Életveszélyes lehet ezeket a zöldségeket fogyasztani

zoldseg veszely bolt
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy friss kutatás szerint az előre megmosott zöldségek mintegy 17 százalékában Cryptosporidium nevű egysejtű parazitát találtak, ami hasmenést és súlyos betegségeket okozhat.

Az eset Angliában történt, ahol a kutatók 2023 májusa és júliusa között végezték el a vizsgálatokat 36 különböző terméken. Az eredmények rávilágítottak, hogy a klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel történt mosás ellenére is jelen lehetnek a fertőzésre ellenálló Cryptosporidium-részecskék a zöldségekben – adta hírül a BBC.

Még a megmosott zöldségek is veszélyesek lehetnek

A kutatás szerint a fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ahhoz, hogy elpusztítsuk a parazitákat, forrásban lévő vízzel kell átmosni a zöldséget – figyelmeztet a veszélyre a cikk. 

Hiába szerepel a zöldség csomagolásán, hogy megmosták, ez kevés a veszély elhárításához, és otthon sem mindegy, hogyan tisztítod meg
Hiába szerepel a zöldség csomagolásán, hogy megmosták, ez kevés a veszély elhárításához, és otthon sem mindegy, hogyan tisztítod megkrblokhin / Getty Images Hungary

Fokozottabb tudatosságra van szükség a fogyasztók körében a zöldségek megfelelő tárolásával és az étkezés előtti kézmosással kapcsolatban

– hangsúlyozta Anastasios Tsaousis, a Kenti Egyetem Biotudományi Iskolájának kutatója, aki szerint a beszállítóknak is felül kellene vizsgálniuk a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket.

Az utazók hasmenése

A Cryptosporidium-fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél általában csak hasmenéssel jár, de legyengült szervezet esetén akár életveszélyes állapotot is előidézhet – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A honlapjukon található információk szerint a fertőzés néha tünetmentes, de a tünetek akár öt-hat hétig is fennállhatnak, és a betegség krónikus formáját is kialakíthatják.

A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita a sok országban nem megfelelően tisztított víz fogyasztásával terjed. Szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Az állatokban és emberekben élősködő parazita a széklettel nagy mennyiségben ürülő ciszta formájában válik rendkívül fertőzővé.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek