Téged megismer a párod smink nélkül?

Szerelmespár az ágyban, közeledik a reggel. A nő óvatosan kisurran az ágyból, hogy amíg a másik alszik, fogat mosson, szempillát fessen, karikákat halványítson, majd úgy csúszik vissza a paplan alá, mintha minden egyes reggel ilyen tökéletesen nézne ki. Láttál már ilyet filmen?

A baj az, hogy ez a jelenség sajnos nem marad a filmek világában, hanem mindennapos jelenséggé vált a nők körében. Egy svéd beauty-tech cég, a Foreo saját felmérést is készített ez ügyben saját globális adatbázisuk körében, amiből kiderül, hogy az éppen bimbózó párkapcsolatokban 4 nőből 1 már eleve sminkben fekszik le aludni, a megkérdezett 2400 nőből 1400 pedig fél órát lecsíp az alvásidejéből, csak hogy reggel elkészíthesse az arcát. A megkérdezettek 91 százaléka a friss kapcsolat első 2-4 hónapjában folyamatosan fenntartja a látszatot, és csak utána képes annyira ellazulni, hogy kikészítés nélkül is mutatkozzon a párja előtt. Ez már csak azért is ironikus, mert a cég férfiakat is megkérdezett, akiknek a 96 százaléka egyáltalán nem értette, mi ez a mizéria az esti és reggeli készülődés körül, sőt, 44 százalékuk épphogy a sminket találta ellenszenvesnek. Ugyanakkor a férfiak véleménye kevéssé van hatással a nőkre: egy 2018-as brit kutatás során például kiderült, hogy 20 férfiból 1 soha nem látta még a szerelmét festék nélkül. Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre: Vajon tényleg ilyen sok nő sminkel állandó jelleggel?

Kisminkeled magad, mielőtt a párod felébredne?

Mondd, hogy jó reggelt!

A smink a női fegyvertár része: képes visszaadni az önbizalmunkat, kiemelni azt, ami szép, elrejteni, amit kevésbé tartunk elfogadhatónak. Evolúciós szempontból is értelmezhető: ahhoz, hogy minél közelebb kerüljünk az utódok létrehozásához, fiatalnak, életerősnek, egészségesnek kell mutatnunk magunkat. A szolid sminket még a heteroszexualitással és a munkahelyi hitelességgel is kapcsolatba hozták már, a sminket használó nőknek pedig a férfiak nagyobb tekintélyt tulajdonítanak, míg a nők dominánsabbnak és a szexre nyitottabbnak látják kifestett társaikat. A smink tehát nemcsak festék és ecset, hanem egyfajta eszköztár, amivel a lelkünket (is) ápoljuk. Erősítjük az önbizalmunkat, ezáltal jobban érezzük magunkat, ez kihat a kisugárzásunkra, amitől több pozitív visszajelzést kapunk. A vicc az, hogy ugyanez a folyamat smink nélkül is végbemegy azokban, akiknek nincs szükségük festékre ahhoz, hogy megteljenek önbizalommal. Azok a nők, akik ritkábban viselnek sminket, általában nagyobb magabiztossággal, érzelmi stabilitással rendelkeznek, magasabb az önértékelésük, mint rendszeresen sminkelő társaiknak, sőt hitelesebbnek is tűnhetnek. 

„Ennek ellenére a sminkelés elterjedését az is erősíti, hogy kultúránkban elvárt női szerep az, hogy szépek, csinosak, kívánatosak legyünk, ennek pedig gyakran erőnkön felül is próbálunk megfelelni” – mondja Sákovics Diana pszichológus.

Hát persze, drágám, így ébredek minden reggel
Hát persze, drágám, így ébredek minden reggelVenerala / Getty Images Hungary

Hova mész, hova futsz? Mitől félsz ennyi hajnalon túl?

A felmérések eredménye szerint a nők egy jelentős hányada – azok, akik a párjuk előtt sem mernek smink nélkül mutatkozni – nagy valószínűséggel fél. Elbújnak a festett maszk mögé, és csak akkor mernek előjönni alóla, amikor senki sem látja őket. S miután ők is félve pillantanak a tükörbe ébredés után, úgy gondolják, párjuk is megrémülne, ha meglátná az igaz valót. Sokan közülük talán azt gondolják, csak akkor van esélyük boldog párkapcsolatra, ha gondosan eltakarják a hibáikat, és vastagon kiemelik azt, ami szép rajtuk – bár valójában így esélyt sem adnak arra, hogy valaki igaz valójukban megszeresse őket.

Ez a folyamat ugyanis nem áll meg a sminknél. Néhányan képesek csakis a saját lakásukban vécére menni, egy közös utazáson, nászúton a saját egészségüket kockáztatva mindent visszatartani, rengeteg pénzt áldozni a tökéletes külsőre, gyógyszereket szedni, szájvizet inni, lopakodni, szennyest más kukájába kidobni, órákat szervezkedni és pepecselni ahelyett, hogy egyszerűen hátradőlnének, és hagynák, hogy szeressék őket úgy, ahogy vannak. Aztán – ismét csak a felmérések adataira támaszkodunk – néhány hónap után elegük lesz (merthogy mindez fárasztó, ráadásul az állandó smink viselése egészségtelen), repedések keletkeznek a pajzson minden értelemben, és már eléggé biztosnak érzik a megszerzett pozíciójukat ahhoz, hogy elkezdjenek lazítani, smink nélkül is felébredni. A hab a tortán az, hogy a megkérdezett férfiak döntő többsége pedig erről az egészről nem tud semmit, de ha észre is veszi, magasról tesz rá.

Ki ez a nő az ágyamban? Este még másképp nézett ki...
Ki ez a nő az ágyamban? Este még másképp nézett ki...H. Armstrong Roberts/ClassicStoc / Getty Images Hungary

Aki szép, az reggel is szép

Nincs azzal semmi baj, ha tetszeni szeretnénk, ahogyan magával a sminkeléssel sincs, csupán a túlzásba vitelével. Alapvetően egy boldog párkapcsolathoz két emberre van szükség, nem két maszkra. Persze az első hónapokban mindenki természetes módon igyekszik a legszebb oldalát kidomborítani, ugyanakkor csak két valós lény között jöhet létre tartalmas kapcsolat. Ez igaz a külsőre és a belsőre egyaránt. Régen rossz, ha úgy véljük, csakis az állandóan felturbózott változatunk elfogadható mások számára, hiszen így figyelmünk nagy része nem magára az alakuló kapcsolatra, saját érzéseinkre terelődik, hanem az álcázásra. A másik félnek pedig meg sem adjuk a lehetőséget, hogy igaziságunkban ismerjen meg.

Az légy, aki vagy, érezd jól magad

Amire azonban igazán kíváncsiak vagyunk, az a valóság, méghozzá kendőzetlenül. Érdeklődés hiányában nem lennének olyan népszerűek a milliós látogatottságot hozó sztárok smink nélkül és a no make up selfie sorozatok. Persze a nézőkben van egy adagnyi káröröm, hiszen mindig jó érzés szembesülni azzal, hogy mások is éppolyan átlagosak, mint mi vagyunk, ugyanakkor az élénk érdeklődés nagy valószínűséggel azt jelzi, hogy tetszik nekünk az a bátorság, ahogyan mások álarc nélkül szembe mernek nézni az élettel. S ha nekik megy, talán legközelebb mi sem fecsérlünk el a közös alvásból félórákat csak azért, hogy ne látsszanak a karikák a szemünk alatt.

Hol kezdődik a baj?

Ha ma körbenézünk a plakátokon, reklámokban, a közösségi médiában, gyönyörű, szexi emberek vesznek minket körül. Ezt a vonzóságot, amit leginkább az evolúciós szempontból fontos ingerek túlhangsúlyozásával érik el – teszi hozzá Sákovics Diana. Mi pedig gyakran ezekhez a képekhez hasonlítjuk magukat: nem véletlen, hogy ilyen környezetben egyre nehezebb elégedettnek lenni a testünkkel, a megjelenésünkkel. Kamaszkorban a folyamatosan változó, érő testünk elfogadása alapesetben is feladat, de ebben a nehezített környezetben, ahol a szép a nagyon, a szuper szép, még nehezebb. 

Ha pedig valaki nincs kibékülve a saját testével, az számos lelki probléma forrása, a szorongás, a depresszív tünetek előszobája. A negatív testkép aztán az élet számos területére kihat a munkahelyi önérvényesítéstől a társas kapcsolatokon át a szexuális életig. Hiszen, ha én azon szorongok, hogy csúnya vagyok, hogy nem vagyok elég jó, így nem is vagyok teljesen szerethető, akkor az energiáim egy jelentős részét vélt hiányosságaim palástolására fordítom, elkerülöm azokat a helyzeteket, ahol megláthatnak, titkolózom, magamba zárkózom, így nem tudok szabadon részt venni a jelenben, az életemben, nem tudok oldottan együtt lenni a másikkal, nem tudom szabadon élvezni a szexet. Szélsőséges esetekben ez a szorongás olyan életminőség-romlással jár együtt, annyi mindenben gátol, hogy mindenképpen érdemes vele szakemberhez fordulni, megtalálni az utat az önelfogadás felé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra