4 zuhanyozási szokás, amely hajhulláshoz vezethet

GettyImages-1367528679
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Naponta akár több mint száz hajszálunk is bánhatja, ha nem szabadulunk meg a káros haj- és fejbőrrutinjainktól. De mégis milyen rossz szokásaink vannak zuhanyozás közben, amelyek hajhulláshoz vezethetnek? Elárulják a szakértők.

Az American Academy of Dermatology Association szerint egy ember átlagosan naponta 50-100 hajszálat veszít. Ez a szám soknak tűnhet, de valójában a kor előrehaladtával csak még több lesz. Hajhullás és hajhullás között is fontos azonban különbséget tenni, hiszen van, amikor már szemmel láthatóan több és több a mosdókagylóba, fürdőkádba és a padlóra pottyant vagy a párnán maradt hajszál. 

Mitől hullik a haj?

Mandy Buechner hajgyógyász szerint a hajhullást ugyanúgy befolyásolják a hormonok, a stressz, mint az életkor, emellett gyakori oka lehet például az örökletes hajhullás, az immunhiány, valamint egyes gyógyszerek és kezelések is, de bizonyos frizurák és hajápolási termékek is ronthatnak a helyzeten. A szakértő hozzáteszi: a hajunk nedves állapotában a leggyengébb, így fontos, hogy zuhanyozási szokásainkkal tegyünk a haj- és fejbőr egészségéért is. 

A hajhullásért a zuhanyozás közben elsajátított rossz hajmosási szokásainkat is okolhatjuk
A hajhullásért a zuhanyozás közben elsajátított rossz hajmosási szokásainkat is okolhatjukVahit Ozalp / Getty Images Hungary

Forró víz = hajhullás

A hajunk mosásakor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a víz hőmérséklete, a forró zuhany ugyanis legalább annyira károsíthatja a hajszálakat, mint a hajszárító vagy a hajvasaló hője. Dr. Buechner szerint a hajszálak forró vízzel érintkezve kitágulnak, így nagyobb eséllyel töredeznek el.

Mindezt egy másik okleveles hajgyógyász, William Gaunitz is megerősíti, aki szerint a forró víz a fejbőrt is károsíthatja, hiszen amellett, hogy kiszáríthatja, negatívan hathat a szőrtüszőkre is.


„A fejbőrben, akárcsak a bőrben és a bélrendszerben, baktériumok és a gombák találhatók. Ha ezek finom egyensúlya felborul, az egészségtelen mikrobák nagy sebességgel szaporodhatnak, ami gyulladáshoz, korpásodáshoz, seborrheás dermatitishez és túl száraz vagy túl zsíros fejbőrhöz vezethet” – magyarázza a hajgyógyász.

A szakemberek ezzel persze nem azt mondják, hogy a jéghideg víz lenne a szép haj titka, sokkal inkább azt, hogy ha meleg vízben is mosunk hajat, az ne legyen perzselő.

Az se jó, ha sok a sampon zuhanyozás közben

Még ma is sok sampon tartalmaz különféle sűrítőket, tartósítószereket és mindenféle adalékanyagot, hogy megfelelően megtisztítsák a fejbőrt és a hajat.

Hasznos tudni, hogy ezért tesznek a samponokba habzást okozó, a haj- és fejbőrön lévő olajok oldására használatos szulfátot is.

Ennek a gyakori használata azonban irritálhatja vagy károsíthatja a fejbőrt és a szőrtüszőket, éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy inkább keressünk szulfátmentes samponokat, pláne akkor, ha száraz a hajunk. 

Most már csak az a kérdés, hogy hányszor mossunk hajat

„Ha nem hullik a hajunk, és egészséges a fejbőrünk, a heti kétszeri samponozás minden bizonnyal elég ahhoz, hogy hajszálaink tiszták és egészségesek maradjanak” – mondta Gaunitz, hozzátéve: a gyakrabban végzett samponozás megfoszthatja tincseinket az általuk termelt természetes faggyútól. Ráadásul ahogy öregszünk, a fejbőrünk kevesebb zsírt is termel. 

A hajgyógyász szerint heti kétszer elég samponnal hajat mosni
A hajgyógyász szerint heti kétszer elég samponnal hajat mosniPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Sampon ott, ahol nem kellene

A samponozás akkor is gondot okozhat, ha nem a megfelelő hajrészre juttatunk belőle. A hajvégeknek például semmi szüksége a szerre, hiszen amikor a fejbőrünkről leöblítjük a sampont, az leöblíti a hajszálat is, így megfelelően tisztít. Buechner azért sietve hozzátette, hogy csak akkor igaz mindez, ha nem használunk hajformázókat, zselék, hajlakkok alkalmazásakor ugyanis érdemes frizuránk minden centiméterét samponoznunk ahhoz, hogy ezek a termékek ne maradjanak a hajszálakon. 

Van azonban még egy csavar a történetben.

Dr. Buechner szerint ugyanis a kondicionáló alkalmazásakor pont, hogy az ellenkező szabály érvényes: ezt csak a hajvégekre szabad alkalmazni. Hasznos tudni ugyanis, hogy a samponokkal ellentétben a kondicionálók nem távolítják el a faggyút és a szennyeződéseket, hanem éppen egy faggyúszerű anyagot adnak a hajhoz. 

A leghatékonyabb módja tehát annak, hogy eltávolítsuk a faggyút, miközben ápoljuk a száraz hajvégeket, hogy a sampont a fejbőrre, a balzsamot pedig a hajvégekre visszük fel.

A kondicionáló nem alkalmas tisztításra, ezért azt csak a hajvégekre kell felvinnünk
A kondicionáló nem alkalmas tisztításra, ezért azt csak a hajvégekre kell felvinnünkAnastasiia Zabolotna / Getty Images Hungary

Durva pamut törülközőt ne használjunk!

A legrosszabb, amit tehetünk a vizes hajunkkal, az az, hogy egy erős törülközővel jól megdörzsöljük. Nemcsak azért kerülendő, mert a haj akkor a leggyengébb, amikor vizes, hanem azért is, mert a törölköző a textúrája miatt húzza a hajat, különösen a finom, porózus szerkezetű hajszálakat. 

„A törülközők nagy pamutszálai megterhelik a haj kutikularétegeit és a tüszőket, a törlés közbeni súrlódás károsíthatja a hajat, és eltörheti, elvékonyíthatja a szálakat.”

A szakemberek azt tanácsolják, hogy egy mikroszálas kendő vagy akár egy jó póló használata is segíthet megelőzni a hajhullást. Bármilyen típusú törülközőt is választunk a művelethez, az nagyon fontos, hogy azt mindig körültekintően tisztítsuk ki, így nem kell attól tartanunk, hogy az anyagon maradt mikrobák megbetegítik a fejbőrt. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra