Kínai cirkusz nem csak gyerekeknek

Kínából a Jinan Akrobata Csoport legjobb 40 artistája érkezett Budapestre, és előadásuk október 1-től egészen január 1-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Kína a cirkuszművészet születésének hazája, hiszen már több mint 4000 évvel ezelőtt különböző látványos mutatványokkal kápráztatták el a népes piacok közönségét.

A Fővárosi Nagycirkuszban utoljára 4 éves koromban jártam, annak is sírás lett a vége a hülye bohócok miatt. Érthető tehát, hogy fenntartásokkal indultam el a Fővárosi Nagycirkuszban vendégszereplő kínai FENMO társulat előadására is, ezt a fohászt motyogva: "Ne legyenek ijesztő bohócok, ne legyenek ijesztő bohócok!" Nem voltak. Az idén 40 éves Fővárosi Nagycirkusz egy olyan mesebirodalom, amiről a fene sem gondolná, hogy ilyen flottul működnek ott a dolgok, eleve azt is nehezen, hogy vannak emberek, akiket még érdekel a cirkusz. Hát bizony vannak, nem is kevesen.

Szerencsére nem volt bohóc

Nagyon sok általános iskolás gyerekcsoport volt jelen a majdnem teltházas előadáson, ami már csak azért is meglepő, mert október 1. óta van műsoron a FENMO előadása. Egészen jó helyen helyen ültünk, ráláttunk mindenre. Mögöttünk és előttünk gyerekek ültek, akik úgy szurkoltak, úgy izgultak, és úgy tapsoltak, hogy néhány perc után ránk is átragadt a gyermeki rácsodálkozásnak ez a tiszta és örömteli megnyilvánulása. Tapsoltunk, úristeneztünk, és néha nem mertünk odanézni.

Jinan Akrobata Csoport nagyon kitett magáért. A 2 órás előadás alatt nem győztünk ámulni és bámulni, hiszen amit ők csináltak, az nem egyszerű akrobatika volt, nem egyszerű egyensúlyozgatás mindenféle poharakkal, székekkel, ennél sokkal több volt. A fények, a kosztümök, és a Fővárosi Nagycirkusz Zenekara olyan transzba ejtették az embert nagyon rövid idő után, hogy alig tértünk magunkhoz.

Érdekességek a társulatról

A FEN és a MO szavak a színészek által használt sminkfestékre és az álarcokra utalnak, amelynek használatával tökéletesen azonosulhatnak szerepeikkel. Az “egyensúlyozott padok” produkciójukkal világbajnokságot nyertek Londonban, egyszer ezüst, kétszer aranyéremmel jutalmazták őket a Monte Carlo-i és a párizsi cirkuszfesztiválon. A társulat több mint 50 országban képviselte a kínai cirkuszművészetet. 2002-ben és 2006-ban már a budapesti Fővárosi Nagycirkuszban is hatalmas sikerrel szerepeltek. Az elmúlt években a FENMO produkciója Jinan városának kulturális névjegye lett, különleges, nem mindennapi produkciójukat Európában először Budapesten mutatják be. Népszerűségüket az is bizonyítja, hogy a 2008-as Olimpiai játékok ceremóniáin a Pekingi Opera hagyományaira alapozva, egy modern plasztikus mozgásszínházi előadást mutattak be. Azóta a műsor több mint 600 alkalommal került színpadra és mintegy 400.000 néző tapsolhatott nekik Shandong tartományban.

Nem csak családoknak, és nem csak gyerekeknek, de mindenképpen ajánjuk ezt a programot, hiszen a műsor varázslatos. Január 1-ig bárki betekintést nyerhet a legprofibb kínai cirkuszművészetbe.

Kínai ciruszművészet, FENMO előadás

A Távol-Keleti országban a cirkuszi akrobatika szorosan kapcsolódik a népmesékhez és az évezredes legendákhoz. Napjainkban leginkább a Pekingi Opera előadásai őrzik az ősi hagyományokat, és ezért is döntött a budapesti Fővárosi Nagycirkusz a FENMO előadásának meghívása mellett. Az 1958-ban alapított “Jinan Akrobata Csoport” a kínai cirkuszművészet több ezer éves hagyományainak megőrzését és megújulását tűzte ki célul. Az elmúlt 50 évben műsoraik technikailag magas színvonalú és különleges tehetségű artistákkal arattak sikereket szerte a nagyvilágban és a szakmai versenyeken. A társulat egy sajátos arculatot alakított ki, amely az ősi népi legendák elemeit hasznosítva, egyszerre autentikus, de mégis modern szórakozást kínál. Bravúros akrobatika, ördögi ügyesség, hihetetlen egyensúly jellemzi a kecses gumitestű lányokat és dinamikus erő és bátorság a fiúkat – írja a Fővárosi Nagycirkusz ismertetője

 
 

aaa

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek