A metakutató nem más, mint kutatókat kutató kutató. Igen, ilyen is van

Tekintve, hogy sok milliárd dollárt költenek el minden évben különböző tudományos kutatásokra világszerte, meglepő, hogy eddig viszonylag kevés figyelmet fordítottak a módszertan minőségére. Szerencsére itt vannak a metakutatók!

A tudományos publikációk színvonala gyakran hagy némi kívánnivalót maga után, ezért van szükség a tudományos mérések módszertani felülvizsgálatára. A kutatások kutatói, vagyis a metakutatók célja pedig éppen ez: tökéletesíteni a tudományos mérések metódusát, írja a Science .

A metakutatók első ránézésre egyszerű szőrszálhasogatásnak tetsző vizsgálatainak köszönhetően a kutatások hosszú távon eredményesebbé válhatnak, a tudományos munka hatékonysága pedig elvileg nőni fog. A tudóstársadalom ennek mégsem örül kitörő lelkesedéssel, néhány kutató kifejezetten rosszul viseli, ha addigi bevett tudományos gyakorlatát kétségbe vonják.

A törekvések pedig roppant egyszerűen megfogalmazhatóak: ha jobban megértjük, mit csinálunk, egészen biztos, hogy jobbá válhatunk saját tudományos területeinken.

Oké, de mit csinál egy metakutató napi nyolc órában?

Lássuk, milyen főbb kérdéseket is vizsgál munkanapjain egy hús-vér metatudós:

  • Helyesen használták-e a kutatók a különféle vizsgálati elrendezéseket, eszközöket, statisztikai elemzéseket?
  • Befolyásolhatták-e az eredményeket torzító tényezők, megkérdőjelezhető kutatási eljárások?
  • A kutatásban feltárt összefüggések tényleges ok-okozati viszonyban állnak, vagy más tényezőkkel is magyarázhatók a tapasztalt jelenségek?
  • A tanulmány jól illeszkedik-e a korábbi szakirodalomba, a szerzők megfelelően használják-e más kutatások eredményeit?
  • A szerzők saját szellemi termékei-e a kutatás eredményei?
  • Mennyire áttekinthető az elvégzett kutatás menete, megismételhető-e az eljárás, az ismételt vizsgálatok mennyiben hozzák ugyanazokat az eredményeket?
  • Kik és hogyan finanszírozzák a kutatási munkálatokat, fennállhat-e bármilyen érdekegyezés vagy -ütközés?
  • Hogyan kapnak nyilvánosságot a tudományos eredmények, hogyan jutnak el ezek az emberekhez?

Talán mondani sem kell, hogy valamilyen szempontból szinte minden tudományos publikáció tökéletesíthető. Ha pedig így van, meg is éri tökéletesíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra