Hogyan működik a könnygáz, és miért ezzel oszlatják a tömeget?

Elég csak a júniusban Amerikában zajlott tüntetésekre gondolni, hogy észrevegyük, a rendőrség a tömegoszlatás során gyakran él könnygázzal. De milyen hatásai is vannak ennek pontosan, és mit tehet az, aki kapcsolatba került vele?

Könnygázt először a francia hadsereg használt az első világháború csatáiban. A cél az volt, hogy az ellenséges katonákat „kifüstöljék” a lövészárokból, és ezt sikerült is teljesíteni. A könnygáz ugyanis nem csupán a szem könnyezését okozza, hanem hatóanyagtól függően akár tüdőproblémák és mérgezéses tünetek is előfordulhatnak. A dezorientáltság, a köhögés, a bőr és a szem erős fájdalma is a tünetek közé tartozik, pláne ha a legerősebb könnygázt vetik be.

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad

1997 óta már tilos a könnygáz használata, legalábbis a nemzetközi konfliktusokban és háborúkban. Ugyanakkor a helyi hatóságok dönthetnek a polgári lakosság körében történő használatáról sportmeccsek, utcai tüntetések esetén, amikor a céljuk az emberek szétoszlatása, illetve a lázadás elleni védekezés. A gáz úgy fegyverzi le a konfliktusban részt vevőket, hogy közben nem kell hozzájuk közel menni, harcokba bocsátkozni, más fegyvereket bevetni. Ugyanakkor a könnygáz nem könnyed kis játékszer, és nem is jelenti minden esetben a „legjobb megoldást”.

Egy kaliforniai tüntető próbálja visszahajítani a rendőrökre a könnygázgránátot
Egy kaliforniai tüntető próbálja visszahajítani a rendőrökre a könnygázgránátotSOPA Images / Getty Images Hungary

Mit csinál a szervezettel?

A könnygáz ideiglenesen komoly üzemzavart okozhat, mivel erősen irritálja a szemet, a szájat, a torkot, a tüdőt és a bőrt. A legelőször használt könnygáztípust CR-nek nevezték, hatóanyaga a dibenzoxazepin volt. Ez erős méreg, ami nemcsak arra veszélyes, aki másokat támad meg vele, de magára a támadóra is. A kristályos anyag a bőrirritáción kívül olyan szintű köhögést, nehézlégzést, idegrendszeri zavarokat (például vakságot) okoz, hogy használatát az egész Európai Unión belül megtiltották, és a rendőrségek sem használhatják. Az anyagról nem árt tudni ezenkívül, hogy rákkeltő, a bőrön kémiai égést okozhat, és zárt térben viszonylag hamar belélegezhető belőle a halált okozó dózis.

Ennél némileg humánusabb a 6-10-szer gyengébb CN, azaz a klór-acetofenon. Ezt 1871-ben fedezték fel, ez az az anyag, ami a legtöbb könnygázspray-ben, töltényben, gránátban megtalálható. Sűrű ködöt képez, erősen irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

A könnygáz harmadik, leggyengébb változata a CS nevet viseli, hatóanyaga az orto-klorobenzilidén-malononitril. Ez nem párolog kristályos formában sem, mint ahogy a CN teszi, nem is gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd anyag, irritáló hatása is gyengébb, de tud valamit, amit a társai nem: nemcsak irritálja a vele érintkezésbe kerülő testrészeket, hanem rosszullétet, vérnyomás-emelkedést, hányást okozhat. A gáz ugyanis megcélozza a sejtekben található TRPA1-specifikus receptorokat, amelyek felgyorsítják az idegrendszer fájdalmának érzékelését. Amint a szer érintkezésbe kerül a testtel, az immunrendszer idegen anyagként azonosítja, és hatalmas adag könnyel, illetve nyálkával, nyállal próbál megszabadulni tőle.

Akár a CN-ről, akár a CS-ről van szó, előfordulhat, hogy az áldozatok nem ússzák meg félórányi könnyezéssel, köhögéssel és dezorientációval: nagy adagban adva gyengébb szervezetű, krónikus betegséggel küzdő embereknél, vagy mondjuk gyerekeknél, sokkal súlyosabb következmények jelentkezhetnek, például a bőr kémiai megégése, vérzés, hányás, fulladás, a szem szaruhártyájának égési sérülése, a szemideg károsodása. A könnygáz okozta halál ritka ugyan, de előfordul. 

Mit tud a paprikaspray?

Egyes esetekben a fent felsorolt anyagok helyett kapszaicint, a paprika erejéért felelős vegyületet vetnek be, a köznyelvben ezt hívjuk paprikaspray-nek. Maga az anyag kicsi felhőt képez, hamarabb leülepszik, mint a könnygáz, ám nem oldódik vízben, tehát nem lehet egy kiadós mosakodással megszabadulni tőle. Irritálja a szemet, orrot, torkot, köhögésre és könnyezésre késztet, és ez a hatás akár háromnegyed órán át fennmaradhat, ám még így is kisebb károkat okoz, mint a CN vagy a CS.

Ezen a török nőn jól látszik a könnygáz hatása
Ezen a török nőn jól látszik a könnygáz hatásaHamon Nasiri Honarvar / Getty Images Hungary

Nem véd ellene a maszk sem?

Mit tehetünk, ha érintkezésbe kerültünk a könnygázzal? Először is kerüljünk olyan messzire a forrásától, amennyire csak tudunk. Ezután – hacsak nem paprikaspray-ről van szó – próbálkozhatunk a vizes öblítéssel, folyó víz hiányában jó a vizes ronggyal történő törölgetés is. A sminket azonnal mossuk le, mert ahhoz hozzátapad a gáz hatóanyaga. A szemünkre azonban nagyon vigyázzunk: minél többet dörzsöljük, annál több gázt préselünk bele, ezért inkább a bő vizes, folyamatos öblögetés ajánlott. Amennyiben kontaktlencsét viselünk, tiszta kézzel próbáljuk meg eltávolítani, vagy forduljunk szemészhez, alatta ugyanis koncentráltan megmaradhat a kémiai anyag, további károkat okozva. Minden olyan ruhát vegyünk le magunkról, ami érintkezett könnygázzal, így elkerülhetjük a bőr további irritációját. Ha van rá lehetőségünk, egy kiadós zuhany és mosakodás segít az egész testet leöblíteni. Amennyiben azonban félórányi zuhanyzás után is fájdalmat, tüneteket észlelünk, forduljunk orvoshoz. 

A könnygáz és a koronavírus kapcsolata

A könnygáznak olyan hatása van a légzőrendszerre, ami kérdéseket vet fel a jelenlegi, koronavírussal küzdő világunkban történő használatával kapcsolatban. Bár Magyarországon olyan alacsony maradt az esetszám, hogy megszüntethették a korlátozásokat, ez Amerikának nem mindegyik részére igaz. A júniusi tüntetések alatt használt könnygáz azért is veszélyes, mert növelheti a Covid-19 kockázatát azáltal, hogy a légzőrendszert érzékenyebbé teszi a fertőzésre, súlyosbítja a meglévő gyulladást és köhögést okoz. Különösen fontos ez annak a ténynek a tudatában, hogy az alacsony jövedelmű, zsúfolt lakhelyen élő afroamerikaiak körében jóval gyakrabban jelentkezik a koronavírus is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Kinek van joga használni?

A CN és CS, illetve a kapszaicin is használatban van a rendfenntartó erők körében, bár az ötvenes évek óta a CS a legelterjedtebb. A legtöbb esetben gránátvetővel lövik ki, a lövedék pedig izzik, amikor földet ér, tehát ha hozzányúlnak, vagy valakit eltalál, még komolyabb sérülések jelentkezhetnek. Nem véletlen, hogy a könnygázt tartalmazó önvédelmi fegyverek kereskedelmét is korlátozzák. Általában 20 gramm töltősúly alatti spray-ket vásárolhatunk szakboltokban, de a vásárlás és a birtoklás is életkorhoz kötött, azaz 18 év alatti személynek tilos. Önvédelmi eszközként történő használatával kapcsolatban érdemes előzetesen tájékozódni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra