Ejtőernyős ugrás 102 évesen, villámgyors sörivás és vadászrepülőket túlharsogó tanítónő – a legkülönösebb világrekordok

Skydiving-hero-credit-SA-Skydiving

Világrekordot sok mindenben lehet dönteni: sportolók, tudósok, felfedezők és bátor amatőrök igyekeznek időről időre áthágni az addig ismert korlátokat – egyesek azonban különös, látszólag értelmetlen dolgokban lesznek világelsők.

Az Unbelievable Facts ezekből az esetekből állított össze egy csokorra valót, a gamer nagyitól a sörivás sebességi bajnokáig, bizonyítva, hogy semmi sem annyira furcsa, hogy ne lehessen világcsúcsot felállítani belőle.

A világ legidősebb ejtőernyőse

Sohasem késő új dolgokat kipróbálni: ezt bizonyítja az ausztrál Irene O’Shea példája, aki 2016-ban, a 100. születésnapja alkalmából ugrott először ejtőernyővel. A dolog annyira bejött neki, hogy a következő születésnapján is bevállalt egy ugrást, mellyel a motoneuron (MND) idegrendszeri betegségre kívánta felhívni a világ figyelmét, amelyben a lánya is szenvedett a halála előtt. Az idős adelaide-i asszony még ezután sem hagyta abba az extrém hobbit: 102. születésnapján, 2018 decemberében ismét kiugrott egy 4267 méter magasan, 220 kilométer/órával száguldó repülőből.

O’Shea, aki a riporterek kérdésére azt felelte, kellemesen érezte magát az ugrás közben, világrekordot döntött: a legidősebb életkorban végrehajtott női ejtőernyős ugrás csúcsát ugyanis addig egy Estrid Geersten nevű dán nő tartotta, aki 100 évesen és 60 naposan vetette ki magát egy 3900 méter magasan szálló gépből.

A legsikeresebb fantomképrajzoló

Lois Gibson táncosként, modellként és kezdő színésznőként dolgozott Los Angelesben (egy alkalommal a Playboy magazinban is szerepelt), mielőtt egy szörnyűséges élmény hatására egész más irányt vett az élete. 1971-ben egy ismeretlen férfi csöngetett be az akkor 21 éves nő lakásába, és az egyik szomszédnak mondta magát. Gibson kinyitotta az ajtót, mire a férfi rávetette magát, megerőszakolta és súlyosan bántalmazta. Az elkövetőt néhány héttel később egy teljesen más bűntény miatt, drogkereskedelem vádjával tartóztatta le a rendőrség.

A modellkarrierje mellett rajzolóként is tehetséges Lois elhatározta, hogy életét és munkáját a bűnüldözés szolgálatába állítja: hazaköltözött Texasba, majd miután évekig utcai portrék rajzolásából élt, fantomképrajzolóként kezdte segíteni a helyi rendőrség munkáját. A kivételesen élethű portréiról ismertté vált nő munkái a ’80-as évek óta több mint 1700 esetben vezették sikeresen nyomra a houstoni hatóságokat, átlagosan minden harmadik képe eredményez letartóztatást. 2017-ben, miután összeszámolták a megoldott esetek számát, a Guinness-rekordok Könyve Gibsonnak ajándékozta minden idők legsikeresebb fantomképrajzolójának a világrekordját.

Sikereit Gibson többek között annak köszönheti, hogy a legtöbb fantomképművésszel ellentétben nem fekete-fehérben, hanem színesben örökíti meg a feltételezett elkövetők arcát, így megkönnyíti a szemtanúknak a felidézést. Általában mintegy 20 kilónyi felszerelést cipel magával minden rajz elkészítéséhez, vonalzókat, stencileket, különböző színárnyalatú ceruzákat és egy nagy mappát rengeteg orr-, áll-, száj- és szemtípussal.

A legidősebb gamer

Több mint 500 ezren követik feliratkozóként egy japán nagymama, Mori Hamako videójátékokkal foglalkozó YouTube-csatornáját, akit tavaly hivatalosan is a világ legidősebb videójáték-őrültjeként ismert el a Guinness-rekordok Könyve. A 91 éves asszonyt még az ötvenes évei elején ejtette rabul a virtuális világ, és a következő négy évtizedet folyamatos gyakorlással, fejlődéssel töltötte. Mint mondja, kezdetben különösen az akciójátékok jelentettek kihívást számára, ma azonban épp a Grand Theft Auto (GTA) sorozatot tekinti a kedvencének.

A Gamer Grandma (Videójátékos Nagyi) csatorna tulajdonosa hétről hétre tölti fel az újabb gameplay-videókat (vagyis olyan képernyőfelvételeket, melyeken saját magát rögzíti játék közben), érdeklődése a Minecrafttól egészen az idei év legnépszerűbb horrorjátékáig, a Resident Evil Village-ig terjed, a lelkes követők pedig átértékelik a lekicsinylő szófordulatot, miszerint „úgy játszol, mint a nagymamád”.

A sörivó miniszterelnök

Robert James Hawke 1983 és 1991 között szolgált Ausztrália miniszterelnökeként (sokak szerint ő volt a szigetország egyik legkiválóbb vezetője), évtizedekkel korábban azonban egészen más téren bizonyította rátermettségét: világrekordot állított fel sörivásban. Az 1929-ben született (és 2019-ben elhunyt) Hawke gyerek- és kamaszkorát tragédiák árnyékolták be: bátyja, Neil 17 évesen elhunyt agyhártyagyulladás következtében, ő maga pedig szintén 17 évesen majdnem halálos motorbalesetet szenvedett.

Bob Hawke ausztrál miniszterelnök kedvenc italával.
Bob Hawke ausztrál miniszterelnök kedvenc italával.Mark Metcalfe / Getty Images Hungary

Miután a fiatalember napokig kómában feküdt, végül mégis felébredt és teljesen felgyógyult: úgy gondolta, hihetetlen visszatérése az életbe egy jel és ezentúl minden erejével azon kell dolgoznia, hogy valami különlegeset vigyen végbe. Egy évre rá belépett az ausztrál Munkáspártba és felvételizett a jogi egyetemre. Később ösztöndíjjal az Oxford Egyetemen tanulhatott, ahol nem csak tanulmányaiban, de bizonyos szabadidős tevékenységekben is élen járt: egy alkalommal 1,4 liternyi sört gurított le a torkán 11 másodperc alatt, ami máig világrekordot jelent. A mutatványra egyébként egy hagyományos kollégista heccszertartás során, büntetésből került sor. Hawke később azt nyilatkozta, ez a fiatalkori tette több választó szimpátiáját nyerte meg számára, mint bármely politikai ígérete vagy kampányfogása.

A leghosszabb ébrenlét világcsúcsa

Egyesek a végletekig képesek sanyargatni magukat a tudomány kedvéért. Így tett egy San Diegó-i középiskolás, Randy Gardner is, aki 1963 decemberében úgy döntött, igazán extrém kísérlettel próbálja megnyerni az iskolai tudományos versenyt: kipróbálja, mennyi ideig képes egy ember alvás nélkül létezni. Az ambiciózus projektről tudomást szerzett a leghíresebb amerikai alváskutató, dr. William Dement is, aki azonnal a helyszínre sietett, hogy szakszerű nyomon követést és ellenőrzést biztosítson Gardner számára. A rekordkísérletből országos médiaszenzáció lett, abban az évben csak a Kennedy-gyilkosságról és a Beatlesről cikkeztek annyit az amerikai lapok, mint Gardnerről, aki szó szerint az életét kockáztatta.

Randy Gardner a kísérlet alatt.
Randy Gardner a kísérlet alatt.

A fiatalember szervezetét alaposan megviselte a kísérlet, melynek során végül 11 napot és 25 percet, vagyis összesen 264,4 órát töltött ébren – ezzel megdöntötte a korábbi világcsúcsot, amelyet egy hawaii lemezlovas tartott, aki 260 órát bírt ki egyhuzamban alvás nélkül. Gardner szervezete és elméje nem szenvedett maradandó károsodást, aminek oka a kutatók szerint abban rejlik, hogy az agy egyes részei képesek szundítani és regenerálódni, míg a test maga ébren van. A rekordkísérlet veszélyessége miatt a Guinness-rekordok Könyve beszüntette ezt a kategóriát, így nem tudni, ma is Gardner tartja-e a világcsúcsot. Az amerikai fiúnak több kihívója is akadt, de hivatalosan egyikük teljesítményét sem ismerték el.

A leghangosabb kiáltás világrekordere

Jóval kevésbé veszélyes, de sokkal bizarrabb módon írta be magát a rekordok könyvébe egy belfasti tanítónő, Annalisa Flanagan: a hölgy egy ízben 121,7 decibeles hangerővel, vagyis egy vadászrepülő vagy egy durva rockkoncert hangerejével kiáltott „Csendet!” a diákjainak. Flanagan korábban egy egyházi táborban tartott versengésen, saját ikertestvérét legyőzve már csúcsot döntött 119,4 decibellel, 1994-es világrekordját pedig azóta sem sikerült megdönteni. Nemcsak diákjai – akik olykor az iskolából kikerülve is meg-megkérdezik egykori tanítójukat, ha összefutnak vele, hogy még mindig ő tartja-e a rekordot –, de Corey Taylor, a Slipknot és a Stone Sour énekese is elismerően nyilatkozott a kivételes hangerejű nő teljesítményéről.

A legnagyobb liftes zuhanás túlélője

Betty Lou Oliver felépülése után.
Betty Lou Oliver felépülése után.Bettmann / Getty Images Hungary

1945. július 28-án a ködös időjárás miatt egy New York felett szálló amerikai vadászrepülő megzavarodott és nekizuhant az Empire State Building épületének (a katasztrófát döbbenten figyelő járókelők azt hitték, japán kamikaze gép követett el merényletet az ikonikus felhőkarcoló ellen), és a balesetben a repülő háromfős személyzetén kívül tizenegy irodai munkás is életét vesztette. A húszéves liftkezelő lány, Betty Lou Oliver a tragédia pillanatában éppen az egyik felvonóban tartózkodott, amikor a repülőgép becsapódott néhány szinttel lejjebb. A lift zuhanni kezdett és meg sem állt az alagsorig, így utasa 75 emeleten, nagyjából 300 méteren keresztül esett lefelé.

A mentőcsapatok mégis élve hozták ki a romok közül a lányt, aki ezzel hivatalosan is a legnagyobb liftes zuhanást túlélt személyként került be a rekordok könyvébe, történetét felkapták az újságok, híressé téve a hihetetlen túlélőt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra