18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

400 méter magasból vetette ki magát a férfi a lángoló World Trade Centerből

Fénnyel írt történelem

longform-falling-man-ap-1536604107
Olvasási idő kb. 5 perc

A 2001. szeptember 11-én a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen végrehajtott terrortámadás az egész nyugati világot megrázta, és egy csapásra véget vetett a ’90-es évek optimista elképzelésének, miszerint a hidegháború lezárultával tartós béke köszönthet bolygónkra. A végzetes napon készült sajtófotók közül nem a tornyok pusztulását, hanem egyetlen magányos ember halálugrását megörökítő kép kapta a legnagyobb publicitást és a legmegosztóbb véleményeket. De ki lehetett a rejtélyes férfi, aki több száz méter magasból kivetette magát a lángok martalékává váló épületből?

100-200 ember vetette magát a halálba

Az Al-Kaida által végrehajtott terrortámadás a hivatalos adatok szerint 2977 áldozatot követelt, akik közül 2763 személy az ikertornyokban vagy azok közvetlen környezetében lelte halálát – kevésbé ismert tény, hogy a két toronyban rekedt emberek közül legalább kétszázan (más becslések szerint százan) önszántukból vetettek véget az életüknek, inkább kiugrottak az ablakon 300-400 méter magasból, mintsem hogy a lángok és a fullasztó füst között pusztuljanak el.

A halálugrók nagyobbik része az északi torony felsőbb szintjeiről vetette ki magát, melyet elsőként ért támadás, reggel 8 óra 46 perckor; egyesek maguk törték be az ablakokat, mások kerestek egy már elpusztult ablakot, sokan az épület legfelső szintjén található luxusétterem, a Windows on the World (Ablakok a világra) panorámaablakait választották. Az alant álló döbbent szemlélők beszámolója szerint az öngyilkosok gyakran szervezettnek tűnő koreográfia szerint, sorban egymás után ugrottak a mélybe, a több száz méteres, 240 km/órás zuhanás végén pedig mindnyájan azonnal szörnyethaltak.

Hidegvérűnek és szadistának titulálták a fotóst

Richard Drew felvétele egy közismert képkivágatban
Richard Drew felvétele egy közismert képkivágatbanWikimedia Commons

Richard Drew, az Associated Press (AP) hírügynökség akkor 54 éves, veterán fotóriportere, aki három évtizeddel korábban Robert Kennedy meggyilkolását is megörökítette gépével, a lehető legártatlanabb témát, egy várandós nőknek készített ruhakollekció bemutatóját fényképezte az ikertornyoktól 5 kilométerre található manhattani Bryant Parkban, amikor váratlan telefonhívást kapott a főszerkesztőjétől, miszerint a World Trade Centernél elszabadult a pokol. A fotós metróval utazott gyorsan a helyszínre, ahol egészen a déli torony összeomlásáig és a helyszín evakuálásáig dokumentálta a horrorisztikus eseményeket.

Drew elmondása szerint a legnagyobb sokk akkor érte, amikor úgy hallotta, mintha betonvakolat potyogna az egyik toronyból, feltekintve azonban döbbenten látta, hogy emberek hullnak alá – teleobjektívjével azonnal követni kezdte a zuhanókat, és 12 fényképet lőtt a témában. A legjobban sikerült felvételen egy fekete nadrágot és fehér felsőt viselő férfi látható, amint látszólag egyenes vonalban repül a talaj felé; ez azonban csupán illúzió, valójában – mint a többi fénykép bizonyítja – a férfi zuhanása közben folyamatosan, tehetetlenül forgott a levegőben.

A megrázó fénykép másnap a New York Times 7. oldalán jelent meg, illetve világszerte számos más napilap és magazin is átvette, és szinte azonnal heves tiltakozásokat szült: számos olvasó érzéketlennek, barbárnak, hidegvérűnek és szadistának nyilvánította a felvételt, amely semmibe veszi ártatlan emberek tragédiáját, a Time magazin ezért egyetlen közlés után nem is volt hajlandó többet publikálni saját hasábjain Drew fotóját. Idővel a közvélemény mégis megenyhült a brutális felvételt illetően, néhány évvel később már minden idők egyik legkiválóbb és leghatásosabb riportfotójának titulálták a Zuhanó férfi címmel ismertté vált művet.

Egy másik tragikus öngyilkosság szeptember 11-én
Egy másik tragikus öngyilkosság szeptember 11-énJose Jimenez/Primera Hora / Getty Images Hungary

Máig rejtély, ki lehetett a zuhanó férfi

A képen látható személy kilétét illetően több teória is született, azonban egyik sem bizonyítható minden kétséget kizáróan. Peter Cheney kanadai újságíró egy Norberto Hernandez nevű férfira gyanakodott, aki szakácsként dolgozott az említett Windows on the World étteremben – feltételezését erősítette a zuhanó férfi által viselt fehér felső, amely könnyen szakácsruha is lehet, illetve a férfi latin származásra utaló sötétbarna bőrszíne. Hernandez családja kezdetben megerősítette a riporter gyanúját, a fénykép alaposabb vizsgálata után megváltoztatták véleményüket, és úgy nyilatkoztak, szerintük nem a rokonuk volt a híressé vált halálugró.

Az Esquire magazin munkatársa, Tom Junod szintén előállt egy teóriával, miszerint a képen látható személy Jonathan Briley 43 éves hangtechnikus volt, aki szintén a luxusétterem alkalmazásában állt: feltételezését igazolta az étterem főszakácsa, aki szerint a zuhanó férfi testalkata és ruházata megegyezik Briley-éval, míg egy másik felvételen narancssárga ing látszik kibuggyanni a fehér felső alól, melyhez hasonlót a hangtechnikus gyakran viselt. A férfi nővére, Gwendolyn azt nyilatkozta, a fotót látva szinte biztos volt benne, hogy Jonathan lehetett a halálugró; szintén fontos adalék, hogy Briley – akinek bátyja, Alex a Village People diszkózenekar alapító tagja volt – asztmás volt, vagyis nem bírta volna sokáig a fullasztó, füsttel teli környezetben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek