Veszélyes ilyen vizet használnod a hőségben: ne kockáztass vele!

GettyImages-522746284
Olvasási idő kb. 3 perc

Vannak, akik a nagy hőségben beengedik a gyerekeket vagy a kutyákat a szökőkutakba, hogy felfrissüljenek egy kicsit a vízben, pedig ennek az egészségre veszélyes következményei is lehetnek.

Erről Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője beszélt az InfoRádióban. A szakember szerint a kutaknak, kisebb medencéknek a vízminősége nem alkalmas fürdőzésre, mert például a galambok vagy a kutyák mellett a talajból a szél is veszélyes kórokozókat hordhat bele. Mint mondta, jellemzően nem életveszélyes kórokozók tenyésznek a szökőkutakban, viszont

a hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek nagy lehet a kockázata, amennyiben valaki felfrissíti magát bennük.

Több szempontból is veszélyes lehet a kútvíz

„Már maga a fertőtlenítőszer is bőrkiütéseket, szemirritációt vagy nyálkahártya-irritációt okozhat” – figyelmeztetett Vargha Márta, kiemelve, hogy a díszkutak fertőtlenítésére használt szerek nem olyanok, mint amilyeneket a fürdőlétesítmények fertőtlenítésekor alkalmaznak. A szakértő kitért arra is, hogy a díszkutakban különféle lerakódások, élőbevonatok alakulhatnak ki, amelyeken bárki elcsúszhat – veszélyeztetve ezzel testi épségét.

A kutak vízében való pancsolás veszélyes lehet az egészségre
A kutak vízében való pancsolás veszélyes lehet az egészségrePhoto and Co / Getty Images Hungary

Ha egy szökőkutat nem üzemeltetnek megfelelően, szintén komoly veszélyforrást jelenthet, hogy elszaporodhatnak benne az úgynevezett Legionella baktériumok, amelyek

mindenhol előfordulnak, ahol pangó meleg víz van, és esetenként akár súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak.

A szakértő szerint attól azonban még nem fog megbetegedni senki, ha egy kicsit belenyúl vagy belepancsol egy köztéri medencébe, szökőkútba. Azt javasolja, hogy ha ilyet tennél, utána mindenképpen mosd meg alaposan a kezed szappannal vagy töröld meg fertőtlenítő kendővel – különösen evés előtt.

Vannak ugyanakkor olyan speciális vizes játszóterek, interaktív szökőkutak is, amelyeket kifejezetten arra a célra terveztek, hogy gyerekek pancsolhassanak bennük. Ezeknek a közterületi építményeknek a vízminőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek, ezért nem veszélyesek az egészségre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek