Így tarthatod meg a férjed hosszú távon – 7 tanács nőknek a 20. század első feléből

GettyImages-143917543

Az elmúlt hetven-nyolcvan évben fokozatosan egyre inkább háttérbe szorultak a hagyományosnak gondolt nemi szerepeket illető társadalmi sztereotípiák, az 1930-as, ’40-es, ’50-es években azonban még virágkorát élte a kenyérkereső férj és a háztartással foglalkozó, gyerekeket nevelő, a „ház urának” engedelmességgel tartozó feleség „ideálja”.

Nem csoda, hogy a legtöbb „hasznos” párkapcsolati tanács, amit a nők akkoriban kaptak, azt próbálta beléjük sulykolni: a hosszú, szerető kapcsolat titka, ha nem vagy láb alatt, és hagyod, hogy a férjed döntsön mindenben. A Mentalfloss cikke 7 ehhez hasonló jó tanácsot gyűjtött össze korabeli könyvekből és magazinokból.

1. Ne beszélj feleslegesen

Amikor férjed fáradtan hazatér a munkából, semmi másra nem vágyik, mint egy kis pihenésre, kikapcsolódásra: egyáltalán nem érdeklik a háztartás körüli ügyes-bajos gondok, a szomszédok, ismerősök körében terjedő pletykák és az, hogy te éppen milyen gondolatokat forgatsz a fejedben, ezért igyekezz megkímélni őt ezektől. A felesleges fecsegés untatja, sőt, felidegesíti a férfit, és könnyen tönkreteheti a kapcsolatot – ugyanakkor te mindig türelmesen hallgasd végig a férjed, sőt, ha kell, istápold a lelkét, az egóját, amit a munkahelyén gyakran földbe döngölnek. A munka a rohanás és a konfliktusok világa, ezért az otthon mindig legyen a béke szigete – tanácsolja egy 1943-ban megjelent útmutató könyv.

2. Főzz jól

A férfit természetesen a hasán keresztül lehet a legkönnyebben megfogni, illetve megtartani: igyekezz mindig a legjobb ételeket tálalni számára. A rossz otthoni koszt nem csak vitát szülhet kettőtök között, arra is ráviheti a férjed, hogy olcsó étkezőkbe, sőt, kocsmákba, lebujokba járjon ebédelni, vacsorázni – a züllést érdemes csírájában elfojtani, ehhez pedig meg kell tanulnod kiválóan sütni-főzni.

3. Adj a külsőségekre

Idealizált amerikai feleségkép az 1950-es évekből
Idealizált amerikai feleségkép az 1950-es évekbőlClassicStock / Getty Images Hungary

Saját megjelenésedet illetően is hasonló a helyzet: ha nem adsz magadra, elhanyagolod a külsődet, nem tűnsz eléggé kívánatosnak a férjed szemében, ne csodálkozz, hogy az urad félrelép. Nem kell azonban szeretőt tartania, ha otthon is megkapja mindazt, amire a szeme vágyik – áll egy 1951-es, férjes asszonyoknak írt útmutatóban.

4. Ne legyél se fridzsider, se szexvámpír

Az első pontban említett könyv egyértelműen az arany középút mellett érvel, ha a szexualitásról van szó: a „szexmániás” nők, akik túl sokat követelnek férjüktől az ágyban, könnyen kiszívják párjuk energiáit, ellenben a „frigid” feleségek, akik szinte sosem hajlandóak házaséletet élni, éppen ezzel teszik tönkre a kapcsolatot. És még véletlenül se ismerd be a férjednek, ha bármelyik típushoz tartozol a kettőből, ugyanis azt hiszi majd, miatta vannak a problémák, és súlyos károkat szenved a férfiúi önbizalma.

5. A megfelelő bugyi kulcsfontosságú

Egy hölgynek minden esetben ügyelnie kell ruhái tisztaságára és ízléses, makulátlan mivoltára – a legfontosabb természetesen az alsónemű, melynek nem csak kifogástalanul tisztának, de a férfi számára izgatónak is kell lennie. Nem is gondolnád, mennyi minden múlik a megfelelő bugyi kiválasztásán, egész házaséletedet befolyásolhatja az, hogy mit viselsz „odalent” – tanácsolja egy 1917-es, szexualitásról szóló könyv szerzője a női olvasóknak.

6. Nézd el neki, ha néha félrelép

Természetesen előfordulhat, hogy hiába minden igyekezet, a férfi mégis más nők körében keresi a boldogságot: ez nyilván bántja, felháborítja a feleséget, néhány apró botlás azonban elnézhető, így a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, a megbocsátás. Sőt, a legjobb, ha a férjed nem is tudja meg, hogy rájöttél a titokra – nem éri meg feláldozni a stabil párkapcsolatod amiatt, mert párod egyszer-kétszer „véletlenül” félrelépett.

7. Ne felejtsd el, hogy ő a főnök

Végezetül, a legfontosabb tanács: mindig tartsd észben, hogy férjed hordja a nadrágot, ő a család feje, te tartozol engedelmességgel neki, és nem fordítva – mondja a „bölcs” útmutatás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra