31 évet jósol még az emberiségnek egy ausztrál kutatócsoport

2050-re végveszélybe sodródik az emberiség, ha nem kezdünk valamit a klímaváltozással – jósolják ausztrál tudósok.

A melbourne-i székhelyű Breakthrough National Center for Climate Restoration nevű kutatócsoport (is) meglehetősen borús jövőképet vázolt fel nemrégiben. Ők úgy kalkulálnak, hogy ha a jelenlegi iramban folytatódik a globális felmelegedés, harminc év múlva várható a világméretű környezeti és humanitárius válság – számol be a Medium.

Borús kilátások

A kutatók lemodellezték, mi történik, ha a 21. század felére az ipari forradalom előtti szinthez képest 3 °C-kal lesz magasabb a föld átlaghőmérséklete. Egyesek szerint ez még viszonylag optimista becslés, ugyanis ha nem csökken az üvegházhatású gázok légkörbe bocsátása, a felmelegedés szintje inkább a 4 fokhoz közelít majd.

Világvége 31 év múlva?
Világvége 31 év múlva?jcrosemann / Getty Images Hungary

Ha mégis a 3 fokos jóslat válik be, akkor az előrejelzés szerint 2050-re az emberiség 55 százaléka olyan területen fog élni, amely évente több mint húsz napon keresztül az emberi tűréshatárt meghaladó forrósággal néz szembe. Észak-Amerika lakóinak emellett olyan extrém időjárási jelenségeket kell majd elszenvedniük, mint az erdőtüzek, az országos hőhullám, az árvizek és a szárazság.

Romba dől a gazdaság és a környezet

A krónikus vízhiány világszerte kétmilliárd embert fog érinteni. Az élelmiszeripar hatalmasat zuhan, ugyanis a környezeti károk miatt a termőföldek jelentős része használhatatlan lesz a mezőgazdaság számára. A tengerszint emelkedése miatt a világ számos nagyvárosa élhetetlenné válik. Mumbai, Jakarta, Kanton, Hongkong, Sanghaj, Lagos, Bangkok és Manila elnéptelenedhetlek. Legalább egymilliárd embernek kell majd elhagynia az otthonát, ez a migrációs hullám pedig hatalmas politikai és humanitárius káoszhoz fog vezetni.

A világ számos ökoszisztémája is összeomlik, beleértve az Északi-sark, Amazónia és a Nagy-korallzátony élővilágát. Mai szemmel nehéz elképzelni az előrejelzésben felvázolt világot, de ha nem cselekszünk azonnal, az harminc éven belül rideg valósággá válhat – figyelmeztetnek a kutatók. Andrew King ausztrál klímatudós szerint – aki nem szerepelt a jelentés szerzői között – a jóslatok többsége valóban elképzelhető, a kérdés csupán az, milyen mértékben jelentkeznek majd a vázolt problémák. A végkifejlet a klímaváltozás mellett más tényezőktől, például a népességgyarapodás mértékétől is függ majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra