A paszternák, más néven a pasztinák egész Európában megtalálható olcsó zöldség, amit tőlünk nyugatabbra nagyon szeretnek, és sokszor is fogyasztják. Amellett, hogy finom, intenzív az íze, tele van vitaminnal, alig van benne kalória, és ismert a görcsoldó hatása is. Itt az ideje beiktatni az étrendedbe.
Lekvárt is főztek belőle
A paszternákot az ókori rómaiak nagyon kedvelték, Tiberius császár egyik kedvenc eledele volt. Később a középkorban is elterjedt, akkoriban még lekvárt is főztek belőle. Az angolok előszeretettel alkalmazták édességként, répatortát is csináltak az édeskés paszternákból. Pikáns ízére az írek is rákaptak, akik jó szokásukhoz hűen sört főztek paszternákból. Olaszországban pedig ezzel a zöldséggel etetik a sertéseket, mert szerintük ez ad jó ízt a pármai sonkának.
Alig van benne kalória
A paszternák egy rendkívül igénytelen növény, ami szinte bárhol megterem. Az íze viszont sokkal kellemesebb és intenzívebb, mint a petrezselyemé, úgyhogy előszeretettel főzik húslevesbe vagy éppen bablevesbe, pikáns, édeskés ízt ad a mártásoknak, önteteknek, friss salátáknak. Emellett alternatívája lehet a burgonyának, azzal a különbséggel, hogy a paszternák nagyon kevés kalóriát tartalmaz, úgyhogy remek diétás csemege. Bár elsősorban leveszöldségként használják, de aszalni is lehet, aszalványként nagyon érezni lehet a pikáns ízét. Sokan a krumplipürét váltják ki paszternákkal, de krémlevesként is mennyei az íze.
Miben segíthet?
Tápértéke a sárgarépához hasonló, de a kutatók szerint értékesebb is annál. C- és B1-vitamin-forrás, és található még benne kalcium, foszfor és vas is.
Növényi rostjai élénkítik a bélműködést, telítettségérzetet okoznak, viszont csökkentik a koleszterinszintet, ezért szabályozza a vércukorszintet is.
Magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt a diéták kiváló kiegészítője, ami pótolja az edzés közben elvesztett ásványi sókat.
Emellett keményítőt és pektint is tartalmaz. Kalcium- és foszfortartalma miatt csonterősítő hatása is van. Ráadásul segít vérbőséget okozni, és nemi mirigyeket is aktivizál, úgyhogy potencianövelőként is bevethető.
A zöldségben lévő illóolaj görcsoldó, szél- és vizelethajtó tulajdonságokkal bír, alkalmazható húgyúti fertőzések esetén átöblítőként is, hiszen amellett, hogy vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatása is van.
Továbbá vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas, segít eltávolítani a kisebb veseköveket.
A népi gyógyászatban általános immunerősítésre használták, az idős, legyengült embereket gyógyítottak és erősítettek vele. Érdekesség, hogy már a tizenkilencedik században tejben főtt paszternákot adtak a lábadozó vagy beteg embereknek.
A levele nem ehető!
Ha kedvet kaptál ehhez a sokoldalú zöldséghez, akkor arra figyelj, hogy a paszternák levele a petrezselyemmel ellentétben nem fogyasztható. A nagyobb zöldségeseknél és a piacokon kedvező áron juthatsz hozzá, sőt, csipsz és fűszer formájában is árulják. Bátran kísérletezz ezzel az egészséges zöldséggel, pikánsan édeskés íze lesz tőle az ételnek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés