A daganatos megbetegedések kialakulásának és a kezelési lehetőségeknek kutatása elsőbbséget élvez az orvostudomány területén. A jelenlegi legfrissebb eredmények szerint egyre biztosabb, hogy melyik két étel áll a vastag- és végbéldaganat hátterében. A felmérésből kiderült egy további aggasztó tény is, amely szerint a fiatalok is veszélyeztetettek.
Tiltólistás ételek és italok
Az új eredmények szerint a vörös hús és a cukor fogyasztása a legkockázatosabb a daganattípus kialakulásának szempontjából. Amikor a szervezet az ételt energiává alakítja, citrát keletkezik, a tanulmány rámutatott, hogy a fiatalabb betegek citrátszintje alacsonyabb az átlagosnál, márpedig ez a vegyület képes a vastag- és végbéldaganat progresszióját, a tumorsejtek növekedését gátolni. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság továbbra is hangsúlyozza, hogy a rák megjelenésének legfőbb oka tisztázatlan, azonban legnagyobb valószínűséggel a helytelen táplálkozás áll a háttérben.
Mivel a vastag- és végbéldaganat nem örökletes betegség, a megfelelő tápértékbevitellel csökkenhet a kialakulás kockázata.
Ezért kerülendők a vörös húsból készült fogások, valamint az édességek és a cukros üdítők, noha egyik sem hagyható el teljes mértékben. A mértékletes vörös hús a fehérjepótlásért, a cukor pedig a normál vércukorszintért felel. De fontos, hogy figyeljünk a mennyiségre, hiszen a túlzásba vitt vöröshús- és cukorfogyasztás elhízáshoz is vezet. Az I–IV. stádiumú vastag- és végbéldaganattal diagnosztizált betegek jelentős részénél állapítottak meg túlsúlyt, ám ami ennél is aggasztóbb, hogy a páciensek elég magas százaléka 50 év alatti.
A fiatalok is áldozatok lehetnek
170 főből 66 volt 50 év alatti. Korábban nem mutatkozott ilyen magas esetszám a középkorú emberek körében, ezért az Onkológiai Társaság arra figyelmezteti a fiatalokat, hogy táplálkozzanak tudatosabban, habár a nyugati társadalomban ez egyre nehezebb.
A gyorséttermek ételeinek és a cukros italoknak a fogyasztása egyszerűbb megoldásnak tűnnek a sűrű mindennapokban, hiszen olcsóbb, és alig néhány perc alatt megkaphatjuk, de az egészség szempontjából kifejezetten káros.
Az ilyen jellegű ételek fogyasztása szintén a fiatalabb, vagyis az egyre inkább veszélyeztetett korosztályt érinti, ami ugyancsak növeli az esetszámot. A megelőzés két módon történhet, tudatos életmód fenntartásával, ami magába foglalja a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres mozgást; valamint rendszeres szűrővizsgálatok révén. A vastag- és végbéldaganat korai felismerése növeli a túlélés esélyét, ezért a hazai egészségügyi rendszerben két szűrésformát javasolnak a lakosság számára gyakori rendszerességgel.
A szűrés menete
A vastag- és végbélszűrés két lépésből áll: székletvérvizsgálatból két egymást követő napon vett minta alapján; illetve vastagbéltükrözésből, amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye nem negatív. Az első, egyben fájdalommentes vizsgálat érdekében egy úgynevezett egységcsomagra van szükség, amely tartalmazza a székletvér-mintavételhez szükséges valamennyi eszközt, melynek segítségével a mintavétel otthon, két egymást követő napon is elvégezhető. Amennyiben indokolttá válik a szűrés, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosít térítésmentes egységcsomagot, benne a részletes tájékoztatóval. Kolonoszkópiára, vagyis vastagbéltükrözésre abban az esetben kerül sor, amennyiben az előzetesen vizsgált székletminta nem zárja ki teljeséggel a daganat kockázatát. A korai stádiumban felismert vastag- és végbéldaganatok esetén a betegek 90%-a öt évnél hosszabb időt él, míg ugyanez az arány II. stádiumban diagnosztizált eseteknél már csak 71%. A statisztika szerint hazánkban évente hozzávetőlegesen évente 150 férfit és 80 nőt diagnosztizálnak ezzel a daganattípussal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés