Fontos tudni, hogy a B-vitaminok általában együtt dolgoznak, tehát érdemes mindegyik típusát megfelelő szinten tartani. A B-vitaminok hatása sokrétű: támogatják az immunrendszert, az idegrendszer épségét, de a bőrünk és hajunk szépségéért is felelnek. Ha hiány alakul ki, azt jelezheti a bőrünk – például pattanásokkal, kirepedezett szájjal –, de fáradtság, depresszió, ingerlékenység is mutathatja, hogy szervezetünk B-vitamin-raktárai kifogyóban vannak.
A B6-, a B9- és a B12-vitamin csökkenti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélyét
Ezek a vitaminok javítják a szív egészségét, mivel segítik az új vörösvérsejtek termelését, melyek oxigént szállítanak a szövetekbe és a szervekbe, illetve támogatják a keringést. 2019-ben tettek közé egy kutatást, amelyben 9000 koreai férfi étkezését monitorozták, és kiderült, hogy akik rendszeresen vittek be B-vitamint, azok esetében ritkábban fordult elő szívprobléma.
B6-vitamin a májban, a húsban, tejtermékekben, a tojássárgájában, a barna lisztben, illetve az élesztőben is van. B9 a citrusfélékben, a májban, a tejtermékekben és a káposztafélékben található, míg, ha B12-vitamin-raktáraidat szeretnéd feltölteni, akkor egyél sok májat, lazacot, tonhalat, marhahúst, de a tej- és a tojásfogyasztásodat is emeld.
A B2-vitamin csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A B2-vitamin, más néven riboflavin, erős antioxidáns hatású, így támogatja az immunrendszer megfelelő működését. Az antioxidánsok elpusztítják az úgynevezett szabad gyököket, amelyek növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát. Egy 2015-ös amerikai szaklapban közzétett kutatás szerint a B2-vitamin hiánya rontja a megfelelő immunválaszt, ugyanakkor, ha megfelelő mennyiség van a szervezetben, az csökkentheti a gyulladást, és javíthatja a fertőzésekkel szembeni reakciót.
B2-vitaminhoz juthat a szervezeted, ha megfelelő mennyiségű májat, tejterméket, hüvelyeseket, spenótot és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat fogyasztasz.
A B2-vitamin megelőzheti a migrént és az időskori vakságot
A már felsorolt előnyökön kívül a B2-vitamin megelőzheti a migrénes fejfájást és az időskori látásvesztés kialakulását. Egy 2016-ban publikált tanulmány szerint a felnőttek esetében azok, akik megfelelő mennyiségű B2-vitamint fogyasztottak, ritkábban szenvedtek migrénes rohamoktól, és kevésbé is voltak súlyosak, mint akik nem fedezték kellően szükségleteiket. Azok az idősek, akik B12-vitamint is bevisznek a szervezetükbe, kisebb eséllyel néznek szembe olyan – akár vakságot is okozó – szembetegségekkel, mint a makuladegeneráció, amely az ötvenévesnél idősebbek közel egyhatodát érinti, és világviszonylatban a látás elvesztések feléért felel.
A B5-vitamin csökkenti a stresszt
A B5 szabályozza az agyi funkciókat és a mellékvesehormonok és a szerotonin termelését. Így enyhíti a stresszt, a depresszió és a szorongás tüneteit. Nem véletlenül hívják stresszoldó vitaminnak, hiszen a stresszért felelős kortizol termelését is szabályozza.
B5-vitamin-raktáraidat úgy tudod feltölteni, ha sok brokkolit, kelkáposztát, avokádót, tejterméket és teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztasz.
A B3-vitamin szépíti a bőrt és a hajat
B3-vitamin bevitelével csökkentheted a bőr gyulladásos állapotát, így ha pattanásos, rozáceás vagy ekcémás a bőröd, mindenképpen fogyassz belőle minél többet. Niacinamid néven bizonyára már láttad az arckrémed dobozán is, hiszen lassítja az öregedést, segíti a sebgyógyulást, és simává, üdévé varázsolja a bőrt. Emellett a B3-vitamin segíti a keratintermelést, amely a hajápolás igazi szupersztárja.
B3-vitamin van a szárnyashúsokban, a tonhalban, a spárgában, a hüvelyesekben, de a barna rizsben vagy akár a sárgadinnyében is.
A B12-vitamin javítja a memóriát
Az idegrendszerre súlyos hatással van, ha nem kerül a szervezetedbe megfelelő mennyiségű B12-vitamin – hiánya depressziót, zavartságot és demenciát is okozhat. Egy 2020-ban publikált kutatás során több mint 200 olyan beteget vizsgáltak, akiknek enyhe problémája volt a kognitív képességek – azaz a megismerés, a figyelem, az érzékelés és észlelés, az emlékezet és a gondolkodás – területén. Átlagban tízből nyolc beteg esetében jelentősen javult az állapotuk, miután B-vitamin-készítményeket kezdtek szedni. Egy másik kutatásban olyan idős embereket vizsgáltak, akik semmilyen memóriaproblémától nem szenvedtek. Hét évvel később aztán újra megvizsgálták őket, és felfedezték, hogy jelentősen csökkent a B12-vitamin-tartalom a szervezetükben. Ez alapján arra jutottak, hogy valószínűleg a vitamin kiürülése és az időskori memóriaproblémák összefüggésbe hozhatók egymással.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés