Közel hat percet bír a víz alatt – exkluzív riport a világbajnok búvárral

Vermes Nikolett
PT6248-SS00L-330-J Lidija Lijic Water
Olvasási idő kb. 5 perc

A víz alatti világ több ezer éve érdekli az emberiséget. Egyrészt a mélyben rejlő titkokat keressük, másrészt a lebegés könnyedségét, hiszen sokan érezzük úgy, hogy a víz természetes közegünk, ahol kikapcsolódhatunk. A szabadtüdős merülés világbajnoka pedig mindenkinél jobban tudja, hogy mit jelent a víz mélységének megismerése.

Lidija Lijic mindennap feszegeti az emberi teljesítőképesség határát, munkája csupán abban hasonlít egy átlagos emberéhez, hogy naponta órákat foglalkozik vele. De mind a terep, mind a munkamódszer nagyban eltér a megszokottól. Ugyanis a 41 éves nő mindennap több ezer méter mély vízben lubickol, persze nem a felszínen.

Ahogy lent, úgy fent

„Kiskorom óta vonzódom a víz alatti világhoz, és annak elérhetetlennek tűnő mélységeihez” – kezdi a beszélgetést a horvát sportoló. Mivel Split városában nőtt fel, mindig is közel álltak hozzá a vízi sportok, de ő inkább építészdiplomát szerzett, mondván, ez biztosabb megélhetést jelent számára a jövőben. Csakhogy a víz szeretete megmaradt. „Amikor felvettek Olaszországba építészmérnök szakra, még nem voltam húszéves, itt kezdtem búvárversenyekre járni, és minden alkalommal a maximumra törekedtem, fáradhatatlan voltam” – mondja határozottan, és büszkén meséli, hogy azóta négyszeres világbajnok lett, miközben többször nyert Európa-bajnokságot is, valamint egy Guinness-rekorddal is dicsekedhet. A mérnöki karrierről sem tett le, ma is vállal építészeti projekteket. Persze, csak akkor, ha éppen a földön van. Világszenzációnak számított, hogy az eddigi legmagasabb helyen, a Himalája hegységben 4130 méteren, Vitomir Maračić kollégájával együtt merült jég alá. Hiszen Lidija nemcsak a mélységet szereti, hanem annak ellenkező pontját, a magasságot is. „A diploma után szereztem pilótaengedélyt, hogy kipróbáljam, milyen lehet a felhők között. A sétarepülés érdekes volt számomra, de a vitorlázórepülő sokkal inkább az én világom. Közelebb áll a veszélyhez, ami a legfőbb ellenségem, ezért minden módon arra törekszem, hogy legyőzzem.”

Egy átlagos edzés
Egy átlagos edzésLidija Lijic

„Erre kevesen vállalkoznak”

Az egekbe többen eljutnak, gondoljunk a túrarepülésre vagy a hegymászásra, viszont Lidija első sportja, a mélyvízi merülés csak egy szűk csoportot érint, ugyanis mint világbajnok mondja, ez az egyik legkevésbé ismert sport. „Maga a búvárkodás is egy specifikus terület, hát még a mély vízi merülés. Bár az edzések olyanok, mint bármilyen más sport esetében: erőnlétet, koncentrációt és kitartást igényelnek. Minden közül a legnehezebb része a légzésvisszatartás, amihez mentális felkészültség kell. Eleinte úgy tűnhet, hogy egy percig sem tudjuk visszatartani a lélegzetünket, viszont rendszeres gyakorlással minden egészséges ember elérheti a két-három percet is. Igaz, erre kevesen vállalkoznak, és még kevesebben vagyunk, akik ennél is továbbmennek” – meséli nevetve a horvát sportoló, aki 5 perc 43 másodperccel tartja a víz alatti tartózkodás rekordját. „Szerencsésnek érzem magam, hogy a búvárkodás által megtanultam, mit jelent a kitartó munka; hogy a vereség nem létezik; hogy a korlátaim sokkal messzebb vannak, mint gondoltam; és hogy a bátorság mindenre képessé teszi az embert.”

Az extrém sportoknál jól jön a félelem

A beszélgetés alatt Lidija egy vakmerő nőnek tűnik, aki nem ijed meg a kihívásoktól, és az eredmény érdekében hajlandó mindent feláldozni. Ezért meglep, amikor a félelemről beszél.

„A félelmek azért vannak, hogy biztonságban legyünk. A félelem jó érzés, hiszen korlátokat szab, hogy ne csináljunk meggondoltan tetteket.

De sajnos sokakat a saját börtönükbe zár. Pedig a félelem nem azért van, hogy egy tapodtat se tegyünk, hanem azért, hogy tudjuk, meddig mehetünk el.” Ez a félelem Lidija legjobb barátja, és minden bizonnyal vele lesz a következő merülésnél is. Bár a sportoló az utóbbi időben egy reklámkampányban dolgozott, ami sok idejét elvette. Egy híres márka legjobb búváróráját, a PONTOS S-t tesztelte, hogy még többek előtt bebizonyítsa, valóban palack nélkül merül több száz méter mélyre. Elmondása alapján idén nyáron is sokat lesz a titokzatos mélységben, és ahogy elmúlik a jó idő, visszatér a hegyekbe, hogy a felhők között feszegesse a határait. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek