Közel hat percet bír a víz alatt – exkluzív riport a világbajnok búvárral

PT6248-SS00L-330-J Lidija Lijic Water
Vermes Nikolett

A víz alatti világ több ezer éve érdekli az emberiséget. Egyrészt a mélyben rejlő titkokat keressük, másrészt a lebegés könnyedségét, hiszen sokan érezzük úgy, hogy a víz természetes közegünk, ahol kikapcsolódhatunk. A szabadtüdős merülés világbajnoka pedig mindenkinél jobban tudja, hogy mit jelent a víz mélységének megismerése.

Lidija Lijic mindennap feszegeti az emberi teljesítőképesség határát, munkája csupán abban hasonlít egy átlagos emberéhez, hogy naponta órákat foglalkozik vele. De mind a terep, mind a munkamódszer nagyban eltér a megszokottól. Ugyanis a 41 éves nő mindennap több ezer méter mély vízben lubickol, persze nem a felszínen.

Ahogy lent, úgy fent

„Kiskorom óta vonzódom a víz alatti világhoz, és annak elérhetetlennek tűnő mélységeihez” – kezdi a beszélgetést a horvát sportoló. Mivel Split városában nőtt fel, mindig is közel álltak hozzá a vízi sportok, de ő inkább építészdiplomát szerzett, mondván, ez biztosabb megélhetést jelent számára a jövőben. Csakhogy a víz szeretete megmaradt. „Amikor felvettek Olaszországba építészmérnök szakra, még nem voltam húszéves, itt kezdtem búvárversenyekre járni, és minden alkalommal a maximumra törekedtem, fáradhatatlan voltam” – mondja határozottan, és büszkén meséli, hogy azóta négyszeres világbajnok lett, miközben többször nyert Európa-bajnokságot is, valamint egy Guinness-rekorddal is dicsekedhet. A mérnöki karrierről sem tett le, ma is vállal építészeti projekteket. Persze, csak akkor, ha éppen a földön van. Világszenzációnak számított, hogy az eddigi legmagasabb helyen, a Himalája hegységben 4130 méteren, Vitomir Maračić kollégájával együtt merült jég alá. Hiszen Lidija nemcsak a mélységet szereti, hanem annak ellenkező pontját, a magasságot is. „A diploma után szereztem pilótaengedélyt, hogy kipróbáljam, milyen lehet a felhők között. A sétarepülés érdekes volt számomra, de a vitorlázórepülő sokkal inkább az én világom. Közelebb áll a veszélyhez, ami a legfőbb ellenségem, ezért minden módon arra törekszem, hogy legyőzzem.”

Egy átlagos edzés
Egy átlagos edzésLidija Lijic

„Erre kevesen vállalkoznak”

Az egekbe többen eljutnak, gondoljunk a túrarepülésre vagy a hegymászásra, viszont Lidija első sportja, a mélyvízi merülés csak egy szűk csoportot érint, ugyanis mint világbajnok mondja, ez az egyik legkevésbé ismert sport. „Maga a búvárkodás is egy specifikus terület, hát még a mély vízi merülés. Bár az edzések olyanok, mint bármilyen más sport esetében: erőnlétet, koncentrációt és kitartást igényelnek. Minden közül a legnehezebb része a légzésvisszatartás, amihez mentális felkészültség kell. Eleinte úgy tűnhet, hogy egy percig sem tudjuk visszatartani a lélegzetünket, viszont rendszeres gyakorlással minden egészséges ember elérheti a két-három percet is. Igaz, erre kevesen vállalkoznak, és még kevesebben vagyunk, akik ennél is továbbmennek” – meséli nevetve a horvát sportoló, aki 5 perc 43 másodperccel tartja a víz alatti tartózkodás rekordját. „Szerencsésnek érzem magam, hogy a búvárkodás által megtanultam, mit jelent a kitartó munka; hogy a vereség nem létezik; hogy a korlátaim sokkal messzebb vannak, mint gondoltam; és hogy a bátorság mindenre képessé teszi az embert.”

Az extrém sportoknál jól jön a félelem

A beszélgetés alatt Lidija egy vakmerő nőnek tűnik, aki nem ijed meg a kihívásoktól, és az eredmény érdekében hajlandó mindent feláldozni. Ezért meglep, amikor a félelemről beszél.

„A félelmek azért vannak, hogy biztonságban legyünk. A félelem jó érzés, hiszen korlátokat szab, hogy ne csináljunk meggondoltan tetteket.

De sajnos sokakat a saját börtönükbe zár. Pedig a félelem nem azért van, hogy egy tapodtat se tegyünk, hanem azért, hogy tudjuk, meddig mehetünk el.” Ez a félelem Lidija legjobb barátja, és minden bizonnyal vele lesz a következő merülésnél is. Bár a sportoló az utóbbi időben egy reklámkampányban dolgozott, ami sok idejét elvette. Egy híres márka legjobb búváróráját, a PONTOS S-t tesztelte, hogy még többek előtt bebizonyítsa, valóban palack nélkül merül több száz méter mélyre. Elmondása alapján idén nyáron is sokat lesz a titokzatos mélységben, és ahogy elmúlik a jó idő, visszatér a hegyekbe, hogy a felhők között feszegesse a határait. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra