyített meg a gumicsizma. A fordulópont este jött el, amikor a profik lepihentek aludni és energiát nyerni, Young viszont futott tovább, bele az éjszakába. Esze ágában nem volt pihenni, hiszen megszokta, hogy a farmon több éjszaka is be kell gyűjteni az elkódorgott birkákat, hogy helyt kell állni napsütés és vihar esetén egyaránt. Szegény családban nőtt fel, ahol nem telt lovakra, ezért majdhogynem egész életében gyalog vagy futva kellett bejárni a nyolcszáz hektáros birtokot. Ez a kitartás és állóképesség volt az, ami szó szerint fölényes győzelemhez segítette a gumicsizmás futót. Öt és fél nap alatt teljesítette a távot, tíz órával megelőzve a második helyezettet. 

Nem kellett neki a pénz

A férfi ezután sem viselkedett a megszokott módon. A tízezer dolláros pénzjutalom láttán nagyon meglepődött, nem is tudott róla. Nem is tartotta meg: szétosztotta a többi versenyző között, mondván, a többi, célba ért öt futó mindegyike ugyanolyan keményen dolgozott, mint ő. Önzetlensége még népszerűbbé tette, s innentől kezdve árgus szemekkel figyelte őt a világ. Minden egyes versenyt, ahol sajátos, energiatakarékos technikájával rajthoz állt, rajongók követték. Egyes sportolók még Young technikáját is megpróbálták eltanulni. Amikor kiderült, hogy vegetáriánus étrenden él, ebben is követni kezdték, s az egyszerű ausztrál farmerből híresség lett. Versenyt és utat neveztek el róla, érdemrenddel tüntették ki, emlékművet húztak fel tiszteletére.

Az ismertség hozta meg a szerelmet

Young pedig csak futott és futott tovább. 1997-ben, 75 évesen Ron Grant Ausztrália körüli rekordjának megdöntésére készült. A 16 000 kilométeres távból 6520 kilométert teljesített, de támogató csapatának megbetegedése miatt fel kellett adnia. 2000-ben korosztályi világcsúcsot ért el egy hatnapos versenyen Victoria városában. Több mint húszezer kilométert futott versenypályafutása során. A hírnévvel nem törődött, bár a házasságát valószínűleg annak köszönheti. 1983-ban, 62 évesen feleségül vette a 23 éves Mary Howellt, egy futóverseny szponzorának házában, de öt év után elváltak útjaik. Cliff Young több agyvérzés után 2003 őszén hunyt el 81 éves korában, queenslandi otthonában. Energiatakarékos futómódszerét, a Young Shuffle-t több ultramaratonista használja napjainkban is. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra