Ekkora túlsúly felett nem köthetsz biztosítást: miért pont ez a határ?

GettyImages-1407080269 (2)
Gerhát Petra

Egyre több biztosító utasítja vissza leendő ügyfeleit egy egyszerű indokra hivatkozva. Bizonyos súlyhatár felett olyan kockázatokkal jár számukra a biztosított személy egészsége, hogy nem hajlandóak háttérszolgáltatást nyújtani. Milliók maradhatnak emiatt biztosítási szolgáltatás nélkül.

Az elhízás egyre komolyabb problémát jelent a nyugati világban, hazánkban és szerte Európában, azonban nem csak az egészségügyi kockázatokkal kell számolni az érintetteknek, egy szimpla életbiztosítás is elérhetetlenné válik azoknak, akik túlsúlyosak. 

A napokban jelent meg ismét egy hír azzal kapcsolatban, hogy súlyára tekintettel visszautasítottak egy férfit, aki életbiztosítást akart kötni. A 159 kilogrammos brit férfi nem érti, miért jelentene a krónikus betegeknél nagyobb biztosítási kockázatot ő, aki valójában egészséges, csak kicsit többet nyom a súlya. 

Az elhízás komoly befolyással lehet egészségügyi állapotunkra
Az elhízás komoly befolyással lehet egészségügyi állapotunkraSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

A túlsúly azonban a biztosítótársaságok szerint komoly kockázat, hiszen olyan másodlagos betegségek követhetik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a felnőttkori diabétesz, mozgásszervi problémák vagy az asztma. Éppen ezért a biztosítótársaságok legfontosabb kérdése az életkor mellett a leendő kliens BMI-je.

A testsúlyból és testmagasságból számított BMI-index azt mutatja meg, hogy milyen testsúly-kategóriába tartozol. Kilogrammban megadott testsúlyod magasságoddal elosztva nemcsak a biztosítók, de a WHO is 6 kategóriát különböztet meg kórosan soványtól (18,5 BMI alatti érték esetén) a túlsúlyoson (25–29,9) át a kórosan elhízottig. Utóbbit három részre osztja, a III. kategóriájú, súlyos elhízottság a 40-es BMI-index felettieket érinti. A legtöbb biztosítótársaság őket élből elutasítja. 

Súlyhatáros biztonság

159 kilogrammos súlyával a már említett Edmund Greaves is a legutolsó kategóriába tartozik. Angliában nincs biztosító, aki szerződne vele, de Magyarországon sem járna jobban. A 40 feletti BMI-vel rendelkezőknek ugyan itthon még van lehetőségük bizonyos feltételekkel biztosítást kötni, de átlagosan 36 százalékkal kerül számukra több pénzbe a havi díj, mint egy feleakkora súlyú embernek. Hogyha pedig krónikus betegséggel is élne az, aki 140 kg testsúly felett szerződne, ennél még borsosabb áron teheti csak meg, ha egyáltalán szóba áll vele valamelyik egészségügyi szolgáltató.

Az OECD legfrissebb vizsgálatai szerint ma már minden második felnőtt és csaknem minden hatodik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Magyarország a negyedik, túlsúlyban leginkább érintett ország a világon, a társadalom 30 százaléka az egészségesnél súlyosabb hazánkban. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra