A vastagbélrákot egyre többször diagnosztizálják az 50 évnél fiatalabb férfiak és nők körében. A betegség a fiatal felnőttek halálozásának egyik vezető oka lett. Dr. Michael Shusterman gasztroenterológus-onkológus orvos úgy véli, bizonyos életmódbeli tényezők segíthetnek csökkenteni a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát.
Korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható a vastagbélrák
Magyarországon évente több mint 10 ezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot. A halálozási arány pedig nagyon magas, hiszen évente minegy hatezer ember hal meg ebben a rákban. Ennek azonban nem kellene így lennie, ugyanis, ha korai stádiumban észlelik, a vastagbélrák nagyon jó eséllyel gyógyítható. Míg korábban a vastagbélrák hazánkban is a legnagyobb százalékban az 50 év felettieket érintette, illetve a 65-70 feletti korosztálynál is előfordult, addig az elmúlt években a kialakulása
jelentősen megemelkedett a 20-49 éves felnőttek körében is.
Noha a szakértők még mindig nem tudják pontosan, mi áll az esetek növekedésének hátterében, feltételezhető, hogy bizonyos tényezők, például a genetika közrejátszhat a kialakulásában. Ám vannak olyan tényezők, amelyekre mi magunknak is lehet ráhatásunk annak érdekében, hogy elkerüljük a betegséget. Ilyenek például az életmódbeli döntések, amelyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Dr. Michael Shusterman, az emésztőrendszer orvos-szakértője úgy véli, a betegség esélyeit mindenképpen növeli az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a dohányzás. De hangsúlyozta, mindezek nem feltétlenül vezetnek közvetlenül vastagbélrákhoz, ám tény, hogy
a dohányzás elhagyása, a kevesebb alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a több rostbevitel,
a kevesebb vöröshús-fogyasztás és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek kerülése segít a megelőzésben.
Az orvos szerint ahhoz, hogy megelőzzük a vastagbélrák kialakulását, nincs szükség drasztikus változtatásokra, elegendő csupán három egyszerű életmódbeli váltás.
Együnk kevesebb vörös húst
Shusterman szerint szoros kapcsolat van a vastagbélrák és a túlzásba vitt vöröshús, például a marhahús, a máj, valamint a sertéshús és a felvágottak fogyasztása között. Az orvos azt javasolja, hogy ezeket a húsféléket cseréljük inkább csirkére vagy halra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a hús főzése és sütése, például a grillezés szintén növeli a kockázatot, mivel a hőkezelés során több rákkeltő vegyi anyag is felszabadul.
Fogyasszunk több diót
Kutatások igazolják, hogy a diófélék, például a kesudió, a mandula, a makadámdió és a mogyoró fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Bizonyított tény, hogy azoknál a harmadik stádiumú vastagbélrákos betegeknél, akik hetente legalább 60 gramm diót esznek, kisebb valószínűséggel újul ki a rák, és meghosszabbodik az élettartamuk, mint azoknál, akik nem fogyasztottak.
Az orvos azonban megjegyezte, a rákmegelőzés jelen esetben magyarázható például azzal is, hogy a diót fogyasztók általánosságban véve egészséges életmódbeli szokásokkal rendelkeznek.
Szedjünk D-vitamint
Az orvos szerint javasolt naponta étrendkiegészítő formájában D-vitamint szedni, hogy csökkentsük az emésztőrendszert érintő rák kockázatát. Ajánlása szerint a felnőttek napi adagja 1000-2000 nemzetközi egység.
Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az egészséges D-vitamin szinttel rendelkező embereknél kisebb az esélye a vastagbélrák kialakulásának. Shusterman kiemelte: a normál D-vitamin szint és napfény továbbá hozzájárul a jó kedélyállapothoz és a boldogságunkhoz is.
Vannak, akik szerint a szója egészséges, míg mások óva intenek a fogyasztásától, mondván, többet árt, mint használ. Ha kíváncsi arra, mit gondol a szójafogyasztásról az általunk megkérdezett szakértő, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés