Bár a rák kialakulásához az esetek többségében az étkezésnél kockázatosabb szokások vezetnek, az új kutatások bizonyos esetekben mégis összefüggést mutatnak az étrend és a daganatos megbetegedés között.
Nem minden zsír ártalmas
Az alacsony zsírtartalmú diéták a '80-as és a '90-es években értek el népszerűségük csúcsára. A sikerhez azok az új kutatások is hozzájárultak, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az olyan jó zsírok, mint például az olívaolaj vagy az avokádó általános egészségmegőrző szerepére. A táplálkozástudomány ennek eredményeképpen felhagyott azzal az elmélettel, hogy minden zsír rossz, sokkal inkább azt hangsúlyozták, hogy a telített helyett zsírok helyett egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat fogyasszanak az emberek.
Ennek ismerete nem csupán azoknak lehet hasznos, akik szeretnének néhány pluszkilótól megszabadulni.
Vannak ugyanis olyan esetek, amikor az alacsony zsírtartalmú diéta indokolt, sőt talán védelmet is nyújt az olyan betegségek ellen, mint a mellrák.
Egy új kutatás eredményéből az is kiderült, hogy nem a mellrák az egyetlen olyan daganattípus, amely az étrend módosításával megelőzhető. A kínai kutatók nemrég annak jártak utána, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend csökkentheti-e a tüdőrák kockázatát. Vizsgálatukhoz csaknem száz 65 éven felüli résztvevő prosztata-, tüdő-, vastag-, végbél- és petefészekrák-szűrése során készült leleteit használtak fel. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak soha rákot. A vizsgálatba bevont személyek egészségi állapotát átlagosan nyolc év után követték nyomon, figyelemmel a rák előfordulására.
A diétával elkerülhető a tüdőrák
A megfigyelések szerint azoknál volt a legalacsonyabb a tüdőrák kockázata, akik a legjobban betartották az alacsony zsírtartalmú diétára vonatkozó szabályokat. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek mindössze 30 százaléka lehetett zsír. Nem meglepő, hogy azoknál, akik dohányoztak, nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőrák, ám ez a csoport is élvezte a zsírszegény diéta egészségmegőrző előnyeit.
Nem mindegy, milyen zsírt fogyasztunk
A zsírszegény diéta egészségmegőrző szerepét az is befolyásolta, hogy a vizsgálatban résztvevők milyen típusú zsírt fogyasztottak. Azoknál, akik több telített zsírt ettek meg, nagyobb valószínűséggel alakultak ki tüdőrák, mint azoknál, akiknek az étrendje egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmazott.
A dohányzás káros hatásait nem enyhíti a diéta
A kutatást végző orvosok a vizsgálat eredményeit összegző tanulmányukban hangsúlyozták: azok az emberek, akik szeretnék csökkenteni a tüdőrák kockázatát, ne hagyatkozzanak pusztán az alacsony zsírtartalmú étrendre a védelem érdekében. A dohányosok esetében annak kell lennie az első lépésnek, hogy a dohányzást abbahagyják, hiszen ez a világ legveszélyesebb rákbetegségének legnagyobb kockázati tényezője.
Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Megfelelő élelmiszerek fogyasztásával ugyanis leküzdhető a gyulladás. Ha szeretnéd tudni, milyen zöldségek és gyümölcsök segíthetnek a gyulladás leküzdésében, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés