Hogy miért ilyen tökéletes az É-vitamin? Pontosan azért, amiért nem csupán egyetlen vitaminról van szó. Az É-vitamin valójában egy fogalom, amely annyit tesz: élvezetes ételek. Tehát, aki É-vitamint fogyaszt, nem tesz mást, mint élvezi az étkezést, és valódi örömszerzést él meg a táplálkozás által, amelynek hatására kiegyensúlyozottabb lesz.
Az étel mint örömforrás
Az élvezetes étkezés mindenki számára elérhető, nem kell hozzá semmilyen különlegesség, pompás étterem vagy drága alapanyagok. Egy szabályt kell betartani: élvezni az ételt! Ennek érdekében javasolt olyan fogást választani, ami a fogyasztó számára finom. Egyénenként változik, hogy ki milyen ízeket szeret jobban, éppen ezért az élvezetes étkezés alapja, hogy mindenki a kedvenc ételeit válassza. Ez az egyszerű alapszabály nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy valóban élvezhető legyen az étkezés. Aki ezenfelül megadja az evés módját, tovább fokozhatja az élvezetet. Például egy szépen terített asztal vagy egy jól kiválasztott ital fokozza az étkezés élvezetét. De mégis hogyan támogatja az egészség fenntartását az É-vitamin? A válasz egyszerű!
A titok a dopamin
„Bármilyen élvezet, beleértve az ételből származó örömöt is, dopamin felszabadulásához vezet az agyban” – mondja a témát kutató Aleta Storch dietetikus. A dopamin felel azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, boldogabbak, nyugodtabbak és motiváltabbak legyünk.
Vagyis, amennyiben valaki örömét leli az étkezésben, annak a szervezetében fokozódik a dopamintermelés.
Ez a biológiai oka annak, hogy egy jó ebéd után sokkal jobb lesz a közérzet. Ugyanakkor ez áll a legtöbb elhízás hátterében is, aki ugyanis egymás után hajszolja az örömöket az étkezés által, bizony elköveti azt a hibát, hogy mértéktelenül eszik. De az étkezés élvezetét nem az ételmennyiség okozza, hanem annak minősége. „Amikor élvezzük az étel elfogyasztását, akkor stimuláljuk a dopamintermelést, viszont amennyiben túlzásba esünk, a nagy mennyiségű bevitt élelmiszer felborítja a hormonháztartást, lassítja az emésztést, és elhízáshoz vezet” – figyelmeztet a szakember.
Az egészséges étel élvezhetőbb
Egy 2020-ban készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek 57 százaléka jobban élvezi az egészséges fogásokat, szemben az egészségtelen, gyorséttermi ételekkel. A dietetikusok javaslata szerint is érdemes természetes alapanyagokból készült ételeket készíteni, kevés fűszerrel. De ugyanígy jó választás lehet egy hagyományos recept is, legyen szó egy egyszerű, zöldségben gazdag levesről vagy friss gyümölcsöt tartalmazó süteményről. A gyerekkor ízei még élvezetesebbé teszik az étkezést. Az É-vitamin tehát minden olyan ételt magába foglal, aminek a fogyasztása örömöt okoz, így fokozza a dopamintermelést. Aki mértékkel fogyaszt egészséges, kedvelt ételeket, minden bizonnyal elégedettebb és kiegyensúlyozottabb lesz!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés