Lángol az Amazonas-esőerdő! Mit tehetek érte én, Európa közepén?

Egyre borzalmasabb képek látnak napvilágot a lángoló Amazonas-esőerdőről. Van, amin csak az égbe csapó tűzoszlopok és a mindent beborító füst látszik, és van olyan, űrben készült felvétel, amin foltokban izzik Dél-Amerika. Ahogyan a Notre-Dame esetében, most is ellepték a közösségi oldalakat ezek a fotók imádkozó emotikonokkal és szomorú arcú szmájlikkal. De vajon elég-e most az együttérzésünk?

Harmadik hete áll lángokban az amazonasi esőerdő. Persze erdőtüzek előfordulhatnak, de az INPE adatai szerint idén megdőlt a 2013-as rekord, január és augusztus között 74 000-et, augusztus 20-a óta pedig 9500-at észleltek a régióban. Ehhez nagyban hozzájárul a klímaváltozás okozta, egyre súlyosbodó szárazság, komolyabb problémát azonban az erdőirtások jelentenek, amivel a szarvasmarhatartásra teremtik meg a helyet. Az elmúlt ötven évben az amazonasi esőerdők 17 százaléka vált az irtások áldozatává. 

Persze együtt érezhetünk a füstbe borult Saõ Paolóban élőkkel, joggal hibáztathatjuk a brazil elnököt, Bolsonarót, elmélkedhetünk azon, hogy vajon mi lesz az itt élő őslakosokkal vagy az 5-10 millió állatfajjal, de tudnunk kell, hogy ez nemcsak egy messzi-messzi kontinens, hanem az egész világ problémája

Miért baj, hogy ég a föld tüdeje?

Az Amazonas-esőerdőt nem véletlenül nevezik a föld tüdejének is, ugyanis a bolygó légkörében található oxigén 20 százalékát termeli ki, elnyeli az üvegházhatású szén-dioxidot, valamint megtisztítja a levegőt. Amikor a fák égni kezdenek, szén-dioxid szabadul fel, ami nem csupán az egészségünkre káros, de még a globális felmelegedést is felgyorsítja. Minél kisebb egy erdő, annál kevesebb szén-dioxidot tud elnyelni. A WWF szerint

a trópusi esőerdők nélkül az üvegházhatás valószínűleg még erősebb lesz, az éghajlatváltozás pedig egyre súlyosbodhat a jövőben. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet a legrosszabb, ami történhet. A globális felmelegedés és az erdőirtások együttes erővel akár az amazóniai esőerdő teljes pusztulását is okozhatják. Ez egy 2016-os tanulmány szerint kétféleképpen következhet be: vagy az átlaghőmérséklet 4 fokos emelkedésével, vagy az erdős területek 40 százalékának kiirtásával. Ezek a feltételek megváltoztathatják a helyi klímát, és az Amazonas egyes részein az erdők helyét szavanna venné át.

Mit tehetsz te?

Lehet, hogy most már te is úgy érzed, hogy rád is tartozik, mi történik a több ezer kilométerre lángoló Amazonas-esőerdővel. De vajon mi az, amit innen tehetsz?

1. Beszélj róla

A WWF azt tanácsolja, hogy a lehető legtöbb fórumon oszd meg másokkal, hogy éppen az ő jövőjüket is befolyásoló katasztrófa megy végbe a világ másik felén. Beszélj a barátaiddal és a családoddal, mondd el nekik, hogy mennyire fontos megőrizni a bolygónk egészségét.

2. Adományozz

Több csatornán is segíthetsz pénzadománnyal. A WWF a pénzből feltérképezi, hogy melyek azok a területek, ahol a legnagyobb a probléma; támogatja azokat a szervezeteket, amik a tűz terjedésének megfékezésén dolgoznak; fellép az erdőirtás ellen, illetve támogatja az erre irányuló törvények szigorítását a brazil parlamentben. Az Amazon Watch az esőerdő védelme mellett kiáll a helyi őslakosok érdekei mellett, és felhívja a figyelmet a klímaváltozásra.

3. Írj alá

Írd alá a Greenpeace petícióját, és segíts az esőerdők megóvásáért folytatott küzdelemben.

4. Vegyél földet

Segíts a Rainforest Trustnak esőerdő borította területeket felvásárolni. Ők azért küzdenek, hogy ezeken a területeken véget vessenek az élőhelyek pusztulásának. Akár egy dollárral is hozzájárulhatsz a projektjük sikeréhez.

Az erdőirtások nyomán nem marad élet
Az erdőirtások nyomán nem marad életBrasil2 / Getty Images Hungary

5. Használj kevesebb papírt

Csak akkor használj papírt, ha feltétlenül szükséges. Papíralapú könyv helyett részesítsd előnyben az e-könyvet, és ha lehet, válassz az esőesdőbarát (rainforest friendly) termékeket.

6. Egyél kevesebb húst, legyél vega

Csökkentsd a marhahúsfogyasztásodat. Az erdőirtások nyomán tartott állatok olcsó húsa sokszor a gyorsétteremi hamburgerekben vagy készételekben végzi. Ráadásul a nagyüzemi húsipar nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. 

7. Vásárolj pálmaolajmentesen

Ha fontos számodra az esőerdők védelme, azzal is segítheted a megőrzésüket, ha lemondasz a Nyugat-Afrikából származó pálmaolajjal készült termékekről (többek között kekszekben, csokoládékban, tusfürdőkben, samponokban, krémekben találhatod meg). Az esőerdők irtásával ugyanis az olajpálma-ültetvények számára teremtik meg a helyet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra