Ha nem akarod a nyaralás idejét a mosdóban tölteni, erre figyelj

GettyImages-1431974287

Az utazás valóban képes megviselni a gyomrot, aminek számos oka lehet – és nem csak az, hogy összevissza eszel.

Ki akarna egy szép helyre utazni, hogy aztán a mosdóban ragadjon!? Valószínűleg senki, a hasi bajok mégis visszatérő problémát jelentenek utazás közben. Szakemberek szerint a sok kellemetlenség arra vezethető vissza, hogy az idegen környezet a bélmikrobiomra is hatással van. Mutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben, illetve mit lehet tenni megelőzés gyanánt.

Így hat az utazás a gyomorra

Az emésztőrendszered különféle baktériumok, vírusok és gombák billióinak ad otthont. „Ahogy rád, úgy a megszokott alvási rutin felborulása, az étrendben bekövetkező változások, az új mikrobáknak való kitettség és a túlzott stressz rájuk is hatással van” – mondja Raja Dhir, a mikrobiomra fókuszáló Seed Health nevű vállalat társigazgatója, aki szerint mindez a belek túlműködéséhez vezethet.

Az utazások során gyakrabban tapasztalhatók gyomor- és bélrendszeri panaszok
Az utazások során gyakrabban tapasztalhatók gyomor- és bélrendszeri panaszokBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Mielőtt rátérnénk a megoldásra, bővebben is kitárgyaljuk azokat a tényezőket, amelyek a nyaralás alatt hatással lehetnek arra, ahogy a mosdóba jársz.

Ülés

A hosszú ideig tartó ücsörgés az autóban vagy a repülőn összenyomja a hasi szerveket. Ez a szorítás lelassítja az emésztést, mivel csökkenti a perisztaltikus funkciót, vagyis az izom-összehúzódásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az étel fizikailag mozoghasson az emésztőrendszerben.

Ha a gyomor-bél traktusod nem működik teljes kapacitással, nagyobb a valószínűsége a gázképződésnek, a puffadásnak, a hasi fájdalmaknak, a székrekedésnek és a hasmenésnek.

Jetlag

A különböző időzónákhoz való alkalmazkodás befolyásolja a cirkadián ritmust, azt a 24 órás biológiai órát, amely szabályozza az emésztést és más testi ciklusokat. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a szervezeted hozzá van szokva, hogy egy bizonyos időben, egy meghatározott ütemterv szerint jársz mosdóba. Amikor azonban utazol, előfordulhat, hogy nem a megszokott időben mész vécére – főleg, ha egy másik időzónába kerülsz, ami megzavarhatja a székletürítési rutint, és székrekedést okozhat.

Alvás

Az elégtelen alvás szintén befolyásolhatja a mikrobiom állapotát. Márpedig az új környezetben nem feltétlenül tud ugyanúgy pihenni az ember, ami különféle emésztési problémák forrása lehet: van, akinek hasmenése lesz, míg mások hasi fájdalmat tapasztalnak emiatt.

Mindez megnöveli a bélgyulladás kockázatát, és fokozza a cukros ételek utáni vágyat.

Új ételek

A mikrobiom összetételétől függően akár egy új fűszer vagy gyógynövény jelenléte az ételben is elegendő lehet ahhoz, hogy jelentősen meghosszabbítsa az emésztéshez szükséges időt. Ennek az az oka, hogy az ismeretlen összetevők irritálhatják a bélmikrobákat.

Az egzotikus ételek megviselhetik a gyomrot
Az egzotikus ételek megviselhetik a gyomrotd3sign / Getty Images Hungary

Feszültség

Bármilyen izgalmas is az utazás, megvannak a maga stresszfaktorai, mint a bepakolás nehézségei vagy a tájékozódási problémák egy új országban. „A túlzott stressz sérülékennyé teszi a bélgátat, ami megnyithatja az utat a veszélyes baktériumok előtt, és fokozhatja a gyulladást” – figyelmeztetnek szakemberek.

Kiszáradás

A legtöbb utazó folyadékbevitele elmarad a szokásostól, hiszen útközben nem mindig lehet azonnal hozzáférni az ivóvízhez, vagy ha igen, akkor is aggodalommal tölthet el, hogy van-e a közelben mosdó. Az így kialakuló dehidratáltság gyakran székrekedés formájában ütközik ki.

Bélbetegségek és életkor

Az irritábilisbél-szindrómában (IBS) és a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők érzékenyebbek a motilitási problémákra, de a bélműködés szempontjából befolyásoló tényező lehet az életkor is.

Mivel az emésztési folyamat a kor előrehaladtával lelassul, az étel is lassabban halad át a vastagbélen, és több lehetősége van problémákat okozni.

Van megoldás

A szakembereknek több tanácsuk is van arra vonatkozóan, hogy milyen módon előzheted meg a vakációt megkeserítő székrekedést vagy hasmenést. Ha hallgatsz rájuk, sok fejfájástól – vagyis inkább hasfájástól – kímélheted meg magad.

Némi előrelátással megelőzheted, hogy állandóan a vécére kelljen rohangálnod
Némi előrelátással megelőzheted, hogy állandóan a vécére kelljen rohangálnodAntonio Hugo Photo / Getty Images Hungary

Szoktasd hozzá magad az új időzónához

Jobban teszed, ha már az utazás előtt elkezded hozzászoktatni magad az időbeli eltolódáshoz, fokozatosan megváltoztatva a mosdóba járási rutinodat. Emellett fontos, hogy az indulás előtti napokban eleget aludj.

A csukott szem segít az emésztési folyamatok zökkenőmentes működésében.

Maradj hidratált

A víz elengedhetetlen a megfelelő székletürítéshez, ezért az utazás során még jobban figyelj oda a folyadékbevitelre. Már csak azért is, mert az ember ilyenkor hajlamos több alkoholt és koffeint fogyasztani, ami a dehidratációhoz hozzájárulva befolyásolhatja a bélmozgás gyakoriságát.

Mozogj egy keveset

Ha repülővel vagy vonattal utazol, ügyelj rá, hogy óránként legalább egyszer felkelj mozogni. Amennyiben autóval mész, időnként akkor is érdemes szünetet tartanod, hogy kinyújtózz és sétálj egy kicsit.

A mozgás fontos szerepet tölt be a belek véráramlásának növelésében, ami elősegítheti a rendszeres bélmozgást, és enyhítheti a székrekedés tüneteit.

Fogyassz rostokat

A nyaralás folyamán elfogyasztott ételek általában nem túl kedvezőek a bélrendszer számára. Éppen ezért érdemes megnövelned a rostbeviteled, hogy ellensúlyozhasd a negatív hatásokat. Ezt több dióféle, bogyós gyümölcs, magvak és más, rostokban gazdag étel fogyasztásával érheted el.

És probiotikumokat is

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyek által fenntartható a „jó” baktériumok egészsége a bélrendszerben, ami támogatja a rendszeres bélmozgást, enyhíti az alkalmi puffadást és megnöveli a gyomor-bél rendszer ellenálló képességét. Kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet az immunitás erősítésében és a veszélyes kórokozók távoltartásában is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra