Tudod, mi él az agyadban? Baktérium, az!

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a belünkben élő baktériumok egy része az agyunk meghatározott pontjain is megtalálható. Ez a felfedezés közelebb vihet ahhoz, hogyan befolyásolják a baktériumok érzéseinket, viselkedésünket.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a bélflóránkban élő baktériumok, azaz a mikrobiomunk befolyásolja anyagcserénket, immunrendszerünk működését, hangulatunkat, a betegségekre való hajlamunkat, és számos olyan bonyolult képességünket is, mint az emlékezés vagy a tanulás. Az tehát már elfogadott tény, hogy a bélbaktériumainkkal közös rendszert alkotunk, de arról eddig nem tudtunk, hogy ezek nemcsak a beleinkben, hanem az agyunkban is élnek. A hírről a Science számolt be.

A felfedezést először a San Diego-i Neuroscience 2018 elnevezésű, évente megrendezett idegtudományi konferencián villantották meg az Alabama Egyetem munkatársai. A kutatásról egyelőre csak egy poszteren olvashattak az érdeklődők, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy még más vizsgálatoknak is igazolniuk kell a kutatási eredményeket. Ennek ellenére a hír tudományos körökben nagy port kavart, ami nem véletlen, hiszen a bélbaktériumok felfedezése óta kérdés, hogy vajon miként képesek befolyásolni az agyműködést és a viselkedésünket. Az, hogy a baktériumok nemcsak a beleinkben, de az agyunkban is megtalálhatóak, választ adhat erre a kérdésre.

Hogy mi van? Baktérium az agyamban?
Hogy mi van? Baktérium az agyamban?Fotó: Shutterstock

Rosalinda Roberts neuroanatómus és kollégái egészséges és skizofrén emberek agyát vizsgálva fedezték fel az agybaktériumok jelenlétét. Az elemzésekből kiderült, hogy a belekből ismert lények tűntek fel az agyban is, ahol elkülönülve, jól meghatározható területeken rendezkedtek be, köztük olyan sejtekben is, amelyekről tudjuk, hogy jelentős szerepet játszanak a neuronok közötti kommunikációban. Arról egyelőre fogalmuk sincs a kutatóknak, hogyan juthattak be a baktériumok az agyba, de az állatkísérletekből és a baktériumok elhelyezkedéséből valószínűnek tűnik, hogy nem a halált követően, fertőzés hatására kerültek a vizsgált agymintákba. A vizsgálatokból még az sem tiszta, hogy vajon milyen szerepet töltenek be a baktériumok az agyunkban, de a kutatók gyulladás jeleit nem fedezték fel, így feltételezhetően kárt nem okoznak.

Megválaszolatlan kérdésből tehát akad még bőven, de a további kutatásokból talán megérthetjük a bennünket befolyásoló baktériumok bonyolult rendszerét.

Mustra