Mi az a xantángumi?
A xantángumi egy poliszacharid, melyet egy baktériumfaj állít elő a cukor erjesztésekor, a 60-as években fejlesztették ki. Ez a sűrítő- és élelmiszer-adalékanyag számos felhasználási lehetőségének köszönhetően széles körben megtalálható az élelmiszeriparban. Főleg stabilizátorként és sűrítőszerként használják az élelmiszerek javítása érdekében. Folyadékokból gélszerű sűrűséget hoz létre, amelyet aztán élelmiszerekhez adnak, hogy javítsa azok állagát. A xantángumit gyakran tartalmazó termékek közé tartoznak a szószok, salátaöntetek, gluténmentes pékáruk és tejtermék-helyettesítők.
Pozitív hatásai
A xantángumi egy oldható rost, ami felszívja a vizet, miközben a szervezeten keresztül halad, és segít lassítani az emésztést. Ez azt is jelenti, hogy áthaladása során nem szolgáltat tápanyagot vagy kalóriát. A kutatások azt mutatják, hogy az élelmi rostok segítenek táplálni és növelni a bélben lévő hasznos baktériumokat, és támogatják az emésztőrendszer általános egészségét.
A xantángumi és a gluténérzékenység
A cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a glutén nevű fehérjét. Ez a fehérje számos gabonafélében, köztük a búzában, az árpában és a rozsban is megtalálható, így a pékáruk és a tészták gyakori összetevője. A glutén teszi a tésztát nyújthatóvá, és segít a pékáruk légies állagának kialakításában. Sütéskor a gluténérzékeny emberek miatt a gluténmentes liszthez xantángumit keverhetnek, hogy ugyanazt a hatást érjék el.
A xantángumi negatív hatásai
A legtöbb ember jól tolerálja, egyeseknél kellemetlen tüneteket okozhat, mint a puffadás, a gázképződés és a laza széklet, hasmenés. Egyes kutatások szerint megváltoztatja a bélbaktériumokat, még nem tudni biztosan, hogy jó irányba-e. Ezek az emésztési tünetek azonban nagyobb valószínűséggel jelentkeznek, ha nagy mennyiségben fogyasztod. Ritka esetben fordul elő, de létezik xantángumi-allergia is.
Mivel ez egy élelmiszer-adalékanyag, nem árt észben tartani, hogy mértékkel kell fogyasztani. Bár kis mennyiségben nem jelenthet nagy problémát, de sok élelmiszeripari termék tartalmaz élelmiszer-adalékanyagokat, így ezek gyorsan összeadódhatnak.
Nem ajánlják koraszülött csecsemőknek, ugyanis összefüggésbe hozták egy súlyos emésztési problémával, a nekrotizáló enterokolitisszel, amikor a csecsemő bélrendszerének egy része begyullad, és elhal.
Kinek tehet jót?
Segíthet a székrekedésen, ugyanis puhábbá teszi a székletet. Emiatt hasznos összetevő lehet a szabálytalan bélmozgással küzdő embereknek. Továbbá a folyadékokat sűrítő képessége miatt hasznos lehet olyanok számára, akiknek nyelési nehézségeik vannak. Például a neurológiai rendellenességekben szenvedők vagy az idősebbek esetén, akiknél a híg folyadékok gondot okozhatnak.
Kinek kell elkerülnie?
Ha súlyos kukorica- vagy szójaallergiád van, akkor érdemes elkerülnöd. Egyébként jelenleg nincs a xantánguminak tudományosan alátámasztott komolyabb hátrányos egészségügyi hatása.
Rengeteg olyan terméket rejtenek a boltok polcai, amik egészségesnek tűnnek, de valójában nem azok. A következő cikkünkben összeszedtük ezeket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés