Sokan mellőzik a reggelinél, pedig mértékkel fogyasztva egészséges ez a tejtermék

GettyImages-459883786

Amióta megjelent a boltok polcain a margarin a 19. században, folyamatosan felmerül a kérdés: mit fogyasszunk, melyik az egészségesebb, a növényi olajok feldolgozása során előállított zsiradék vagy az állati eredetű vaj. A kutatók úgy vélik, hogy bár a vaj hosszú távon megemeli a vér koleszterinszintjét, rövid távon a hatásai kifejezetten pozitívak.

A vajat több ezer évig világszerte fogyasztották az emberek, mindenféle mellékhatás nélkül. Amikor azonban megjelent a margarin, egyre kevesebb háztartásban került vaj az asztalra, mondván, olyan egészségre káros telített zsírt tartalmaz, amely szívbetegséget okoz. Most azonban a vajról azt állítják, hogy még az olíva- és a repceolajnál is jobb hatással van az egészségünkre.

Ezért nem emeli meg a vaj a vér lipidszintjét

A magas vérzsírtartalom káros hatással van az egészségünkre, mert megemeli a koleszterinszintet a vérben, amely a „lipidhipotézis” szerint növeli az érszűkület és a szívroham kockázatát. A svéd Lund Egyetem tanulmánya szerint, szemben az olíva-, lenmag- és a repceolajjal, a vaj jelentősen mérsékli a vérben a zsír mennyiségének megemelkedését.

A vaj számos jótékony hatással van a szervezetünkre
A vaj számos jótékony hatással van a szervezetünkreImgorthand / Getty Images Hungary

A kutatók rámutattak, hogy a vajban található zsírok 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavláncokból áll. Ezeket közvetlenül energiaként használja fel a szervezetünk, ezért nem maradnak túl sok ideig a vérben, így nem is lehetnek nagymértékben hatással a vér zsírmennyiségére. 

A kutatók úgy vélik, hogy habár a vaj hosszú távon megemeli a vér koleszterinszintjét, rövid távon a hatásai kifejezetten pozitívak.

Vannak olyan orvosok, akik úgy gondolják, a vaj kifejezetten hasznos táplálék a szervezetnek, és nincs olyan jelentős szerepe a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint amekkorát tulajdonítanak neki.

Ezért érdemes vajat kenni a kenyérre

Figyelembe véve a vajjal kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket, nézzük, hogy a vaj milyen jótékony hatással van a szervezetünkre.

Egészséges zsírokat tartalmaz

A vaj főként zsírokból áll, például telített, egyszeresen telítetlen és tejtermékekből származó transzzsírokból. A feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírokkal ellentétben a tejtermékekből származó transzzsírok egészségesek. A vaj a tejtermékekből származó transzzsírok leggazdagabb táplálékforrása, amelyek közül a leggyakoribb a vajsavat és a konjugált linolsav (CLA), amely különféle egészségügyi előnyökkel jár.

A vaj akár a testsúly csökkentésében is segíthet
A vaj akár a testsúly csökkentésében is segíthetpicture alliance / Getty Images Hungary

Kémcsöves és állatkísérletek igazolták, hogy a CLA védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok ellen, de testsúlycsökkentő kiegészítőként is ismert.

A vaj megvéd az elhízás ellen, hiszen rövid és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és így nem raktározza el a szervezet. Emellett a vaj gyorsan eltelít, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevés kockázatát is.

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

A vaj számos vitamin, különösen a zsírban oldódók forrása. Nagy mennyiségben található benne A-vitamin, amely támogatja a pajzsmirigy és a mellékvesék, valamint a szív- és érrendszer működését. A vajban lévő D-vitamin segít a csontok megerősítésében. A benne lévő E-vitamin erőteljes antioxidáns. Segít hozzájutni a kobalaminnak is nevezett B12-vitaminhoz, amely csak állati vagy bakteriális eredetű élelmiszerekben található meg, például tojásban, húsban, tejtermékekben és fermentált élelmiszerekben.

Számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz a vaj
Számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz a vajlutavia / Getty Images Hungary

A K2-vitamin a K-vitamin egy formája, ami védelmet nyújthat a szívbetegségek és a csontritkulás ellen. 

A vaj nagy mennyiségben rendkívül jól felszívódó jódot tartalmaz, amely elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködés érdekében.

Meghálálja a szervezet, ha vajat eszünk

A vaj hozzájárul a belek egészségéhez, és megakadályozza a hasmenést. Kutatások szerint a szervezetnek szüksége van az étrendből származó koleszterinre, hogy megvédje a bélsejteket, és elősegítse a jó emésztési funkciókat. A vajban lévő lipidek hatékonyak a gyomor-bél rendszeri fertőzések ellen, elősegítik a lágy széklet kialakulását, és megelőzik az irritábilisbél-szindróma kellemetlen tüneteit. 

A nyers és pasztörizálatlan vaj védelmet nyújt az ízületi gyulladással, a szürke hályoggal, valamint az artériák falának megkeményedésével szemben.

A vajban található antioxidánsok és telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a mérgező vegyszereket eltávolítsuk a szervezetünkből. Ezenkívül antimikrobiális és gombaellenes szerként is működik. Mindezzel együtt pedig erősíti az immunrendszerünket.

Hasznos tudni, hogy az anyatej és a kókuszolaj mellett a vaj a laurinsav természetes tápanyagforrása.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a vajban lévő laurinsav vírusellenes szerként működik, amely segít megelőzni egyes nemi úton terjedő betegségeket, ilyen például a HIV/AIDS, a genitális szemölcsök és a herpesz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek