Ezt a húst hagyd a boltban, ha megelőznéd a cukorbetegséget

GettyImages-1464517339

A cukorbetegség amellett, hogy közvetlen egészségügyi kockázatokkal jár, a szívre és az érrendszerre is kockázatos lehet. Érdemes az élelmiszerek egyes típusaival csínján bánni, ha érintettek vagyunk benne.

Egy friss kutatás szerint egyes húsfélék már akkor is károsak lehetnek az egészségre, ha hetente egynél többször eszünk belőlük.

Aggódhatnak a steakek szerelmesei, ugyanis nemrég kiderült, bizony komoly kockázati tényezőt jelentenek a vörös húsok. A kutatók a cukorbetegeket óva intik a gyakori húsfogyasztástól. 

Sertés, marha, bárány, kecske: ezek mind vörös húsok
Sertés, marha, bárány, kecske: ezek mind vörös húsokDalibor Despotovic / Getty Images Hungary

Mi is pontosan a vörös hús?

Bár azt hihetnénk, ha szín alapján kategorizálnánk a húsféléket, hogy a marhahús az egyetlen vörös hús, azonban a tudomány jelenleg minden négylábú, háziasított állat húsát annak tekinti egészségügyi szempontból. 

A marha mellett a kecske, a bárány és a sertés húsa is a vörös húsok kategóriájába tartozik, belsőségeik azonban nem. Az Európai Rákellenes Kódex tájékoztatása szerint a baromfiak és a vadak húsának fogyasztása sokkal biztonságosabb, és most az is kiderült egy friss tanulmánynak köszönhetően, hogy nemcsak a daganatos megbetegedések számát növeli a vörös hús fogyasztása, de a 2-es típusú cukorbetegséget is. 

„Már heti 2 adag vörös húsnál is szerény, de statisztikailag szignifikáns kockázatnövekedést tapasztaltunk, és a kockázat tovább nőtt magasabb bevitel esetén ” – nyilatkozta Xiao Gu, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard T. H. Chan School of Public Health posztdoktori munkatársa, aki kiemelte azt is, hogy az állati fehérjék növényire cserélve hatékonyan képesek csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Feldolgozott formában fogyasztva még veszélyesebbek a vörös húsok
Feldolgozott formában fogyasztva még veszélyesebbek a vörös húsokAlexander Spatari / Getty Images Hungary

A vizsgálat során mintegy 200 ezer egészségügyi dolgozó adatait elemezték a szakemberek. A vizsgált időszak során közel 10 százalékuknál, 22 ezer embernél alakult ki 2-es típusú diabétesz.

Étrendjük összetételének elemzése során azt tapasztalták, hogy azok, akik gyakrabban fogyasztottak vörös húst, akár feldolgozott, akár feldolgozatlan formában, 62 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek. Megnézték azt is, vajon van-e különbség a feldolgozottság formáját tekintve.

A házi kosztot, illetve feldolgozatlan formában elkészített vörös húst fogyasztók esetében 40, míg a feldolgozott élelmiszereket gyakran választó embereknél 51 százalékos volt a vércukorproblémák aránya. Azok, akik a heti két porciónál többször döntöttek ezen élelmiszerek mellett, adagonként 24 százalékkal valószínűbben váltak érintetté a cukorbetegségben. 

A növényi fehérjeforrások jelen pillanatban biztonságosabbnak tűnnek
A növényi fehérjeforrások jelen pillanatban biztonságosabbnak tűnnekTanja Ivanova / Getty Images Hungary

Azt is megfigyelték, hogy amennyiben egy-egy adag állati fehérjeforrást növényire cseréltek, 30 százalékkal csökkent a rizikó. A hatalmas embertömeget érintő, több évtizedes adatokat elemző kutatást követően a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a heti egyszeri sertés-, marha-, kecske- vagy bárányhús fogyasztása az ideális egészségügyi szempontból. A vörös húsok ugyanis olyan nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaznak amellett, hogy egyértelmű egészségügyi kockázatot jelentenek, melyekre szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez. 

Ha kíváncsi vagy arra, melyek ezek, érdemes ide kattintanod, hogy megismerd az egészséges élethez feltétlenül szükséges vitaminok és ásványi anyagok testünkre gyakorolt hatását. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek