Sokan mellőzik a reggelinél, pedig mértékkel fogyasztva egészséges ez a tejtermék

GettyImages-459883786

Amióta megjelent a boltok polcain a margarin a 19. században, folyamatosan felmerül a kérdés: mit fogyasszunk, melyik az egészségesebb, a növényi olajok feldolgozása során előállított zsiradék vagy az állati eredetű vaj. A kutatók úgy vélik, hogy bár a vaj hosszú távon megemeli a vér koleszterinszintjét, rövid távon a hatásai kifejezetten pozitívak.

A vajat több ezer évig világszerte fogyasztották az emberek, mindenféle mellékhatás nélkül. Amikor azonban megjelent a margarin, egyre kevesebb háztartásban került vaj az asztalra, mondván, olyan egészségre káros telített zsírt tartalmaz, amely szívbetegséget okoz. Most azonban a vajról azt állítják, hogy még az olíva- és a repceolajnál is jobb hatással van az egészségünkre.

Ezért nem emeli meg a vaj a vér lipidszintjét

A magas vérzsírtartalom káros hatással van az egészségünkre, mert megemeli a koleszterinszintet a vérben, amely a „lipidhipotézis” szerint növeli az érszűkület és a szívroham kockázatát. A svéd Lund Egyetem tanulmánya szerint, szemben az olíva-, lenmag- és a repceolajjal, a vaj jelentősen mérsékli a vérben a zsír mennyiségének megemelkedését.

A vaj számos jótékony hatással van a szervezetünkre
A vaj számos jótékony hatással van a szervezetünkreImgorthand / Getty Images Hungary

A kutatók rámutattak, hogy a vajban található zsírok 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavláncokból áll. Ezeket közvetlenül energiaként használja fel a szervezetünk, ezért nem maradnak túl sok ideig a vérben, így nem is lehetnek nagymértékben hatással a vér zsírmennyiségére. 

A kutatók úgy vélik, hogy habár a vaj hosszú távon megemeli a vér koleszterinszintjét, rövid távon a hatásai kifejezetten pozitívak.

Vannak olyan orvosok, akik úgy gondolják, a vaj kifejezetten hasznos táplálék a szervezetnek, és nincs olyan jelentős szerepe a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint amekkorát tulajdonítanak neki.

Ezért érdemes vajat kenni a kenyérre

Figyelembe véve a vajjal kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket, nézzük, hogy a vaj milyen jótékony hatással van a szervezetünkre.

Egészséges zsírokat tartalmaz

A vaj főként zsírokból áll, például telített, egyszeresen telítetlen és tejtermékekből származó transzzsírokból. A feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírokkal ellentétben a tejtermékekből származó transzzsírok egészségesek. A vaj a tejtermékekből származó transzzsírok leggazdagabb táplálékforrása, amelyek közül a leggyakoribb a vajsavat és a konjugált linolsav (CLA), amely különféle egészségügyi előnyökkel jár.

A vaj akár a testsúly csökkentésében is segíthet
A vaj akár a testsúly csökkentésében is segíthetpicture alliance / Getty Images Hungary

Kémcsöves és állatkísérletek igazolták, hogy a CLA védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok ellen, de testsúlycsökkentő kiegészítőként is ismert.

A vaj megvéd az elhízás ellen, hiszen rövid és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és így nem raktározza el a szervezet. Emellett a vaj gyorsan eltelít, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevés kockázatát is.

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

A vaj számos vitamin, különösen a zsírban oldódók forrása. Nagy mennyiségben található benne A-vitamin, amely támogatja a pajzsmirigy és a mellékvesék, valamint a szív- és érrendszer működését. A vajban lévő D-vitamin segít a csontok megerősítésében. A benne lévő E-vitamin erőteljes antioxidáns. Segít hozzájutni a kobalaminnak is nevezett B12-vitaminhoz, amely csak állati vagy bakteriális eredetű élelmiszerekben található meg, például tojásban, húsban, tejtermékekben és fermentált élelmiszerekben.

Számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz a vaj
Számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz a vajlutavia / Getty Images Hungary

A K2-vitamin a K-vitamin egy formája, ami védelmet nyújthat a szívbetegségek és a csontritkulás ellen. 

A vaj nagy mennyiségben rendkívül jól felszívódó jódot tartalmaz, amely elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködés érdekében.

Meghálálja a szervezet, ha vajat eszünk

A vaj hozzájárul a belek egészségéhez, és megakadályozza a hasmenést. Kutatások szerint a szervezetnek szüksége van az étrendből származó koleszterinre, hogy megvédje a bélsejteket, és elősegítse a jó emésztési funkciókat. A vajban lévő lipidek hatékonyak a gyomor-bél rendszeri fertőzések ellen, elősegítik a lágy széklet kialakulását, és megelőzik az irritábilisbél-szindróma kellemetlen tüneteit. 

A nyers és pasztörizálatlan vaj védelmet nyújt az ízületi gyulladással, a szürke hályoggal, valamint az artériák falának megkeményedésével szemben.

A vajban található antioxidánsok és telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a mérgező vegyszereket eltávolítsuk a szervezetünkből. Ezenkívül antimikrobiális és gombaellenes szerként is működik. Mindezzel együtt pedig erősíti az immunrendszerünket.

Hasznos tudni, hogy az anyatej és a kókuszolaj mellett a vaj a laurinsav természetes tápanyagforrása.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a vajban lévő laurinsav vírusellenes szerként működik, amely segít megelőzni egyes nemi úton terjedő betegségeket, ilyen például a HIV/AIDS, a genitális szemölcsök és a herpesz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra