A dió egészséges zsírokat, rostokat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít a szervezetünk számára. Ezt a csonthéjas gyümölcsöt olyan érdeklődés övezi, hogy Amerikában fél évszázada minden évben összegyűlnek egy konferenciára a tudósok és az élelmiszeripari mérnökök, hogy megvitassák a dióval kapcsolatos legújabb egészségügyi kutatásokat. Ha idén lemaradtunk a zöld dió begyűjtéséről, akkor sem kell lemondanunk a gyümölcs előnyeiről, hiszen az érett dió is rendelkezik azokkal a pozitív tulajdonságokkal, melyek hasznosak lehetnek a szerveztünk számára.
Mi is az a zöld dió?
A zöld dió jellegzetes, zamatos és édes íze remek kiegészítője mindenféle ételnek, legyen az leves, szósz, péksütemény vagy a reggeli gabonapehely. Ha valaki rajong a diófélék ízéért, a zöld dió is el fogja nyerni a tetszését. Ha pedig megismerjük, hogy a zöld dió milyen jótékony hatással lehet az egészségünkre, nem csupán az íze miatt fogjuk kedvelni.
A zöld dió előnyei évszázadok óta ismertek gasztronómiai és egészségügyi tulajdonságainak köszönhetően, ennek ellenére csak az utóbbi években került igazán az érdeklődés középpontjába.
A zöld dió az a gyümölcs, amit még érés előtt szednek le a fáról. Ilyenkor a betakarítás idején a külső héj még élénkzöld árnyalatú, melyet akár apró, fehér foltok is tarkíthatnak. Amikor a bőrszerű héj sárgább lesz, az azt jelzi, hogy a benne lévő dió megérett.
A zöld dió egyik fő sajátossága az, hogy a benne lévő fejletlen dióbél még nem alakult ki, és nem keményedett meg teljesen. Ilyenkor a dióbél ragacsos, puha és szirupos.
A zöld dió szedésekor ügyelni kell arra, hogy a héj sötét foltokat hagyhat a bőrön, ezért a betakarításkor feltétlenül viseljünk kesztyűt, és akár kötényt is, mert a ruházaton is nyomot hagy.
Fűszeres és illatos
Az éretlen dió különlegességét gazdag, földes aromája adja, hihetetlenül illatos, fűszeres és kesernyés íze semmivel nem téveszthető össze. Nyers állapotban nem alkalmas fogyasztásra, de számos hagyományos és modern recept létezik a felhasználására és a feldolgozására.
A vérnyomást és az agyműködést is szabályozza
A zöld dió ugyanolyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az érettebb gyümölcs, tartalmaz egyebek között kalciumot, vasat, folsavat, magnéziumot és káliumot is. Más dióféléhez képest jóval gazdagabb antioxidánsokban és növényi alapú ómega-3 zsírsavakban. Tartalmaz továbbá polifenolokat és többszörösen telítetlen zsírokat is. Mindez azt jelenti, hogy a zöld dió előnyei messze túlmutatnak az ízén.
Az egészséges táplálkozás részeként fogyasztva a dió segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, mérsékelni az LDL (rossz) koleszterin okozta károkat, csökkenti a vérnyomást, elősegíti a bélrendszer egészségét, segít a testsúly szabályozásában, csillapítja a gyulladást, támogatja az agyműködést, sőt bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is mérsékli.
Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják
A dió magas kalóriatartalmú, energiadús táplálék, így hosszú időre eltelített. Éppen emiatt remek nassolnivaló is, és számos desszert kiegészítője lehet még akkor is, ha valaki különös figyelmet fordít a súlycsökkentésre.
Ami igazán megkülönbözteti a zöld diót az érett diótól, az a tannin, amely az éretlen dió keserű ízéért felelős.
A zöld dió olyan tanninokat tartalmaz, amelyek nem találhatók meg a hagyományos dióban. Bár a tanninok előnyére szolgálnak az édes likőröknek és a pácoknak, fontos megjegyezni, hogy vita folyik a tanninok lehetséges egészségügyi előnyeiről, illetve káros hatásairól. Míg egyes tanninok antioxidánsként működhetnek, mindeközben gátolhatják bizonyos tápanyagok felvételét a szervezetben.
A zöld dió számos módon felhasználható
A napon megszárított zöld dió íze némileg hasonlít az olajbogyóéhoz, bár egy kicsit fanyarabb. A nyers diót gyakran pácolják is, ami kiemeli a zöld dió egyedi ízét.
Ecet, valamint só, cukor, bors és más egyéb fűszerek kombinációjával olyan ízletes csemegét készíthetünk, amely sós vagy édes snack ízesítésére alkalmas. Desszertként is fogyasztható például gyümölcsökhöz, fagylaltokhoz, vannak, akik fanyar lekvárt készítenek belőle.
A zöld dióból mártásokhoz használható „diós ketchup” is készülhet. Ez a Worcestershire-szószhoz hasonló öntet olyan összetevőket tartalmaz, mint az ecet, a só, a szegfűszeg és a torma. A zöld dióból készült szószok kiválóan illenek a szárnyas- és a vadhúsokhoz, illetve sajtokkal is jól kombinálhatók.
Népszerű a zöld dióval ízesített, vodka- vagy boralapú likőr, melyet „fekete aranynak” is neveznek. A likőr ízét vaníliával, fahéjjal, citrusfélékkel és más édes, fűszeres összetevőkkel is szokták fokozni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés