Igaz, hogy az aranyhalnak csak 3 másodperces a memóriája?

tcs cover

Az elterjedt nézet szerint az aranyhalaknak olyan szörnyű a memóriájuk, hogy egy eseményre csak néhány másodpercig tudnak visszaemlékezni. De mit mondanak erről a kutatások?

Az aranyhal rövid memóriájáról szóló híresztelések a mai napig tartják magukat, függetlenül attól, hogy merre járunk a világban. Culum Brown, az ausztrál Macquarie Egyetem halszakértője szerint különbség csak abban van, hogy egyes helyeken 2-3 másodpercről, míg máshol 10 másodpercről beszélnek, de az időtartam mindig ilyen rövid.

Mi az igazság az aranyhal 3 másodperces memóriájáról?

A valóságban az aranyhalnak (Carassius auratus) sokkal jobb a memóriája: nem másodpercekben, hanem hosszú hetekben, hónapokban vagy akár években is mérhető – árulta el a Live Science kérdésére a szakember, aki szerint a témában már számos kutatás született, melyek alátámasztották a számokat.

„Annak ellenére, hogy mit gondolnak róluk, az aranyhalak igazából nagyon is intelligensek. Az ’50-es, ’60-as évek tudjuk, hogy meglehetősen jó a memóriájuk” – mondja a kutató.

Brown maga is több mint 25 éve tanulmányozza a halak, köztük az aranyhalak intelligenciáját, és úgy véli, az elterjedt tévhit részben tudatlanságból, részben pedig a haltartók rossz gyakorlatából fakad, akik gyakran unalmas kis akváriumokba kényszerítik kedvenceiket. A kutatók azonban máshogy tekintenek rájuk, hiszen a tudományos eredmények alapján emlékezetük annyira lenyűgöző, hogy még mintaként is szolgálnak a halak memóriájának, tanulási képességeinek vizsgálatához.

Van, amire jobban emlékeznek

Az eddigi tanulmányok többsége a táplálkozás irányából közelítette meg a kérdést, ami számos érdekes tanulsággal szolgált. Ha például az aranyhalakat mindig az akváriumnak ugyanannál az oldalánál etetik, akkor hamar megtanulják, hogy az etetési időben ott kell maradniuk, akár kapnak enni, akár nem. Hasonlóképpen, amikor egy piros lapát meglökéséért élelem jár, de a kékért nem, az aranyhalak gyorsan rájönnek, hogy melyik a jó választás, majd a későbbiekben is kitartanak mellette. A kísérleteket más jelzésekkel, így buborékokkal és zenével is megismételték.

Az aranyhalaknak nemcsak a memóriájuk kiemelkedő, hanem kiváló problémamegoldók is: képesek megtanulni, hogy jussanak ki egy hálóból, vagy hogy igazodjanak el egy útvesztőben. Sőt, a különféle feladatokat hetekkel, hónapokkal vagy évekkel később is végre tudják hajtani. Más bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy az aranyhalak hosszas szétválasztás után is felismernek más egyedeket.

Egy ilyen kicsi és sivár akváriumban nem nagyon van mire emlékezni
Egy ilyen kicsi és sivár akváriumban nem nagyon van mire emlékezniVladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

E megállapításokon túl rengeteg anekdotikus információ áll rendelkezésre aranyhal-tulajdonosoktól is, akik saját bevallásuk szerint összetett viselkedésformákat figyelnek meg a kedvenceikkel történő kommunikáció során. Vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy aranyhaluk képes megkülönböztetni őket más személyektől.

Hogy az aranyhalak memóriája pontosan meddig terjed, azt nehéz közelebbről meghatározni, mivel egy ijesztő esemény például jobban megragadhat bennük, mint egy hétköznapi történés. Csak egy biztos: jóval több, mint három másodpercről van szó.

Több figyelmet érdemelnének

A szerteágazó kutatások ellenére az aranyhalak memóriájának megítélése alig mutat bármiféle javulást. Brown szerint ez annak is köszönhető, hogy a halaknak komoly PR-problémáik vannak. A legtöbb ember ugyanis nemigen találkozik élő halakkal a mindennapok során, vagy ha mégis, akkor sem lép velük olyan interakcióba, mint más állatokkal, és ez a tévhitek terjedését erősíti. A szakember itt újra megemlítette a haltartók felelősségét, akik nem veszik figyelembe az aranyhalak igényeit, amikor apró kis tartályokba teszik őket.

„A megfelelően gondozott aranyhalak akár 20 évig is elélhetnek, ezért a tulajdonosoknak nagyobb akváriumokat kellene biztosítaniuk a számukra, ahová érdekes tárgyak és társhalak is kerülnek, illetve több időt kéne szakítaniuk rá, hogy játsszanak velük és trükköket tanítsanak nekik” – tette hozzá.

Ha érdekelnek a természet csodái, szemezgess sorozatunk előző részei között!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra