A tüdőrák jelei a kezeken is láthatók

GettyImages-1264092805
Olvasási idő kb. 5 perc

A tüdőrák bizonyos esetekben nemcsak a mellkas környékén, hanem a test távolabbi pontjain, a kézen és a lábfejen is szokatlan tüneteket okozhat. A betegség egyes tüneteinek azonban látszólag semmi közük nincs a légzőszervünkhöz.

Mivel a tüdőrák a tüdőben fejlődik ki, azt gondolhatjuk, hogy a betegség leggyakoribb jelei a tüdőt érintik. A tartós köhögés, a vér vagy a túlzott mennyiségű nyálka felköhögése, a légszomj és a mellkasi fájdalom mind a tüdőrák gyakori jelei. Ám a tipikus tünetek mellett egyebek között tüdőrákra figyelmeztethet a kéz vagy a láb körmeinek elváltozása, megduzzadása is. 

Így árulkodnak a rákról a kéz és a láb ujjai

Az ujjak és a lábujjak duzzanata akkor fordul elő, ha a körömágyak alatt felesleges lágyszövet képződik. Emiatt előfordulhat, hogy a körmök kiemelkednek a körömágyból. Normál esetben az ujjakon vagy a lábujjakon enyhe „V” alakú szöget zár be a köröm és a körömágy. A megduzzadt ujjon vagy lábujjakon a szövetfelhalmozódás miatt nem látható a „V” alakzat.

A kéz ujjain és a lábkörmökön is utalhatnak szokatlan elváltozások tüdőrákra
A kéz ujjain és a lábkörmökön is utalhatnak szokatlan elváltozások tüdőrákraPornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

Jellegzetes tünet továbbá, hogy a tüdőrákos betegeknél gyakran domborúvá válnak a körmök.

A körömágy felpuhulása, illetve a körmök melletti bőr fényessé válása is a tüdőrák jele lehet, ahogyan az is, ha az ujjak vége megduzzad, és gömbölyűvé válik. Az előrehaladott tüdőrák az ujjízületekre is hatással lehet, ezért az ujjak és akár a csukló is megvastagodhat, és ilyenkor az átlagosnál sérülékenyebb, így nagyobb a csonttörés esélye.

A tüdőrák további jelei a vállon és a karokon is tapasztalhatók

A tüdőrák nemcsak az ujjakon és a körmökön okozhat szokatlan tünetek. A karok és a váll gyengesége, zsibbadása is utalhat a betegségre, ilyenkor már a napi tevékenységek elvégzését is gátolja.

A tüdőrák daganatokat okozhat a karok és a vállak idegeiben is
A tüdőrák daganatokat okozhat a karok és a vállak idegeiben isMotortion / Getty Images Hungary

Ennek az az oka, hogy a tüdőrák daganatokat okozhat a karok és a vállak idegeiben.

A Pancoast-szindrómának is nevezett tünetek közé tartozik továbbá a duzzadt felkar, szorító érzés a mellkasban, fáradtság, megmagyarázhatatlan fogyás, gyengeség, izomvesztés vagy a kézkoordináció hiánya. Sokszor a Pancoast-szindróma igen erős fájdalommal járhat.

Némaság vagy rekedtség is lehet a tüdőrák jele

Tüdőrákra utaló tünet az is, ha nehezünkre esik a hangok kibocsátása, vagy a beszédhang rendellenesen megváltozik. Előrehaladott tüdőrákos esetekben a hangvesztés vagy a rekedtség gyakori tünet, amelyet több tényező is okozhat.

A tüdőrák ugyanis károsíthatja a gégét szabályozó idegeket.

Emellett, ha egy daganat a tüdők közötti területre terjed át, nyomást gyakorolhat a gégére. A tüdőrákban szenvedőket gyakran kínozza krónikus köhögés, ami hangvesztést is okozhat.

A tüdőrákot jelezheti extrém szomjúság és gyakori vizelés is

A hirtelen fellépő rendkívüli szomjúság olyan tünet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Vannak olyan tüdőben kialakuló daganatos elváltozások, amelyek a mellékpajzsmirigy hormonjához hasonló fehérjét hoznak létre. A mellékpajzsmirigy és a vesék általában szabályozzák a szervezet kalciumszintjét.

A hirtelen fellépő rendkívüli szomjúság is lehet a tüdőrák jele
A hirtelen fellépő rendkívüli szomjúság is lehet a tüdőrák jelePixelsEffect / Getty Images Hungary

A rákos daganatok azonban megzavarhatják a kalcium szabályozásának folyamatát, ami túl sok kalciumhoz vezethet a véráramban. A szokásosnál magasabb kalciumszintet a vérben hiperkalcémiának nevezik, és a rákos betegek körülbelül 10-20 százalékánál alakul ki. A magas kalciumszint szomjúságérzettel és gyakori vizeléssel jár.

A reggeli ágynemű is árulkodó jele lehet annak, hogy rákos megbetegedéssel küzd a szervezetünk. Erről ide kattintva olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek