Tudod, mi él az agyadban? Baktérium, az!

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a belünkben élő baktériumok egy része az agyunk meghatározott pontjain is megtalálható. Ez a felfedezés közelebb vihet ahhoz, hogyan befolyásolják a baktériumok érzéseinket, viselkedésünket.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a bélflóránkban élő baktériumok, azaz a mikrobiomunk befolyásolja anyagcserénket, immunrendszerünk működését, hangulatunkat, a betegségekre való hajlamunkat, és számos olyan bonyolult képességünket is, mint az emlékezés vagy a tanulás. Az tehát már elfogadott tény, hogy a bélbaktériumainkkal közös rendszert alkotunk, de arról eddig nem tudtunk, hogy ezek nemcsak a beleinkben, hanem az agyunkban is élnek. A hírről a Science számolt be.

A felfedezést először a San Diego-i Neuroscience 2018 elnevezésű, évente megrendezett idegtudományi konferencián villantották meg az Alabama Egyetem munkatársai. A kutatásról egyelőre csak egy poszteren olvashattak az érdeklődők, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy még más vizsgálatoknak is igazolniuk kell a kutatási eredményeket. Ennek ellenére a hír tudományos körökben nagy port kavart, ami nem véletlen, hiszen a bélbaktériumok felfedezése óta kérdés, hogy vajon miként képesek befolyásolni az agyműködést és a viselkedésünket. Az, hogy a baktériumok nemcsak a beleinkben, de az agyunkban is megtalálhatóak, választ adhat erre a kérdésre.

Hogy mi van? Baktérium az agyamban?
Hogy mi van? Baktérium az agyamban?Shutterstock

Rosalinda Roberts neuroanatómus és kollégái egészséges és skizofrén emberek agyát vizsgálva fedezték fel az agybaktériumok jelenlétét. Az elemzésekből kiderült, hogy a belekből ismert lények tűntek fel az agyban is, ahol elkülönülve, jól meghatározható területeken rendezkedtek be, köztük olyan sejtekben is, amelyekről tudjuk, hogy jelentős szerepet játszanak a neuronok közötti kommunikációban. Arról egyelőre fogalmuk sincs a kutatóknak, hogyan juthattak be a baktériumok az agyba, de az állatkísérletekből és a baktériumok elhelyezkedéséből valószínűnek tűnik, hogy nem a halált követően, fertőzés hatására kerültek a vizsgált agymintákba. A vizsgálatokból még az sem tiszta, hogy vajon milyen szerepet töltenek be a baktériumok az agyunkban, de a kutatók gyulladás jeleit nem fedezték fel, így feltételezhetően kárt nem okoznak.

Megválaszolatlan kérdésből tehát akad még bőven, de a további kutatásokból talán megérthetjük a bennünket befolyásoló baktériumok bonyolult rendszerét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra